Geen contact kind / vader

girlracer
Topic Starter
Berichten: 4

Geen contact kind / vader

#1 , 10 sep 2017 02:03

Korte voorstelling van de situatie .
4 jarige dochter erkend door haar vader
Nooit feitelijk - wetteijk samengewoond of gehuwd .

Sinds men dochter 1 jaar is is er totaal geen contact op welke manier dan ook met haar biologische vader en ook geen vonnis . Hij betaald hierbij dan ook niets voor haar opvoedinig dus geen alimentatie .

Graag zou ik volledig hoederecht aanvragen voor haar daar er papiergewijs toch wel obstakels voorbij komen bv school .
Ondertussen ben ik een nieuw samengesteld gezin en.kent ze enkel haar stiefvader als haar papa (daar ze niet anders kent )

Wat kan ik wettelijk wel en niet ?
Blijft hij na 3 bijna 4 jaar afwezigheid en elke vorm zijn "rechten" behouden ?
Heb ik toestemming nodig om naar het buitenland te gaan met haar ( geen adres van hem.of telefoonnummer ) ?
Kan hij na jarenlange afwezigheid nog belangrijke beslissingen nemen voor haar ( volgens de kleuterschool kunnen ze zelfs niet weigeren indien hij haar zou willen ophalen onverwachts , haar mee te geven ???

Het knaagt al die onwetenheid en alle verschillende meningen .
Ps: enige contact is enkele mails van hem dat hij afstand wil doen van haar en verder niets met zijn kind te maken wil hebben .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 10 sep 2017 10:03

Hoederecht bestaat sedert geruime tijd niet meer in het Belgisch recht. Jullie hebben gezamenlijk het ouderlijk gezag en dat wordt enkel ontnomen in gevallen van ernstige bedreigende feiten voor de kinderen. Maar gezien de biologische vader geen contact meer heeft met jullie, kan je er van uitgaan dat je de opvoedkundige en andere beslissingen alleen neemt. Om naar het buitenland te gaan met je kind, heeft geen enkele ouder toestemming nodig van de andere ouder (dat is een fabeltje). Dus je kan gerust op reis gaan zonder zorgen. Gezien het feit dat je nooit contact hebt met elkaar en de vader geen interesse betoont voor zijn kind, en duidelijk gemeld heeft per mail dat hij er niets mee tye maken wil hebben, moet je hem ook niet op de hoogte houden in verband met jullie kind. Je kan gerust de school kiezen ed. Gezien er geen rechterlijk vonnis mbt een omgangsregeling is waaruit blijkt op welke dagen jullie kind bij hem verblijft, zal de kleuterschool toch eerst contact moeten opnemen met jou voordat ze jullie kind meegeven met de biologische vader (waar het kind nooit contact mee heeft) die zo maar ineens plotsklaps zou opduiken. Leg dat uit aan de medewerkers van de school en meldt hen dat ze dit gerust kunnen natrekken bij een juridisch deskundige. De meeste scholen hanteren overigens een lijstje met de namen van de familie en personen die een kind mogen ophalen (en op welke momenten). Kortom: jij bent in de praktijk de ouder en als de biologische ouder ooit met eisen komt opdagen, dan zal hij dat met een rechtszaak en een advocaat voor de rechter moeten aanvatten. Dan kan hij zich ook verwachten aan de plichten van het vaderschap en dat kan bijvoorbeeld betekenen: een kinderalimentatie mét terugwerkende kracht (voor de volledige leeftijd van het kind). zo'n vaart zal het dus echt niet lopen.

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”