Camera buren, wetgeving+ inbreuk privacy

CL.Fr
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Camera buren, wetgeving+ inbreuk privacy

#1 , 07 jul 2024 15:13

Hallo, ik heb een vraag omtrent een door de buren geplaatste camera aan de voorkant van hun huis. Het gaat over een privé woning (halfopen bebouwing), en ze hebben 10 maand geleden die camera daar geplaatst. De camera filmt ook mijn oprit, garagepoort, inkom (deur) en stuk voortuin. Ik heb 9 maand geleden reeds klacht ingediend bij de politie (wijkagent), hij is langs gefietst, heeft aangebeld, ze waren thuis maar deden niet open, hij is dan weer vertrokken. Hij mailde mij "de camera staat naar hun poort gericht maar denk je dat ze ook delen van jouw eigendom filmen?". Ik antwoordde dat ik vermoed van wel (aangezien de hoek van de camera en ik met mijn gsm in dezelfde positie en dezelfde hoek gefilmd heb en hun oprit, poort en inkom heel duidelijk te zien waren). Ik heb hem toen gevraagd of hij hen om een fotobewijs van de hoek waarin de camera filmt wou vragen zodat er duidelijkheid was of ze mijn eigendom nu wel of niet filmen. Hij ging dit dossier opvolgen zei hij, niks meer van gehoord. Weken geleden hem nogmaals gevraagd of hij al was langsgeweest bij hen om de stand van hun camera te controleren, geen enkele reactie/antwoord. De camera staat nu al weken opnieuw gericht op volledig mijn eigendom alsook de openbare weg (heb ik hem , de wijkagent ook laten weten, met foto's als bewijs). Nul reactie van die wijkagent (hij kent hen persoonlijk en vandaar dat hij niks officieel onderneemt). Ook is hun camera niet geregistreerd en hangt er geen enkel pictogram om aan te tonen dat er een camera hangt (weet die wijkagent ook, doet hij niks aan).
Mijn vraag is nu wat kan ik doen hiertegen? NL. bij wie kan ik klacht indienen voor deze maandenlange inbreuk op onze privacy ? (Want ze lachen ons uit met het feit dat ze alles en iedereen filmen die bij ons binnen of buiten gaat, ook mensen die hier beroepsmatig moeten zijn bij ons m.a.w. nul privacy voor ons en iedereen die hier komt of voorbij komt (want voetpad wordt ook regelmatig gefilmd, daar ze hun camera regelmatig draaien naar de straatkant). Alvast bedankt voor jullie hulp en info! Mvg

Franciscus
Berichten: 38857

#2 , 07 jul 2024 15:45

bij uw lokale politie en meldt aan de officier dat u al x maal (geef alle data mee) de wijkinspecteur in kennis heb gesteld en dat hij de buren kent.Tevens dat camera blijkbaar niet aangemeld is
http://www.belgium.be/nl/justitie/priva ... abewaking/

Thomas_A
Berichten: 2533
Juridisch actief: Nee

#3 , 07 jul 2024 18:07

Als je zelf niks verkeerd uitspookt, dan heb je toch niks te verbergen.
De ergste dooddoener als het op privacy-issues aankomt. Gelukkig is dit niet het uitgangspunt waar onze wetgeving op gebaseerd is.

Reclame

CL.Fr
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#4 , 09 jul 2024 10:25

Goedemorgen,
Dank u voor jullie info.
Update: deze ochtend kwam de buurman (die van de illegale camera) naar mij toe (ik was bezig in mijn voortuin) om mij eens goed uit te lachen en mij mede te delen dat ik zoveel klachten mag indienen omtrent hun camera (& pesterijen) als ik wil, dat zij nooit of nooit een boete/sanctie zullen krijgen omdat niet enkel de wijkagent aan hun kant staat, maar het hele korps. En dat ik niks, maar dan ook niks kan doen aan zijn camera.
Dat hij zijn camera nooit of nooit zal (moeten) weghalen.
Hij heeft geen ongelijk als hij zegt dat de politie hier enkel aan de kant van hen staat, zij wonen hier al >40 jaar w, nl "mensen van hier" noemen ze zich en wij zijn buitenstaanders (wij wonen hier nog maar 4 jaar, Belgen met Nederlands als moedertaal, maar ze zeggen hier steeds tegen ons " spreekt Vlaams", omdat wij hun dialect niet spreken) en de politie behandelt onze klachten helemaal anders dan de hunne, m.a.w. onze klachten worden genegeerd.
Nu is mijn vraag, moet ik eerst nog naar die baas van die wijkagent om klacht in te dienen (& dat zal gegarandeerd pestgedrag van hen opleveren) of moet ik beter elders klacht indienen?
Alsook, waar/bij wie kan ik klacht indienen voor de ferme schending van onze privacy gedurende>10 maanden? Is dat bij GBA? Maar zij zeggen dat ze er enkel zijn voor klachten i.v.m. gegevens verwerking. Of welke instantie is hier voor bevoegd?
Dank bij voorbaat voor uw hulp en info.
Prettige dag nog

Thomas_A
Berichten: 2533
Juridisch actief: Nee

#5 , 09 jul 2024 10:29

Doe zoals Franciscus gezegd heeft en ga ter plaatse aangifte doen.

Lokale politie is niet meer gestructureerd zoals 30 jaar geleden met korpsjes van 5 man die allemaal uit dezelfde gemeente kwamen en iedereen kenden. Mijns inziens is die mentaliteit er echt wel uit, zeker bij leidinggevende officieren.

Terug naar “Privacy-bescherming”