hoederecht bij feitelijk samenwonen

rob
Topic Starter

hoederecht bij feitelijk samenwonen

#1 , 15 nov 2005 13:30

weet iemand handige links of interessante info over het verkrijgen van het hoederecht door de man, in een concubinaat, wanneer dit concubinaat be?indigd wordt?

alvast bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Wesley
Berichten: 294

#2 , 15 nov 2005 22:55

Hoederecht moet toegekend worden door de rechtbank, zelfde procedure als bij gehuwd koppel.

U kunt het best inlichtingen inwinnen bij:

- griffie vredegerecht
- justitiehuis (http://www.just.fgov.be/nl_htm/organisa ... JH-txt.htm)

rob
Topic Starter

#3 , 16 nov 2005 09:08

Dat klopt, hoederecht moet via rechtbank verworven worden...

Maar is het bij concubinaat net als bij huwelijk?

ik bedoel:
de vaderschapsregel geldt toch niet inzake feitelijk samenwonen...
Indien je dus niet gehuwd of wettelijk samenwoont, ben je dan als mannelijke partner van de moeder wel de juridische vader???

er vanuit gaande dat er niet erkend werd?

indien je niet de juridische vader bent dan is hoederecht toch bijna uitgesloten? kan je dan nog iets doen?

voor erkenning is toch toestemming moeder nodig, en die zal er hoogstwaarschijnlijk niet mee instemmen, aangezien het gaat om het einde van concubinaat... meestal niet vriendelijk sfeer?

Kan iemand me daaromtrent een site of een boek aanbevelen?

alvast bedankt...

mvg

rob

Reclame

Caitlin
Berichten: 2

#4 , 18 nov 2005 19:55

Bij concubinaat geldt de vaderschapsregel inderdaad niet.

Is het echter niet zo dat je bij weigering van de moeder om in te stemmen met de erkenning, verhaal kunt aantekenen bij de rechter?

art 319 ? 3 BW: Bij gebreke van die toestemming maakt de man die het kind wil erkennen, de zaak bij gewoon verzoekschrift aanhangig bij de vrederechter van de woonplaats van het kind. De verzoeker en de personen wier toestemming vereist is, worden in de raadkamer opgeroepen. Indien de vrederechter de de partijen tot verzoening brengt, ontvangt hij de nodige toestemmingen. Zo niet, dan verwijst hij de zaak naar de rechtbank van eerste aanleg.
De rechtbank hoort de partijen en het OM. Zij wijst het verzoek af indien het bewijs wordt geleverd dat de verzoeker niet de vader is. Ontbreekt dat bewijs, dan beslist de rechtbank, met inachtneming ban de belangen van het kind of deze erkenning plaats kan hebben.

Over hoederecht weet ik niets, maar als genetische vader kun je waarschijnlijk wel aanspraak maken op omgangsrecht met het kind. De rechtspraak aanvaardt het bestaan van het omgangsrecht wanneer de moeder van het kind en de genetische vader gedurende bepaalde tijd een feitelijk gezin hebben gevormd.

art 375bis BW: De grootouders hebben recht persoonlijk contact te onderhouden met het kind. Datzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.
Bij gebreke van een overeenkomst tussen de partijen, wordt over de uitoefening van dat recht in het belang van het kind ... beslist door de rechtbank.

Tot hier mijn bescheiden bijdrage...

Aan een site of een boek kan ik u niet direct helpen...

mvg

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 24 nov 2005 09:43

De vader zal er eerst voor moeten zorgen dat hij ook de "juridische" vader is. Ik ga ervan uit dat de man ook de natuurlijke vader is van het kind.

De vader moet het kind dan erkennen.

Zie art. 319 B.W. Vezoekschrift neerleggen bij de vrederechter. De weigering van de moeder om de erkenning toe te staan zal in principe de erkenning niet beletten, tenzij zij aanvoert dat de man niet de natuurlijke vader is van het kind. Dan komt er vermoedelijk een DNA onderzoek.

scorpioen

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#6 , 24 nov 2005 13:41

Kan iemand me daaromtrent een site of een boek aanbevelen?

alvast bedankt...

mvg

rob
Gezins- en familierecht in kort bestek, SWENNEN, F., Uitgeverij Intersentia, ISBN 90-5095-486-3

gescheiden vaders
Topic Starter

#7 , 14 dec 2005 17:35

Het ouderlijk gezag wordt geregeld door Artikel 374 van het Burgerlijk Wetboek. Dat werd in 1995 gewijzigd: men spreekt nu niet meer van "hoederecht", maar van gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag, of exclusieve uitoefening. Artikel 374 kent gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag quasi automatisch toe aan beide ouders, tenzij de rechter anders beslist.

Artikel 374 maakt geen onderscheid tussen gehuwde of ongehuwde ouders: het zegt enkel "wanneer de ouders niet samenleven ..."

Maar ja, wat ben je als vader met gezamenlijke uitoefening van het ouderlijk gezag als de hoofdverblijfplaats van het kind door de rechter bij de moeder bepaald wordt (= mag hij doen, staat ook in 374) en je ??n weekend om de twee weken plus de helft van de schoolvakanties krijgt?


Burgerlijk Wetboek

TITEL IX : OUDERLIJK GEZAG

Afdeling 1 : De persoon van het kind

Artikel 371

Een kind en zijn ouders zijn op elke leeftijd aan elkaar respect verschuldigd.

--------------------------------------------------------------------------------

Artikel 372

Een kind blijft onder het gezag van zijn ouders tot aan zijn meerderjarigheid of zijn ontvoogding.

--------------------------------------------------------------------------------

Artikel 373

Wanneer de ouders samenleven, oefenen zij het gezag over de persoon van het kind gezamenlijk uit.

Ten opzichte van derden die te goeder trouw zijn, wordt elke ouder geacht te handelen met instemming van de andere ouder wanneer hij, alleen, een handeling stelt die met dat gezag verband houdt behoudens de bij de wet bepaalde uitzonderingen.

Bij gebreke van instemming kan ??n van beide ouders de zaak bij de jeugdrechtbank aanhangig maken.

De rechtbank kan ??n van de ouders toestemming verlenen alleen op te treden voor ??n of meer bepaalde handelingen.

--------------------------------------------------------------------------------

Artikel 374

Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen en geldt het in artikel 373, tweede lid, bepaalde vermoeden.

Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind, over de belangrijke beslissingen betreffende zijn gezondheid, zijn opvoeding, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes of wanneer deze overeenstemming strijdig lijkt met het belang van het kind, kan de bevoegde rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan ??n van beide ouders.

Hij kan eveneens bepalen welke beslissingen met betrekking tot de opvoeding alleen met instemming van beide ouders kunnen worden genomen.

Hij bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, persoonlijk contact met het kind onderhoudt. Dat persoonlijk contact kan enkel om bijzonder ernstige redenen worden geweigerd. De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij derden alle nuttige informatie hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden.

In elk geval bepaalt de rechter de wijze waarop het kind wordt gehuisvest en de plaats waar het in het bevolkingsregister wordt ingeschreven als hebbende aldaar zijn hoofdverblijf.

--------------------------------------------------------------------------------

Artikel 375

Indien de afstamming niet is vastgesteld ten aanzien van een van de ouders of indien een van beiden overleden of afwezig is dan wel in de onmogelijkheid verkeert zijn wil te kennen te geven, oefent de andere dat gezag alleen uit.

Als van beide ouders er geen overblijft die in staat is het ouderlijk gezag uit te oefenen, moet een voogdijregeling worden uitgewerkt.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”