Pagina 1 van 1

Voor- en nadelen van instappen in hypotheek van echtgenote

Geplaatst: 08 sep 2014 20:36
door maarten75
Hallo,

Onze situatie is als volgt:
Ik ben sinds 2010 eigenaar van een woning, waarvan ik een hypotheek aan het afbetalen ben.
Sinds 2 maanden ben ik getrouwd. We zijn getrouwd onder het wettelijk stelsel met een huwelijkscontract. In dit contract is mijn woning in het gemeenschappelijk vermogen gebracht (met keuzebeding).

Bij de bank stelde een medewerker voor dat mijn vrouw instapt in het krediet opdat dit ook voor haar een fiscaal voordeel geeft.

Onze vragen:
a) Klopt dit laatste, dat wij samen een groter fiscaal voordeel genieten als we beiden eigenaar van het krediet zijn?
b) Zijn er ook "nadelen" aan verbonden voor mijn vrouw?
- Treedt de schuldsaldoverzekering nog in werking? M.a.w.: als ik zou sterven, wordt het krediet dan nog volledig door de bank afbetaald? En moet mijn vrouw als weduwe verder niets meer betalen?
- Als we zouden scheiden, gaat de woning terug volledig naar mij maar betaal ik mijn vrouw een deel van de betaling terug (beschreven in het huwelijkscontract). Maar kan mijn (dan ex-)vrouw nog aansprakelijk gesteld worden voor het meebetalen van het krediet?

Dank u wel voor een mogelijk antwoord.
Maarten

Re: Voor- en nadelen van instappen in hypotheek van echtgeno

Geplaatst: 08 sep 2014 22:42
door wanton
Ik durf veronderstellen dat ook de lening in de gemeenschap is gebracht. Anders kan , ondanks de woorden van de bank, uw echtgenote geen mede-ontlener worden. De bank kan dit slechts doen mits notulering in het huwelijkscontract , dat u hen moet voorleggen.
En idd , zij kan dan eveneens genieten van de woonbonus.
U moet tevens de 'begunstigde' van uw schuldsaldoverzekering wijzigen , nl. dat wordt uw echtgenote; Wederzijds kan ook zij een SSV onderschrijven , met u als begunstigde.
Bij scheiding gebeurt het tegenovergestelde : u bekomt , mits de afgesproken voorwaarden, terug het huis. Zij wordt ,indien nog nodig, ook terug geschrapt van de lening.