kosten betalen voor vertrekkende student ?

iota
Topic Starter
Berichten: 372

Re: kosten betalen voor vertrekkende student ?

#1 , 1 jaar 3 maand geleden (30 nov 2017 15:31)

In principe is het simpel: zo lang de student geen eigen inkomen heeft, staan de ouder(s) in voor zijn levensonderhoud en studies.
Een erfenis is vermogen, geen inkomen. Dit ontslaat de ouder(s) dus niet van hun onderhoudsplicht.

Uit uw post spreekt weinig sympathie voor uw stiefzoon. Misschien maakt hij het u moeilijk en gedraagt zich wat arrogant, of ervaart u dit alleszins zo.
Maar probeer het toch ook wat objectiever te bekijken.
Wat is er mis mee om je erfenis te willen beleggen in aandelen en vastgoed? Dat lijkt me alleen maar verstandig. Idem dat hij een eigendom wil kopen voor als hij gaat studeren. Prima belegging en het bespaart u de kosten van een kot.
Uw ziet uw stiefzoon als een luie donder die geld wil verdienen zonder moeite te doen, maar hij heeft het geluk om een kapitaaltje te erven en heeft misschien wel talent op financieel vlak?

Wat het levensonderhoud op kot betreft: ouders hoeven hun kind niet op kot te laten gaan als univ of hogeschool redelijk bereikbaar zijn, b.v. niet méér dan een uur met het openbaar vervoer.
Anderzijds hoeft u al geen kot te betalen.
Uw stiefzoon krijgt nog kinderbijslag en heeft eventueel recht op een studiebeurs. Dat hangt af van het inkomen van degene die voor zijn levensonderhoud instaat, zijn erfenis telt niet mee. Bekijk eens hoeveel hij minimaal nodig zou hebben, hoe ver hij met deze bijslagen al komt en hoeveel u zou moeten bijleggen. Wellicht valt dat mee. Bovendien: als u zelf zuinig moet leven, kan u van hem dezelfde levensstijl verwachten, toch zo lang u (of beter de moeder) instaat voor zijn onderhoud.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
iota
Topic Starter
Berichten: 372

#2 , 1 jaar 3 maand geleden (30 nov 2017 15:36)

Bovenstaande wil ook niet zeggen dat de ouders alles voor hem moeten betalen. Wel levensonderhoud en studies, maar er kan prima worden afgesproken dat hij voor extra's (uitgaan, reisjes, dingen die hij wil kopen) zelf zal moeten instaan.

eylis
Berichten: 7451

#3 , 1 jaar 3 maand geleden (30 nov 2017 17:59)

Als deze prille miljonair een woning kan kopen en daar wil gaan wonen, dan kan hij dat gerust doen. Dan domicileert hij zich daar en kan hij zijn kindergeld rechtstreeks ontvangen. Dat is één. Een erfenis is geen inkomst, maar de gelden die men kan verwerven uit de beleggingen van een erfenis zijn dat wel. Hij zal dus kunnen rekenen op een ruim inkomen. Als je hem maandelijks een som toekent die de normale leefkosten dekt als zou hij nog thuis verblijven, dan vervult u ruimschoots uw plicht.

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”