eigen woning voor het huwelijk

HebEenVraag
Topic Starter
Berichten: 1

eigen woning voor het huwelijk

#1 , 14 feb 2016 14:22

Mijn partner heeft een eigen woning (geschonken via ouders, er rust ook geen lening op). Zelf heb ik nog geen eigen woning. Momenteel wonen we gewoon feitelijk samen in die woning. Maar wat als er op termijn verbeteringswerken moeten gebeuren. Wat is dan een goede oplossing die voor beide eerlijk is tijdens het huwelijk maar ook mocht het ooit ontbonden worden (waar we zeker niet van uitgaan anders moet je er ook niet aan beginnen!)?
Momenteel lijken we volgende opties te hebben:
* voor de helft van de woning inkopen, maar daar zou ik dan een lening voor moeten aangaan
* huwen en inbrengen in de gemeenschap, maar kan mijn partner zijn woning dan nog terugvorderen
* wat met de meerwaarde

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8991

#2 , 14 feb 2016 15:13

Als u feitelijk blijft samenwonen, dan blijft wat u inbrengt aan verbouwingskosten ook van u. Dwz: als jullie de relatie ontbinden, kan u wat u ingebracht heeft, terugvorderen. zo ook bij huwelijk volgens het stelsel van scheiding van goedere: wat u inbrengt qua kosten aan de renovatie van de woning, is later terugvorderbaar; Maar de woning blijft van uw partner.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#3 , 14 feb 2016 16:12

Makkelijkst is de inbreng te laten vastleggen en meteen ook de regels voor terugbetaling ingeval een einde komt aan de samenwoning. Voor belangrijke bedragen doet u dat best via een notariële akte; u moet indien eea gebeurt na het huwelijk ook rekening houden met het gekozen huwelijksvermogensstelsel. U verwerft via een inbreng geen eigendomsrecht op de woning maar mogelijk wenst u of uw partner dat ook niet. Er is van alles mogelijk, ook bv een inbreng in de gemeenschap maar onder voorwaarden (zou persoonlijk die optie niet aanraden).

U gaat best beiden eens langs bij een notaris; het belangrijkste is om duidelijke afspraken te maken wanneer alles nog goed gaat.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”