h??l wat vragen bij een complexe situatie

phoebe
Topic Starter
Berichten: 7

h??l wat vragen bij een complexe situatie

#1 , 23 aug 2007 08:38

mijn partner en ik gaan trouwen.
Hij heeft 2 "volwassen" dochters uit een eerste huwelijk.
Ik heb een kleuter uit een eerste huwelijk.
Samen hebben we 2 kinderen.
Er zijn geen onroerende goederen, enkel wat geld.
Wel heb ik een volledige huisraad en antieke meubelen.
Mijn vriend liet alles achter qua huisraad bij de vechtscheiding.
Ik heb ook een spaarboekje voor mijn kinderen - op mijn naam - om te voorkomen dat het op 18 jarige leeftijd door de molen zou gedraaid worden. Daarop sparen wij elke maand 250 euro. Mijn moeder is niet onbemiddeld en normaal gezien erf ik (hopelijk ver van hier) 2 huizen. Ik ben enigste dochter.
Mijn partner heeft geen contact met zijn kinderen sedert 3 jaar. Ik wil mijn kinderen maar ook mijn partner maximaal beschermen. Ook de spaarboek bestemt voor mijn 3 kinderen wil ik niet moeten delen met zijn kinderen mocht er iets gebeuren. Zij hebben ook een spaarboek gekregen en mogen studeren, elk 3 jaar gespecialiseerd na hun universiteitsopleiding.
welk contract is voor ons de beste oplossing?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 24 aug 2007 10:06

In het wettelijk stelsel(=zonder huwelijksovereenkomst) ,geldt:

?Art.1399.EIGEN zijn de goederen en schuldvorderingen die aan elk van beide echtgenoten toebehoren op de dag van het huwelijk en die welke ieder van hen tijdens het stelsel verkrijgt door schenking,erfenis of testament.Ten aanzien van DERDEN(inclusief kinderen) moet het eigendomsrecht van elk der echtgenoten op een goed dat niet van persoonlijke aard is, bij gebreke van boedelbeschrijving of tegen een bezit volgens de bepalingen van artikel 2229, bewezen worden aan de hand van titels met vaste dagtekening, van bescheiden van een openbare dienst of vermeldingen in regelmatig gehouden of opgemaakte registers, bescheiden of borderellen door de wet opgelegd of door het gebruik bekrachtigd.Tussen de ECHTGENOTEN onderling mag het bewijs van eigendom van dezelfde goederen geleverd worden door alle middelen, met inbegrip van getuigenissen en vermoedens en zelfs van algemene bekendheid.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

U kan veiligheidshalve een boedelbeschrijving laten opmaken bij het aangaan van het huwelijk.Een huwelijksovereenkomst is niet nodig.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

phoebe
Topic Starter
Berichten: 7

#3 , 25 aug 2007 08:17

Dit is ook het stelsel dat onze notaris voorsteld. Blijft nog mijn vraag: wat gebeurd er met die spaarboek op mijn naam - voor mijn kinderen?
In het spaarcontract staan zij als begunstigde. Daar staat nu bijv 900 op maar na ons huwelijk (kinderen zijn nog geen jaar oud) komt daar 10000 bij. Mijn man sterft. Zijn 2 kinderen uit het vorig huwelijk zeggen dat een deel van het gespaarde geld ook door hun vader op die rekening gezet werd, en ze eisen een deel op?
Kan dat?
Hoe kan ik mijzelf en mijn kinderen beschermen?
Moet ik een spaarrekening openen op naam van mijn kinderen en daar verder op sparen of zijn er andere oplossingen?

Reclame

Vaoke
Berichten: 400

#4 , 29 aug 2007 15:17

Vooreerst zou ik duidelijk willen vermelden dat een spaarboekje, een spaarrekening en een spaarcontract.. drie verschillende zaken zijn!
De eerste twee zijn in weze gelijk aan elkaar en een spaarboekje wordt, omwille van de kosten, nog nauwelijks aanbevolen!
Het derde type is een verzekeringsformule, bijv. tot de leeftijd van 18, 21 of 25 jaar; de spaarder kan daarmee (op einde looptijd) mee doen wat hij/zij wil.
Blijft de formule van een beleggingsverzekering van een vooraf bepaalde looptijd (wellicht m??r dan 8 jaar en ??n maand).. in dat geval is de aangeduide begunstigde.. hoe dan ook de aangeduide begunstigde!
Raadpleeg, zo nodig, uw bank!

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”