Pagina 1 van 1

trouwen of samenwonen?

Geplaatst: 18 nov 2014 18:56
door krn
Dit is mijn situatie:

Mijn vriend heeft een bouwgrond gekregen van zijn ouders, via schenking.
Hij is een lening aangegaan en beginnen met bouwen.
Ikzelf heb 5 jaar geleden een appartement gekocht.
Als het huis klaar is wensen we in zijn huis te gaan wonen. Mijn appartement zal verkocht worden.
Wat doen we in dit geval best?
Ik veronderstel dat het huwelijk de beste oplossing is. Maar hoe regelen we dan dat ik niet zomaar uit het huis kan gezet worden bij een eventuele scheiding of overlijden van mijn partner?
Wat met de bouwgrond die door een schenking verkregen is?

Bedankt voor jullie reacties

Re: trouwen of samenwonen?

Geplaatst: 19 nov 2014 11:39
door wanton
Ten eerste, investeer niet in 'zijn' huis zonder mede-eigenaar te zijn of worden.
Dit kan door te trouwen , waarbij hij het huis - en de lening - in de gemeenschap brengt. tevens wordt dan bepaald welke voorwaarden er zijn bij scheiding om hem terug het huis te geven. Dan heeft u geen enkel recht meer. Om na zijn overlijden te kunnen blijven wonen : trouwen of wettelijk samenwonen. In dat geval erft u steeds het vruchtgebruik van de woning. Via testament en/of huwelijkscontract kan u steeds meer bekomen, rekening houden met eventuele kinderen.

Re: trouwen of samenwonen?

Geplaatst: 20 nov 2014 10:55
door j.demoor
“Art.1399.Eigen zijn de goederen en schuldvorderingen die aan elk van beide echtgenoten toebehoren op de dag van het huwelijk...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘Mijn vriend heeft een bouwgrond gekregen van zijn ouders, via schenking.’

Die bouwgrond blijft dus eigen vermogen tijdens het later huwelijk en “Art. 553. Alle gebouwen, beplantingen en werken op of onder de grond van een erf, worden vermoed door de eigenaar, op zijn kosten, te zijn tot stand gebracht en hem toe te behoren, tenzij het tegenovergestelde bewezen is...”(B.W.).

“Art.1432.Elk der echtgenoten is vergoeding verschuldigd ten belope van de bedragen die hij uit het gemeenschappelijk vermogen heeft opgenomen om een eigen schuld te voldoen en, in het algemeen, telkens als hij persoonlijk voordeel heeft getrokken uit het gemeenschappelijk vermogen.”(B.W.)
Bij ontbinding van het huwelijk(echtscheiding,overlijden) is het aan u om te bewijzen welke deze opgenomen bedragen waren .

Bij echtscheiding zal u zijn huis moeten verlaten,tenzij u betreffende dit huis toepassing maakte van “Art.1451.Echtgenoten die een stelsel van gemeenschap van goederen hebben bedongen...kunnen bij huwelijkscontract elke andere wijziging aanbrengen in het wettelijk stelsel...“(B.W.).

Bij zijn vooroverlijden geldt :”Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap. Wanneer de overledene andere erfgerechtigden achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot de volle eigendom van het deel van de eerststervende in het gemeenschappelijk vermogen en het vruchtgebruik van diens eigen vermogen.Wanneer de overledene geen erfgerechtigden achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot de volle eigendom van de gehele nalatenschap...”(B.W.)