Bejaard echtpaar dat niet meer overeenkomt

Nicko2
Topic Starter
Berichten: 22

Bejaard echtpaar dat niet meer overeenkomt

#1 , 10 mar 2017 18:47

De situatie is de volgende : bejaarde ouders komen niet meer overeen, vader is 90 jaar en wil voor zijn standing naar een serviceflat verhuizen. Moeder is 86 jaar en beginnend dementerend en wil helemaal niet verhuizen + in de serviceflat is er geen enkele verzorging voorzien. Vader kijkt niet om naar moeder en draagt er geen zorg voor. Daarnaast wil hij de kosten voor de serviceflat voor de moeder nog verhalen op zijn kinderen. Wie heeft dit ooit meegemaakt en hoe kan dit opgelost geraken ? Wie kan hier advies in geven ? Hartelijk dank.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 10 mar 2017 19:38

dit is een zeer moeilijke situatie. In zo'n gevallen vraagt men beter aan een sociaal assistent om met de vader te praten; Er zijn immers enkele belangrijke punten die de vader zal moeten snappen (en die zal hij van zijn kinderen waarschijnlijk niet aanvaarden) : man en vrouw zijn gehuwd en zijn elkaar steun verschuldigd. Dus als de vader die steun niet in praktijk kan geven moet hij die kunnen verschaffen door hulp van derden. (lees verzorging) Het gemeenschappelijk pensioen moet dus aangewend worden om een gemeenschappelijke oplossing te zoeken. Maw: eenRVT met goede zorg ipc een standing serviceflat. hij kan en mag die beslissing niet alleen nemen. Een belangrijk punt om te overtuigen is het volgende: hij wil niet voor zijn vrpouw zorgen? Wel een scheiding van tafel en bed kan ook op deze leeftijd. Dan zal het pensioen netjes in twee verdeeld worden en heeft hij waarschijnlijk net genoeg om in de eenvoudigste goedkoopste OCMW-rusthuis een kamertje te betalen, of zelfs een kamer te delen met een wildvreemde. Hij kan dius misschien beter samenblijven met zijn echtgenote en dan in een betere RVT te verblijven mét aangepaste zorg voor zijn echtgenote. Maar laat het door een sociaal assistente uitleggen. De kinderen kunnen niet verplicht worden bij te passen voor de moeder als de vader het pensioen plundert voor een chique kamer...

Nicko2
Topic Starter
Berichten: 22

#3 , 11 mar 2017 10:23

Bedankt voor je reactie. Dit is inderdaad een slopende situatie voor iedereen in de naaste omgeving, wetende dat de man comedie speelt in het bijzijn van de dokter en het nadien laat afweten. Het is een egoïstisch man die altijd zijn zin heeft doorgedreven. Hij luistert naar niemand en duldt geen tegenspraak. Hij doet wat hij wil.
Je schrijft : hij kan en mag die beslissing niet alleen nemen. Wie kan hem tegenhouden ?
Hij heeft het contract met de serviceflat al wel ondertekend. En de moeder moet maar mee. Of niet. Het maakt hem niet uit. Zelf zou hij kapitaalkrachtig genoeg zijn, maar hij gaat het huis dat op naam van de moeder staat verkopen om met dat geld het verblijf te bekostigen, zodat zijn eigen geld gevrijwaard blijft.

Reclame

Nicko2
Topic Starter
Berichten: 22

#4 , 11 mar 2017 12:58

Tot wie kunnen wij ons richten ? Wie kan ons vertellen wat mag, wat niet mag, wat kan, wat niet kan, en hoe kan dit zwart op wit aangetoond worden aan de vader ? Dank.

eylis
Berichten: 8840

#5 , 11 mar 2017 13:05

meteen procedure opstarten om een bewindvoerder voor de mama aan te stellen. De vader kan dan de persoonlijke eigendom van de moeder niet verkopen zonder een toestemming. Schakel alvast meteen de sociale dienst van de gemeente in om de situatie met de vader te bespreken.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 12 mar 2017 10:04

“Art.213.Echtgenoten zijn jegens elkaar tot samenwoning verplicht; zij zijn elkaar getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.Art.214.De echtelijke verblijfplaats wordt door de echtgenoten in onderlinge overeenstemming vastgesteld. Bij gebreke van overeenstemming tussen de echtgenoten doet de familierechtbank uitspraak in het belang van het gezin...”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 38596

#7 , 14 mar 2017 17:15

Inderdaad als kinderen direct via vrederechter een bewindvoerder voor moeder laten aanstellen. Als de kinderen overeenkomen kan dat een van de kinderen zijn.
Er moet wel een doktersattest voor moeder zijn inzake dementie.

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#8 , 15 mar 2017 17:15

Vader kan het huis, dat eigendom van moeder is, niet verkopen zonder haar akkoord. Hij zal ook niet over dat geld kunnen beschikken na verkoop. Dat geld is van haar!
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”