Pagina 1 van 1

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 01 okt 2014 23:18
door roharro
Euh...uiteraard, maar je kan ze niet verkopen zonder toestemming van de persoon waarmee je wettelijk samenwoont.
Als je definitief de woning verlaat is het wettelijk samenwonen wel afgelopen want dan heb je niet meer samen hetzelfde domicilie.

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 01 okt 2014 23:29
door roharro
moet je vooraf stappen ondernemen (bvb toestemming vrederechter)
Neen:

Het wettelijk samenwonen eindigt:

1. automatisch door het huwelijk of het overlijden van een van de partners
2. vrijwillig door een gezamenlijke of een eenzijdige verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw gemeente.

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 02 okt 2014 11:59
door Gebruiker21
Veel mogelijkheden heb je niet:

1. Je verkoopt de woning en jullie gaan daarna beiden jullie eigen weg.
2. Eén van beiden koopt de andere uit en behoudt de woning (en betaalt deze ook verder af).
3. Julie behouden beiden de woning en verhuren deze. Met de huurgelden kan je (een deel van) de lening afbetalen, maar deze kan je niet meer inbrengen in jullie personenbelasting. Ook als één jullie een nieuwe woning zou aankopen, kan je de lening daarvoor niet meer inbrengen, aangezien het niet de "enige woning" meer is. En een woning die je verhuurt, brengt uiteraard ook kosten met zich mee (bepaalde herstellingen, mogelijk kosten als gevolg van slechte huurders, etc...).

Veel meer opties heb je niet, denk ik. Als 2. voor geen van beiden financiëel haalbaar is, moet je 1 of 3 overwegen. Mogen we weten wat de klachten tegen jullie woning zijn die 1. moeilijk maken? Want optie 3 is ook niet evident, denk ik, zeker niet als jullie uit elkaar gaan...

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 02 okt 2014 12:43
door JPV
Het onderwerp staat ook hier: http://www.juridischforum.be/forum/view ... =49&t=5561" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 24 apr 2015 14:15
door duma
Bij huwelijk is het zo: Als de andere daar nog gedomicilieerd is en jullie beiden de hypotheek blijven aflossen, heb je recht op een woonstvergoeding (een halve huur), aangezien je een eigendom hebt waar je geen genot van hebt.
Het lijkt mij logisch dat dat ook voor wettelijk samenwonenden zo is, maar ben er niet 100% zeker van.

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 24 apr 2015 14:18
door duma
Eventjes gezocht en dit gevonden:
http://www.elfri.be/woonstvergoeding" onclick="window.open(this.href);return false;

Zie bij punt || => de woonstvergoeding is verschuldigd vanaf de feitelijke scheiding ten aanzien van de partijen die niet gehuwd zijn of voor zij die gehuwd zijn met een contract van volledige scheiding van goederen.

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 30 apr 2015 14:28
door duma
onderling overeenkomen en anders inderdaad rechtbank.
Is dat niet familierechtbank nu?

Re: wettelijk samenwonen

Geplaatst: 05 mei 2015 15:07
door duma
Uw adres, daarmee bedoelt u domicilie.

Als u niet woont waar uw domicilie staat, pleegt u domiciliefraude. U bent verplicht uw domicilie aan te passen aan de werkelijke situatie. Als uw ex melding maakt bij de wijkagent dat u daar niet meer woont, kan zij u ambtelijk laten schrappen, met misschien nog een boete erboven op!

De woonstvergoeding is niet wat ervoor zorgt dat u in uw woning niet binnen mag. Het is niet omdat iets uw eigendom is, dat u er zomaar binnen mag. wat belangrijk is, is op het uw gezinswoning is of niet en dat wordt bepaald aan de hand van ... je domicilie.

Maar aangezien je pas een woonstvergoeding kan eisen als je elders woont en je pas elders woont als je domicilie gewijzigd is, komt het wel ongeveer op hetzelfde neer.