schulden van mede-gedomicilieerden

witchqueen
Topic Starter
Berichten: 183

schulden van mede-gedomicilieerden

#1 , 31 jan 2018 18:34

Even voortborduren op het vorige topic...
Als je huwt, kun je dat doen met scheiding van goederen.
Ik ga ervan uit als je wettelijk met iemand gaat samenwonen (als koppel), dat dat ook kan.
Waarom zou er dan geen regeling bestaan voor mede-gedomicilieerden, of dat nu je meerderjarige kinderen zijn of bv een familielid of vriend die je tijdelijk uit de nood helpt ?
Je zal het maar voorhebben dat je huis wordt leeggehaald omdat iemand anders die op jouw adres gedomicilieerd is schulden heeft gemaakt... Wie heeft er nu nog facturen van pakweg een tv van 10 jaar oud en een eetplaats van 25 jaar oud ?
Kan dat ook niet opgelost worden via een notariële akte, vergelijkbaar met 'scheiding van goederen' ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 31 jan 2018 18:53

Wettelijk samenwonen is altijd een gescheiden stelsel.
Voor beslagnames komt het erop aan te kunnen aantonen wat van wie is indien de inboedel wordt aangeslagen.
Als je het niet kunt bewijzen dan zal er ook bij scheiding van goederen beslag worden gelegd.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

berenod
Berichten: 942

#3 , 31 jan 2018 19:45

En het is geen eenvoudige operatie!
Per definitie wordt alles in beslag genomen, indien er zaken bij zijn die niet van de schuldenaar zijn, kunnen de rechtmatige eigenaars een procedure van revindicatie starten, waarbij de beslagrechter dan kan beslissen of die goederen inderdaad niet aan de schuldenaar toebehoren.

Dit is echter een dure procedure daar je je bijna altijd moet laten bijstaan door een advocaat, waardoor de initele kost dikwijls hoger is dan de waarde van de goederen, en bovendien is er geen garantie van slagen.
Zelfs met facturen en bewijs van betaling kan de beslagrechter nog altijd oordelen dat dit geen bewijs van bezit is, daar er altijd de mogelijkheid is dat jij het wel gekocht en betaald hebt, maar daarna cash doorverkocht aan de schuldenaar (het goed is ten slotte op zijn domicilie adres aangetroffen).

De kans dat dit gebeurt is bijvoorbeeld groot wanneer de goederen blijken aangekocht te zijn in de periode dat de schuldenaar reeds schulden had, en door de facturen op naam van iemand anders te zetten een eventueel latere inbeslagname probeert te omzeilen.

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”