Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Indien u hiernaar op zoek bent, raadpleeg Jureca De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Chupchup0210
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Recht op aandelen?

#1 , 4 maand 2 dagen geleden (12 aug 2018 07:16)

Beste,
ik ga uit elkaar met mijn partner. We zijn momenteel wettelijk samenwonend en willen onderling het beste voor de kinderen. Nu heeft mijn partner aandelen aangekocht van zijn werkgever tijdens onze relatie, hij meent te zeggen dat ik hier geen recht op heb, maar is dit wel effectief zo? Er zit ook een deel van onze spaarcenten in.
Mvg.

Sirkii
Berichten: 2841

#2 , 4 maand 2 dagen geleden (12 aug 2018 09:24)

Als je volgens het wettelijk stelsel getrouwd bent (scheiding van goederen doch gemeenschap van aanwinsten) is alles gemeenschappelijk behalve bewijsbaar eigen vermogen van voor het huwelijk en bewijsbare erfenissen.

De aandelen zijn dus gemeenschappelijk evenals bv reeds opgebouwde kapitalen uit bv groepsverzekeringen.

eylis
Berichten: 7258

#3 , 4 maand 2 dagen geleden (12 aug 2018 09:50)

@sirki: poster is niet getrouwd...wettelijk samenwonend= géén gemeenschap: dus de eigen bankrekeningen zijn persoonlijk. Maar, als er aantoonbaar geld gebruikt is van een gemeenschappelijke rekening om de aandelen te kopen, zijn die aandelen wel voor een stuk gemeenschappelijk; Maar bewijs dan duidelijk dat de gelden van de gemeenschappelijke rekening komen. (Bankuittreksels?)

Reclame

mava105
Berichten: 16225
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 4 maand 2 dagen geleden (12 aug 2018 10:27)

Wat als ze betaald werden met bvb de 12e maand?
Het bedrijf waar ik werkte voor mijn pensioen, heeft gedurende een aantal jaren aan zijn werknemers de keuze gegeven om de 13 e maand uit te betalen in aandelen of geld. Heb dat 3 x gedaan en ben er wel bij gevaren want deze aandelen stegen fel in waarde, en bij mijn pensioen heb ik die verkocht aan een waarde van bijna 7 keer het totaal van drie 13e maanden :)

eylis
Berichten: 7258

#5 , 4 maand 2 dagen geleden (12 aug 2018 12:34)

het gedeelte van de aandelen dat betaald werd met eigen inkomen, blijft eigen in geval van wettelijk samenwonen. Enkel het gedeelte dat (aantoonbaar) betaald werd met gelden uit de gezamelijke rekening valt wel te verdelen; Maar hoe ga je dat ingewikkelde kostenplaatje van aandelen verdelen (die in waarde stijgen of dalen) correct berekenen...


Chupchup0210
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#7 , 4 maand 1 dag geleden (13 aug 2018 10:41)

Het is zeker niet mijn bedoeling om zijn volledige aandeelpakket in de helft te doen, maar ik heb wel recht op een gedeelte vind ik. Zal de uittreksels is goed moeten bekijken denk ik, alvast bedankt voor de reacties.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”