Alimentatie en omgangsrecht

Woef
Topic Starter
Berichten: 2

Alimentatie en omgangsrecht

#1 , 12 jan 2007 12:43

Mijn vriend en ik zijn niet getrouwd en wonen niet samen. Ik ben de trotse mama van onze 6 maanden oude baby. Nu gaan we dus uit elkaar.

Wat doe ik het best ivm omgangsrecht en alimentatie. Hij heeft het kind erkend. Hij wil zelfs alimentatie betalen en ons kindje 1 dag om de 14 dagen zien.

Vragen:
Hoeveel alimentatiegeld kan ik vragen?
Moet ik via een advocaat gaan om het omgangsrecht en de alimentatie te bepalen?
Of kunnen wij dit onderling regelen? Zo ja, hoe leggen we dit vast op papier of wat moet er neergeschreven worden?

Ik wil alles op papier om eventuele problemen te vermijden in de toekomst.


Bedankt op voorhand voor alle reacties.
Groetjes
Woef

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 14 jan 2007 09:42

?Art.374.Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen en geldt het in artikel 373, tweede lid, bepaalde vermoeden.Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind, over de belangrijke beslissingen betreffende zijn gezondheid, zijn opvoeding, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes of wanneer deze overeenstemming strijdig lijkt met het belang van het kind, kan de bevoegde rechter(=de Jeugdrechtbank) de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan ??n van beide ouders.Hij kan eveneens bepalen welke beslissingen met betrekking tot de opvoeding alleen met instemming van beide ouders kunnen worden genomen.Hij bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, persoonlijk contact met het kind onderhoudt. Dat persoonlijk contact kan enkel om bijzonder ernstige redenen worden geweigerd. De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij derden alle nuttige informatie hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden.In elk geval bepaalt de rechter de wijze waarop het kind wordt gehuisvest en de plaats waar het in het bevolkingsregister wordt ingeschreven als hebbende aldaar zijn hoofdverblijf.?(Burgerlijk Wetboek).

Inzake berekening van alimentatie ga naar:
http://www.houvast.be/tekst127.shtml
http://gzbwezemaal.oletr.net/renard.htm
http://www.alimentatie-reken-centrum.nl
http://users.pandora.be/SBO/SBO/alimentatie.htm

U kan alimentatie en omgang onderling regelen.Bij niet-nakomen hebt u dan wel nog geen uitvoerbare titel.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk ?Juridische aard? op het driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”