Pagina 1 van 1

Bewoningsrecht

Geplaatst: 29 feb 2016 14:44
door Bojangles
Een kennis van mij is eigenaar van een huis dat zij indertijd met haar ex-man gekocht heeft. Haar ex woont er nog steeds, maar in de echtscheidingsakte staat dat hij levenslang bewoningsrecht heeft van het deel waar zij nog steeds eigenaar van is (dus geen vruchtgebruik). De vriendin van haar ex woont sedert een tijdje bij hem in en nu vragen we ons af wat er met het huis kan gebeuren als hij zou trouwen en (we wensen het hem niet toe) zou komen te overlijden. Wordt het huis dan eigendom (voor de helft) van zijn vrouw en krijgt zij dan automatisch ook bewoningsrecht of hoe gaat dat precies ?

Graag jullie advies ...

Re: Bewoningsrecht

Geplaatst: 09 mar 2016 09:45
door Bojangles
Blijkbaar een moeilijk vraag. Na één week nog steeds geen enkele reactie. Iemand ?

Re: Bewoningsrecht

Geplaatst: 11 mar 2016 13:58
door Xenophon
Neen, het recht van bewoning is ten persoonlijke titel, het kan niet worden overgedragen en er ontstaat geen vruchtgebruik bij overlijden van degene die het recht had. Maar: is die kennis van u eigenaar van heel de woning of van de helft en heeft de ex echtgenoot de andere helft nog in volle eigendom?

Re: Bewoningsrecht

Geplaatst: 14 mar 2016 15:01
door Bojangles
Dat zal maar de helft van de woning zijn waarvan ze eignaar is, vermits haar ex daar nog woont en ze beiden de woning bouwden toen ze nog gehuwd waren. Bij de echtscheiding werd geen uitkoopsom bedongen, maar mocht haar ex de woning behouden met levenslang bewoningsrecht. Ik veronderstel dus dat zij eigenaar is voor de helft van de woning.

Re: Bewoningsrecht

Geplaatst: 15 mar 2016 09:40
door Xenophon
In dat geval (ik veronderstel een huwelijk onder wettelijk stelsel) zal bij vooroverlijden van de ex zijn nieuwe echtgenote alleszins het vruchtgebruik verwerven op de helft van het goed dat van de ex was. Het recht op bewoning van de ex op de andere helft dooft uit en gaat niet over. Waar de naakte eigendom van zijn deel heengaat hangt ervan af wie erft.

U begrijpt: geen ideale situatie en afhankelijk van de aanwezigheid van kinderen etc geeft dit vaak aanleiding tot serieuze discussies.

Recht van bewoning is een zakelijk recht maar met een persoonlijk karakter, cf. art. 631 BW en volgende.