Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
djorkaef
Topic Starter
Berichten: 139
Reputation: 0

Tips bij opstellen samenlevingscontract, of niet?

#1 , 2 weken 3 dagen geleden (05 mar 2018 19:57)

Beste,

Deze vraag is niet zozeer louter juridisch maar eerder levens-advies en om zo veel mogelijk ellende te vermijden. Ik heb getracht in mijn omgeving mensen te vinden in eenzelfde scenario maar dat is moeilijk te vinden en niet iedereen deelt zulke informatie.

Ik en mijn vriendin hebben allebei een eigendom, ik een huis en zij een appartement.
Hiervoor betalen we ieder onze eigen lening af.
Mijn vriendin woont nu al 2 jaar bij mij (feitelijk samenwonend) en haar appartement verhuurt zij nu.
Ieder heeft zijn eigen spaarrekening, er is geen gemeenschappelijke rekening.
Zij deelt enkel in de gemeenschappelijke kosten (elektriciteit, water, gas, eten, internet, tv).

Deze situatie is behoorlijk gezond maar leidt toch tot wat onbalans om een toekomst op te bouwen
- het huis is nog altijd 'van mij', zij woont 'bij mij'. met het oog op een toekomst is dat nogal wrang
- als ik aanpassingen aan het huis wil doen zoals een nieuwe verwarming of dak, dat is zeer moeilijk te betalen voor mij, en voor haar kost dit niks
- ik betaal in verhouding meer omdat zij haar huur opstrijkt terwijl ik geen huur opstrijk
- ik betaal veel meer maandelijkse aflossing dan zij
...

Ik heb daar eens over na gedacht en mij lijkt het beste dat alles van ons beiden is.
Hiervoor had ik in gedachte:

- We zien hoeveel geld ieder in zijn vastgoed geinvesteerd/afbetaald heeft (aankoopprijs + notariskost - openstaand kredietsaldo)
vb. ik: 140.000 euro, zij 120.000 euro
- We tellen die bedragen op en delen die door 2: 130.000 euro
- Om dit verschil recht te trekken betaalt zij dus 10.000 euro aan mij
- Daarna regelen we dat appartement + huis gedeelde eigendom van ons 2 worden

- Dan maken we een gemeenschappelijke rekening waarop de huurinkomsten van het appartement gestort worden
- Dit geld wordt dan gebruikt voor onderhoud/belasting van beide woningen + elektricteit/gas/eten/tv/internet + eventuele gedeelde verzekeringen
- We maken een aparte rekening waarop ieder een percentueel gedeelte van het netto inkomen stort 40/60 (ik verdien meer dan haar)
- Dit geld wordt gebruikt voor de afbetaling van beide hypothecaire leningen

- Persoonlijke onkosten zoals kledij, auto (ik heb zelf een bedrijfsauto), etentjes met vrienden... blijven betaald met de persoonlijke rekeningen
- Alles wat betaald is vanaf een persoonlijke rekening (factuur/overschrijvingsbewijs) blijft eigendom van de persoon die betaald heeft
- Voor grote kosten aan het huis wordt eerst geld overgeschreven naar de gedeelde rekening en deze betaalde zaken worden zo gedeeld eigendom

- Indien de partijen uit elkaar gaan dan krijgt ieder 50/50 van de 'huuropbrengst' rekening en een a ratio 40/60 gedeelte van de andere gedeelde rekening. Er is geen "onderhoudsgeld".
- Indien een partij overlijdt dan krijgt de andere partij het recht dit gedeelte (vastgoed) over te kopen (in overleg met de erfgenamen).

Is dit een goed idee of niet? Of is het beter om alles te laten zoals het nu is? Hoe verder ik dit tracht uit te werken, hoe meer vragen naar boven komen. Ik vraag me af hoe andere koppels dit regelen. Gewoon alles op 1 grote spaarrekening, geen aparte rekeningen meer? Zorgt dit voor wrevel indien het inkomstenverschil groot is? Zorgt dit voor extra discussies? Wat is een gezond voorstel hieromtrent? Zijn hier templates van of is dit samenlevingscontract echt iets zoals ik hierboven opsom?

Juridisch gezien vraag ik me dan ook af hoe ik kan regelen dat beide huizen (waar op beiden nog een hypotheek rust) kunnen verdelen 50/50 over ons 2. Dien ik hiervoor de notariele actes enzovoort te laten herzien? Is dit een nieuwe 'verkoop'? Of kan dit ook staan in een samenlevingscontract? Een samenlevingscontract kost een paar honderd euro, vastgoed bij de notarissen laten herbeschrijven kan een hoop meer kosten?

Bedankt voor uw terugkoppeling

TomVDJ
Berichten: 9108
Reputation: 4

#2 , 2 weken 2 dagen geleden (06 mar 2018 10:18)

Dit wordt wel héél ingewikkeld. Is het niet eenvoudiger om de huurinkomsten van uw partner ook als "inkomen" te beschouwen en dat ieder dan een even groot percentage van het inkomen stort voor de gemeenschappelijke kosten?

Stel dat jij €2250 netto verdient per maand, en zij €1900, maar ook nog €850 huur opstrijkt (totaal = €2750). Als jullie gemeenschappelijke kosten per maand dan ongeveer €2000 zijn, dan kan je zeggen dat elk 40% van zijn inkomen inbrengt: jij €900 en zij €1100.

Vroeger had jij dan ongeveer €1125 en zij €950 ingebracht, wat in principe niet klopt, aangezien haar totale inkomsten hoger zijn dan die van jou. Met de "nieuwe regeling" zou jij dus per maand €1350 voor jezelf hebben (vroeger 'slechts' €1125) en zij zal €1650 voor haarzelf hebben (vroeger was dit €1800).

Afin, dit moet je dan zelf berekenen met jullie reële situatie, uiteraard.

Ik zou in jullie plaats de woningen wel strikt gescheiden houden. Als er iets mis loopt in de relatie is het dan héél eenvoudig om ieder terug zijn eigen stekje te hebben. Als je deze eigendommen gaat "mengen" (beiden eigenaar maken) geeft dit achteraf enorm veel rompslomp, en loop je zelfs risico dat de woningen moeten verkocht worden, als jullie er niet uitraken wie wie uitkoopt. De wijzigingen die je voorstelt doorvoeren zou ook een héle hoop kosten met zich meebrengen. Moest ik jouw vriendin zijn, ik zou hier niet voor te vinden zijn, eerlijk gezegd.

Hou dus ook de afbetaling van de woningen apart: het blijven immers jullie respectievelijke eigendommen. Jij betaalt misschien meer af nu, maar op het einde van de rit hou jij waarschijnlijk wel een eigendom over dat veel meer waard is dan haar appartement.

De woningen maken het inderdaad wel moeilijk. Ikzelf woon ook feitelijk samen, en hebben samen een woning gekocht. Dit maakt het veel eenvoudiger uiteraard. Elk stort 50% van zijn inkomen op de gemeenschappelijke rekening, en daarmee worden alle gemeenschappelijke kosten betaald. Ik verdien meer en draag ook meer bij, maar hou ook meer voor mezelf over.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

djorkaef
Topic Starter
Berichten: 139
Reputation: 0

#3 , 2 weken 2 dagen geleden (06 mar 2018 16:49)

Bedankt voor uw reactie, dit wordt zeker geapprecieerd.

Op internet lees je "samenwoningscontract kost ongeveer 200-300 euro", maar als je beiden vastgoed hebt en wilt dit ook regelen, dan wordt het inderdaad HEEL ingewikkeld.

Maar het is bijna onvermijdelijk. Ik moet eigenlijk mijn verwarming en mijn dak vervangen. Kosten: 30.000 euro. Als ik dit als jonge dertiger uit eigen zak moet betalen, dat is zeer moeilijk aangezien ik ook al een zware maandelijkse aflossing heb. Dus ik laat dit wat aanslepen. Zij daarentegen, woont bij in, verhuurt haar appartement en spaart zeer veel. Mijn vriendin zou graag in de tuin een hek hebben of de garagepoort vervangen of een kinderkamer inrichten.

Als ik haar zou zeggen dat zij 50% van de verbouwingskosten moet betalen, en daarna gaan wij uit elkaar, dan is dat dak op mijn huis voor 15.000 euro gratis gesponsord door haar. Ik kan ook moeilijk laten noteren "bij verbreken relatie moet de inleg voor het dak, garagepoort, en kinderkamer terugbetaald worden aan de vriendin."

Het zorgt voor een stagnatie in onze relatie. Daarom is het echt gemakkelijker als onze eigendommen en bezittingen gedeeld zouden zijn. Het enige alternatief voor dit hele gedoe is alles verkopen en samen een nieuw huis kopen op onze beide namen. Wat ook een berg geld kost en nog meer ellende veroorzaakt indien de relatie stopt. Daarom is het moeilijk voor mij hier een juist ethisch juridisch en financieel evenwicht in te vinden.

Reclame

TomVDJ
Berichten: 9108
Reputation: 4

#4 , 2 weken 2 dagen geleden (06 mar 2018 17:07)

Alles verkopen, en daarna samen een huis komen, zal wel eenvoudiger zijn dan alle eigendommen die jullie nu hebben op beide namen laten zetten en ook de leningen op beide namen laten zetten. (Als dit al gaat. Veel banken zullen niet staan springen om iemand twee hypothecaire leningen te laten aangaan.) Als geen van beiden echt "gehecht" is aan een eigen stekje (of dit soort "zekerheid" in het leven van ondergeschikt belang vind dan jullie toekomst samen, wat zeer goed mogelijk is), dan is de eigendommen verkopen (of haar eigendom verkopen, en haar laten inkopen in uw woning) inderdaad de meest logische, minst complexe oplossing. Zij zal dan alles in orde moeten brengen om haar appartement te verkopen en haar lening af te betalen met de inkomsten van de verkoop. En met wat overblijft, kan zij zich dan inkopen in uw woning. De Notaris moet dan de eigendomsakte aanpassen, en de bank met de lening ipv enkel op uw naam, op naam van beiden zetten (mogelijk kan je een herfinanciëring bekijken op dat moment? De rente staat nog steeds laag). Als uw vriendin daarmee akkoord gaat, ga dan eens praten met een Notaris om te zien hoe één en ander moet geregeld worden. Zo'n gesprek kost je normaal gezien niets.

Kan je in het ander geval geen regeling vinden voor dak en verwarming? Uiteindelijk zal uw vriendin ook mee profiteren van deze investering (meer comfort, lagere energierekening, etc...). Kan je niet met een soort afschrijvingstabel werken? Jullie financiëren beiden de €30.000, maar haar stuk wordt bijvoorbeeld op 10 jaar afgeschreven. Met andere woorden, gaan jullie na 10 jaar uit elkaar, moet je haar niets meer, ga je meteen na de investering uit elkaar, moet je haar €15.000, ga je na 5 jaar uit elkaar, moet je haar €7.500, etc...

Doe hetzelfde voor alle grote investeringen die jullie samen willen doen. Als er een investerign is die zij wenst, maar jij niet nodig vindt, kan je overeenkomen dat je de kost wel deelt, maar dat deze niet terugbetaald zal worden. Dus stel dat ze die omheining wenst, betalen jullie elk de helft, maar kan zij dit niet meer terugeisen als jullie uit elkaar gaan, aangezien dit haar wens was, niet die van jou.

Dingen zoals een kinderkamer moet wel te regelen zijn, niet? Dit is maar wat behang en verf, de rest zijn meubeltjes. Die kunnen jullie samen aankopen, en als jullie uit elkaar zouden gaan, verdelen. Dit is hetzelfde voor alle koppels die samen meubels kopen, denk ik. Over "niet-vastgoed" zou ik me niet te veel zorgen maken.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

djorkaef
Topic Starter
Berichten: 139
Reputation: 0

#5 , 2 weken 2 dagen geleden (06 mar 2018 17:43)

Zeer nuttige informatie. Ik had er inderdaad nog niet bij stil gestaan dat een bank niet zal staan te springen om iemand 2x een hypocthecaire lening te geven gesplitst over 2 eigendommen 2 personen, laat staan hoe de woonbonus of belastingen daar over gaan denken.

Het scenario waarin zij het appartement verkoopt en zich dan in mijn huis inkoopt voor 50% en van dan af bijdraagt aan de maandelijkse aflossing en structurele kosten, lijkt al een stuk beter.

Ik tracht nog een tussenoplossing te vinden:

In principe kan dat appartement direct door de vriendin afbetaalt worden, de lening is er enkel owv de woonbonus. Stel nu dat zij dat appartement in 1x afbetaalt en zich dan inkoopt in mijn huis, niet met geld, maar door dat afbetaald appartement ook te laten registeren 50/50 op mijn naam. We laten de eigendomsactes van beide woningen dan aanpassen en mijn hypotheek komt dan op 2 personen te staan ipv alleen ik. Daarna is alles van beide personen en de aflossing van mijn huis wordt verder gedeeld zoals u hierboven beschreef, het appartement is al afbetaald en de huurinkomsten gaan naar de gezamenlijk pot. Is dat realistisch of is dat opnieuw enorm complex? Dit lijkt me de voordelen van de 2 te geven? Of gaan notarissen daar moeilijk over doen?

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”