Pagina 1 van 1

Trouwen

Geplaatst: 14 mar 2016 15:20
door PrinsCarnaval
Hallo,

Ik zou graag met mijn vriendin trouwen, maar heb nog enkele vragen omtrent onze situatie...

Ik:
* heb een stabiele job met een stabiel inkomen
* heb een bedrijfswagen, maaltijd / eco cheques
* heb een eigen appartement dat verhuurd wordt

Mijn vriendin:
* heeft al 10 jaar lang constant veranderende tijdelijke jobs (onderwijs-hel) met een wisselend inkomen
* mede hierdoor zit ze momenteel met een burnout (2e keer op 2 jaar al)
* het inkomen wisselt maw ook constant tussen werkloosheidsuitkering (grote vakantie is ze bv altijd werkloos en tussen de jobs ook), ziekteuitkering (zoals momenteel door de burnout) en gewoon loon van de werkgever (ook dit varieert enorm naargelang ze op masterniveau wordt betaald of niet)
* heeft ook een eigen appartement dat ook verhuurd wordt
* heeft, samen met haar zus, ook nog een ander appartement, waar haar moeder het vruchtgebruik van heeft
* heeft, samen met haar zus, "misschien" ook nog een bouwgrond (de notaris is hier zelf nog niet uit geraakt, dit is een zeer complexe familie zaak)
* heeft onlangs een schenking van haar moeder ontvangen (deze had een grote erfenis van haar broer ontvangen)

Samen:
* Wonen wij momenteel feitelijk samen
* We hebben nog geen kinderen
* Hebben wij vorig jaar een huis gekocht.
- Mijn vriendin heeft hier bijna de helft van betaald (dmv bovenstaande schenking van haar moeder)
- Ik heb ongeveer 5% betaald
- De bank heeft de rest aan ons uitgeleend.
- Wij hebben het huis wel in gelijke verhouding aangekocht (met totine beding) en wilden achteraf via 1 of andere brief (ben de naam even kwijt) de zeer ongelijke inbreng vastleggen (deze zal naar verloop van tijd, wegens mijn stabieler inkomen, wel gelijker getrokken worden, maar denk ik nooit helemaal gelijk geraken).
* hebben wij een gelijke inbreng gedaan in onze gemeenschappelijke spaarrekening. Deze dient om moeilijke perioden te overbruggen (bv geen huurinkomsten, werkloosheid / burnout van vriendin, etc) of investeren in besparende zaken (bv zonnepanelen ofzo). Dit verklaart waarom ik maar 5% heb kunnen inbrengen in de woning, het meeste van mijn geld ging nl naar de gemeenschappelijke rekening

Nu kan je trouwen met verschillende stelsels en gezien de (voor mij althans) complexe indeling van eigen / gemeenschappelijke middelen (vooral dan ivm het samen gekochte huis en de schenking van haar moeder), is mij niet duidelijk op welke manier we dit eerlijk, correct en met voldoende zekerheden kunnen doen (vooral dan in het geval we ooit mochten scheiden).

Ook vroeg ik me af hoe bepaald wordt of ik, in het geval van scheiding, alimentatie moet betalen. Is dat een simpele moment opname? Als ze bv van mij scheidt in augustus (dan is ze altijd werkloos), dan moet ik wel alimentatie betalen, maar als ze van me scheidt in oktober en ze heeft toevallig even een job op master niveau, dan niet? Of hoe werkt dit?

Alvast bedankt,

Prins Carnaval

Re: Trouwen

Geplaatst: 15 mar 2016 20:23
door wanton
Geachte excellentie,
Uw probleem is vrij complex en moeilijk binnen het kader van dit forum uit te leggen.
Hetgeen een partner heeft voor het huwelijk of wat hij ten persoonlijke titel erft of geschonken krijgt, blijft diens persoonlijke eigendom.
U heeft een verkeerd idee over uw inkomen, zeker als u zou trouwen volgens het wettelijk stelsel. Want inkomsten uit loon , ziektegeld, pensioen en derg. zijn dan weer gemeenschappelijk. Ook dus als u 3 x zo'n groot inkomen heeft. Zij moet u wel heel graag zien als zij het huis 50/50 laat beschrijven.
Ik raad u aan , voor jullie trouw, toch eens langs te gaan bij een notaris.

Re: Trouwen

Geplaatst: 16 mar 2016 12:27
door Adriana
ivm alimentatie, partneralimentatie wordt niet zomaar toegekend en al zeker niet bij jongere mensen die verondersteld zijn om in staat te zijn te werken
van wat je zegt, heeft ze altijd een inkomen, of dat nu een werkloosheidsuitkering, ziekte uitkering of loon, maakt niet uit (ze heeft ook nog inkomen uit huur)