hoederecht

konijntje
Topic Starter
Berichten: 1

hoederecht

#1 , 27 mar 2009 19:57

hallo

ik heb een vraag ivm het hoederecht

ik ben een jongen van 21 jaar, ik heb een zoontje van nu 2,5jaar
ik heb 7maand geleden gebroken met mijn vriendin (moeder van het kind)
nu heb ik ondertussen iemand anders leren kennen,

maar mijn moeder en mijn ex vriendin willen niet dat ik iemand anders heb en willen helemaal niet dat mijn zoon in de buurt komt van haar.
terwijl ze wel zeer goed overeenkomen.

ze (mijn eigen moeder en mijn ex vriendin) dreigen nu met naar de rechtbank te stappen en mij te verbieden van mijn zoon nog te zien als ik niet stop met mijn nieuwe vriendin te zien.

ikzelf heb vast werk. mijn ex vriendin gaat nog naar school en werkt niet.
ik woon nog bij mijn ouders thuis en mijn zoontje is in de week bij mij en in het weekend bij mijn ex vriendin.

kunnen ze mij mijn zoon afnemen gewoon omdat ik verliefd ben op iemand anders?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 27 mar 2009 21:54

Art. 374 van het Burgerlijk Wetboek.
"Wanneer de ouders niet samenleven, blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen en geldt het in artikel 373, tweede lid, bepaalde vermoeden.
Bij gebreke van overeenstemming over de organisatie van de huisvesting van het kind, over de belangrijke beslissingen betreffende zijn gezondheid, zijn opvoeding, zijn opleiding en zijn ontspanning en over de godsdienstige of levensbeschouwelijke keuzes of wanneer deze overeenstemming strijdig lijkt met het belang van het kind, kan de bevoegde rechter de uitoefening van het ouderlijk gezag uitsluitend opdragen aan één van beide ouders.
Hij kan eveneens bepalen welke beslissingen met betrekking tot de opvoeding alleen met instemming van beide ouders kunnen worden genomen.
Hij bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, persoonlijk contact met het kind onderhoudt. Dat persoonlijk contact kan enkel om bijzonder ernstige redenen worden geweigerd. De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij derden alle nuttige informatie hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden.
In elk geval bepaalt de rechter de wijze waarop het kind wordt gehuisvest en de plaats waar het in het bevolkingsregister wordt ingeschreven als hebbende aldaar zijn hoofdverblijf."

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”