inbreng in gemeenschappelijk vermogen

Precarious
Topic Starter
Berichten: 68

inbreng in gemeenschappelijk vermogen

#1 , 22 aug 2014 20:45

Kan inbreng in het gemeenschappelijk vermogen gerecupereerd bij een scheiding of moet hiervoor een lening worden opgemaakt waarbij de terugbetaling dient te gebeuren bij scheiding?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 24 aug 2014 09:11

“Art.1170.Een potestatieve voorwaarde is die welke de uitvoering van de overeenkomst doet afhangen van een gebeurtenis die de ene of de andere van de contracterende partijen vermag te doen plaatshebben of te verhinderen.Art.1174.Iedere verbintenis is nietig, wanneer zij is aangegaan onder een potestatieve voorwaarde van de zijde van degene die zich verbindt. Art.1452.Echtgenoten kunnen overeenkomen dat de tegenwoordige en toekomstige roerende of onroerende goederen, bedoeld in artikel 1399, geheel of ten dele tot het gemeenschappelijk vermogen zullen behoren...”(Burgerlijk Wetboek).

Echtscheiding is een gebeurtenis die de inbrenger vermag te doen plaatshebben en is dus een potestatieve voorwaarde voor het al dan niet handhaven van de inbreng in het gemeenschappelijk vermogen. Inbreng van eigen vermogen in het gemeenschappelijk vermogen onder die voorwaarde is dus nietig.

Bij een lening van eigen vermogen aan het gemeenschappelijk vermogen kan het moment van terugbetaling dit zijn van de ontbinding van het gemeenschappelijk huwelijksvermogen,al dan niet door echtscheiding.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Precarious
Topic Starter
Berichten: 68

#3 , 24 aug 2014 11:13

Betekent dit dat er een document moet worden opgemaakt worden met de potestatieve voorwaarde van echtscheiding? Kwestie van duidelijk het onderscheid te maken met een gift (die niet kan gerecupereerd worden).

Bedankt voor de inbreng

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 24 aug 2014 11:35

Indien er een onroerend goed wordt ingebracht in de gemeenschap, dient in (de wijziging van) het huwelijkscontract een beding van terugkeer opgenomen te worden. Daarin wordt bepaald tegen welke voorwaarden -wederzijds- het huis terug gaat naar de oorspronkelijke eigenaar , in geval van einde van het huwelijk niet door overlijden. Als een huis wordt ingebracht wordt gewoonlijk de aanwezige lening ook gemeenschappelijk gemaakt. Indien het dan later tot een scheiding komt , moet vb. de eigenaar zijn partner een bedrag voor het mee af betalen van de lening.
Voor de inbreng van een geldbedrag is het best dat hiervoor een eigen document wordt opgemaakt waaruit de inbreng blijkt.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Precarious
Topic Starter
Berichten: 68

#5 , 24 aug 2014 15:02

Hoe staat dit in verhouding tot de wet die zegt dat echtgenoten elkaar hulp en bijstand verplicht zijn?
Wat als een geldbedrag van de éné echtgenoot wordt aangewend om een periode van zwangerschap, werkloosheid of ziekte van de ander echtgenoot financieel te overbruggen. Is dit dan nog een inbreng van het eigen vermogen naar het gemeenschappelijk vermogen (en de helft kan ingeval van scheiding worden gerecupereerd) of valt dit puur onder deze verplichting (en kan niet worden gerecupereerd?

Bedankt voor jullie bijdrages

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#6 , 24 aug 2014 18:04

In het wettelijk stelsel blijven alle bezittingen, eigendommen die men had voor het huwelijk nog eigen. Men mag die natuurlijk steeds aanwenden voor kosten van de gemeenschap. Dit belet evenwel niet dat , bij scheiding, alle gelden waarvan kan bewezen worden dat ze eigen waren, eerst aan die partner moeten vergoed worden voor de gemeenschap verdeeld wordt. Dit gebeurt eigenlijk ook bij kinderloos overlijden.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”