samenwonen met vriendin

vv-ke
Topic Starter
Berichten: 181

samenwonen met vriendin

#1 , 27 okt 2015 12:36

Hallo sinds februari woon ik terug in mijn appartement. Nu ondertussen heb ik iemand leren kennen en woon redelijk veel daar. Mijn appartement staat dus leeg. Een vriendin van mij zag het wel zitten om in mijn appartement te komen wonen, maar aangezien ik dit niet mag verhuren zonder eventueel schadevergoeding te betalen aan mijn vorige huurders, dacht ik misschien gewoon mijn domicilie te laten staan, haar er te laten wonen.
Zij zou me dan een 'huur' betalen, maar niks officieels. Ik weet dat niet allemaal ksjooser is, ik zou ook gewoon mijn adres laten staan, maar wat gaat dat dan ook geven voor de belastingen?
Gelieve geen verwijten te sturen aan mijn adres, ik ben gewoon een oplossing aan het zoeken (om het iet of wat legaal te houden)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Meeboo
Berichten: 1545

#2 , 27 okt 2015 12:45

is domiciliefraude. zowel van u als van uw vriendin.

welk soort contract heeft u?

Kan uw huidige vriendin niet bij u komen wonen?

vv-ke
Topic Starter
Berichten: 181

#3 , 27 okt 2015 13:07

mijn adres blijft staan en zij zou bij mij komen wonen (als gewone vriendin, niet als koppel).
Ik ben zelf de eigenaar van het appartement.

Reclame

Meeboo
Berichten: 1545

#4 , 27 okt 2015 13:11

Ik neem aan dat u uw vorige huurders hebt opgezegd om er zelf weer gaan in te wonen.

Als u vorige huurders er op uit komen dat er iemand anders woont en u niet meer op uw domicilieadres slaapt, kunnen deze klacht neerleggen wegens domiciliefraude en zal u inderdaad een schadevergoeding moeten betalen.

LeenW

#5 , 27 okt 2015 13:31

Inderdaad domiciliefraude, deze moet staan waar u effectief woont.

Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#6 , 27 okt 2015 13:49

Huurwet, Art 3, §2
[....]
Het goed moet binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder, of, ingeval van verlenging, na de teruggave van het goed door de huurder, worden betrokken.

Het goed moet gedurende ten minste twee jaar werkelijk en doorlopend betrokken blijven.

Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de betrekking
van het goed niet verwezenlijkt, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur.

[....]

Het is niet legaal te houden indien u het opzet zoals u beschrijft; u pleegt domiciliefraude en indien de huurder die het pand heeft moeten verlaten omdat u er voor eigen bewoning inkwam er achter komt kan het een aardige duit kosten. Een nieuwe relatie gestart zijn lijkt me geen 'buitengewone omstandigheid' maar iets dat in de lijn der verwachtingen ligt. Oplossing: met uw nieuwe relatie in het appartement komen wonen?
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

vv-ke
Topic Starter
Berichten: 181

#7 , 27 okt 2015 14:22

hoi, inderdaad ik dacht al zoiets dat het niet echt legaal was.
En inderdaad, ik weet als mijn vorige huurders er op uit komen, dan kan me dat tot 18 maanden de huurprijs kosten aan hen.
Dat is het me niet waard, aangezien ik van daarvoor een terugbetaling van de BTW moest doen, ze gaan me niet meer liggen hebben.

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#8 , 27 okt 2015 14:59

En domiciliefraude is ook nog correctioneel vervolgbaar.

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 29 okt 2015 11:25

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen. Als de hoofdverblijfplaats overgebracht wordt binnen dezelfde gemeente of naar het buitenland gebeurt de aangifte in de gemeente waar de persoon ingeschreven is.”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

Financiële voordelen/nadelen zijn geen element op basis waarvan deze vaststelling van het effectief verblijf gebeurt.

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete van zesentwintig tot vijfhonderd euro...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

‘gewoon mijn domicilie te laten staan, haar er te laten wonen’

Dit laatste is dus een misdrijf gepleegd door u en uw vriendin

“Art.7.§ 1. Inkomsten van onroerende goederen zijn:...2° voor verhuurde onroerende goederen:...c)...of het kadastraal inkomen verhoogd met 40 pct wanneer het andere in België gelegen gebouwde onroerende goederen betreft;...”(10 april 1992 Wetboek Inkomstgenbelastingen-aj.2015).Lees zelf de context.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”