Pagina 1 van 1

verschil gemeenschappelijke lening feitelijke nwettelijke sa

Geplaatst: 15 dec 2014 10:40
door karinedo
Stel je sluit samen met de partner (waarmee je op dat ogenblik feitelijk samenwoont) een persoonlijke lening af, daarna ga je wettelijk samenwonen. Wie van de partners kan dan aangesproken worden mocht blijken dat de lening niet voldaan wordt.

Idemdito, echter de lening werd afgesloten tijdens de wettelijke samenwoonst, wie kan dan verantwoordelijk gesteld worden voor de schuld.

Alvast bedankt voor antwoord

Re: verschil gemeenschappelijke lening feitelijke nwettelijk

Geplaatst: 15 dec 2014 10:52
door duma
Degenen die het contract hebben ondertekend.
Indien hoofdelijk aansprakelijk (staat er wrs zo in) kunnen ze het geld bij eender wie van de twee komen halen, waarna die persoon de helft kan terugvorderen.

Re: verschil gemeenschappelijke lening feitelijke nwettelijk

Geplaatst: 15 dec 2014 20:31
door basejumper
Het al dan niet wettelijk samenwonen is hier geen factor van verschil. Beide kredietnemers zijn - ongeacht hun burgerlijke staat - gebonden tot terugbetaling.

Re: verschil gemeenschappelijke lening feitelijke nwettelijk

Geplaatst: 16 dec 2014 17:52
door karinedo
dank jullie voor de antwoorden, ik neem aan ieder de helft van het geleende bedrag?

Re: verschil gemeenschappelijke lening feitelijke nwettelijk

Geplaatst: 18 dec 2014 11:24
door j.demoor
“Art.1200.Er bestaat hoofdelijkheid tussen schuldenaars, wanneer zij verplicht zijn tot een en dezelfde zaak, zodat ieder voor het geheel kan worden aangesproken, en de betaling door een van hen gedaan, de overige schuldenaars jegens de schuldeiser bevrijdt.Art.1203.De schuldeiser van een hoofdelijke verbintenis kan van de schuldenaars degene aanspreken die hij verkiest, zonder dat deze het voorrecht van schuldsplitsing tegen hem kan inroepen.”(Burgerlijk Wetboek).

‘Stel je sluit samen met de partner (waarmee je op dat ogenblik feitelijk samenwoont) een persoonlijke lening af..’

Onderzoek in uw leningovereenkomst of zij al dan niet hoofdelijk is gesloten.
“Art.1251.Indeplaatsstelling geschiedt van rechtswege :...3° Ten voordele van hem die, met andere of voor anderen tot betaling van een schuld gehouden zijnde, er belang bij had deze te voldoen...”(Burgerlijk Wetboek).