Interpretatie wet 21.03.2007 Bewakingscamera's

king nero
Topic Starter
Berichten: 45

Interpretatie wet 21.03.2007 Bewakingscamera's

#1 , 04 mei 2022 10:43

Art. 3. Deze wet is van toepassing op de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s in de plaatsen bedoeld in artikel 2, met als doel
1° misdrijven tegen personen of goederen te voorkomen, vast te stellen of op te sporen;
2° overlast in de zin van artikel 135 van de nieuwe gemeentewet, te voorkomen, vast te stellen of op te sporen, de naleving van gemeentelijke reglementen te controleren of de openbare orde te handhaven.

Deze wet is niet van toepassing op:
1° bewakingscamera’s waarvan de plaatsing- en gebruiksmodaliteiten door of krachtens een bijzondere wetgeving geregeld zijn;
2° bewakingscamera’s op de werkplaats met het oog op de veiligheid en de gezondheid, de bescherming van de goederen van de onderneming, de controle van het productieproces en de controle van de arbeid van de werknemer.
3° bewakingscamera’s geplaatst en gebruikt door de openbare inspectie- en controlediensten, uitdrukkelijk toegelaten door de wet, het decreet of de ordonnantie die hun bevoegdheden regelt, om camera’s te gebruiken of om film- of video-opnamen te maken, in het kader van hun opdrachten.

---------------------------------

Wat indien er nog opties zijn, die niet in bovenstaande lijst voorkomen? Concreet had ik (als lid van een vzw) graag een camera geplaatst onder de dakgoot van een beschermd erfgoed (dat behoudens uitzonderingen zoals open monumentendag en gemeentelijke feesten) niet publiek toegankelijk is, met als doel een "nest" van een kerkuil op het onderliggend balkon in het oog te houden. Hiermee zou er een deel van de openbare weg mee gefilmd worden.
Mag ik ervan uitgaan dat deze wet dan niet van toepassing is; aangezien dit niet valt onder de 1e twee punten van bovenstaand uittreksel.
Indien men toch aan deze wet gehouden is, wat dient er dan te gebeuren? Melding maken op het online platform van de FOD, maar dan is er nog steeds de beperking van 1 maand opnameduur. Het was ook het idee om deze beelden te gebruiken (indien het mooie en/of bruikbare beelden zou opleveren) in een promofilm. Die maand zal dus ongetwijfeld overschreden worden.
De mogelijkheid zou bestaan om in real time die beelden te bekijken (voor een selecte groep personen die toegang hebben tot de IT-infrastructuur van dat gebouw), alhoewel het duidelijk mag zijn dat dit niet de bedoeling is.
Tevens is de vraag (indien relevant) wat er met "beeldverwerkignsactiviteiten" wordt bedoeld. De beelden zouden op een standalone camerabewakingssysteem "NVR" worden opgeslaan, van daarop bekeken en een bepaalde tijdsspanne geselecteerd en geëxporteerd, en die file zou dan op een persoonlijke PC van een ander lid worden bewerkt (op een ander adres), en samen met andere beelden in een promofilmpje worden geplaatst.

Kan er iemand hier iets meer duidelijkheid scheppen aangaande de keuzemogelijkheden die deze wet voorziet? Valt men per definitie in 1 van de 2 voorgestelde categorieën (wel/niet van toepassing), en wat met andere situaties dan die welke omschreven zijn?

Bij het nalezen van deze wet was de consensus van onze vzw dat deze wet in dit geval niet van toepassing is, en dat we dus dit idee mogen uitvoeren zonder enige voorwaarden. We hadden toch graag iets meer zekerheid dan onze niet-hierin geschoolde opinie, dus daarom deze vraag.

Alvast bedankt,

Reclame

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding