Graag had ik een antwoord geweten op volgende vraag. Stel een verpleegkundige in een psychiatrisch ziekenhuis krijgt een telefoon van iemand van de pers. Zij willen informatie over iemand die weggelopen is uit de instelling en suïcide heeft gepleegd. Welke info mag de verpleegkundige al dan niet doorgeven en waarom? Alvast bedankt!
het is voor ons ambulanciers al op het randje om bij verkeersongevallen de algemene toestand van de patient aan de politie mede te delen.
ergens kan men de vraag van de politie wel begrijpen indien de patient gewond is geraakt, maar wij zitten ook zodanig gebonden aan het beroepsgeheim dat 1 klacht een hele carriere kan schaden
Heb jaren in de medische en paramedische sector gezeten en van in het begin is er ons meegedeeld dat we niks aan omstaanders mogen melden op uitzondering van enkele specifieke zaken maar dan ook enkel als we voor 100% zeker waren.
tenzij de zaak vooraf in de media is besproken dacht ik dat de vpk dit wel mag of kan meedelen, info over de gezondheidstoestand van pt blijft uiteraard geheim
Als de zaak vooraf besproken is dan is het niet de taak van de VPK maar de taak van de behandelende arts eventueel in samenspraak met de directie of er al dan niet uitspraken naar de pers gedaan worden. Dus de VPK mag niets zeggen. Bij vragen van de persmoet ze het beroepsgeheim inroepen. Dit kan gewoon door te zeggen: "Omwille van het beroepsgeheim dat ik heb kan en mag ik niets zeggen over de persoon in kwestie."
inderdaad, geen enkele info doorgeven. Er mag zelfs niet bevestigd of ontkend worden of de persoon in kwestie ooit verbleef in de instelling waarvan sprake.
Persoonlijk zou ik naar de directie verwijzen.Zij zijn het best geplaatst om hierover te oordelen. Dan blijf je beleefd en lok je geen discussie uit of zoiets al dan niet tot de sfeer van beroepsgeheim hoort.