Broer wil niet vertrekken.

Robin23
Topic Starter
Berichten: 17
Juridisch actief: Nee

Broer wil niet vertrekken.

#1 , 17 jul 2020 12:43

Een vraag over de situatie bij een vriendin van mij. Zij heeft zo'n12 jaar geleden een huis gekocht. Hier moesten nog werken in gebeuren. Zij woonde destijds bij haar moeder en nu nog steeds.

Ze had haar broer (die toen in een depressie zat) aangeboden, tijdelijk in haar huis te wonen , voor een kleine €300. Met de bedoeling dat hij terug op zijn pootjes kon geraken.

Hier is enkel mondeling een overeenkomst van gemaakt. (Zo kon haar lening sneller worden afbetaald.)

We zijn ondertussen 10(!) jaar later. In het huis zijn alle werken bijna af. Ze wil dus zelf intrekken. (Eigenlijk al 2j geleden)

Nu komt zo wel elke dag langs in haar huis, maar door de gespannen sfeer, blijft ze nooit langer dan nodig. (ondanks dat het haar eigen huis is) Haar broer weigert om uit zichzelf te vertrekken.
Hij weet dat hij weg moet maar stelt alles jaren uit. Hij heeft al 10 jaar vast werk nochtans. Echter.. hij vind zichzelf vooral het slachtoffer omdat "hij buiten wordt gegooid".

Zij heeft in de laatste 3 jaar kanker gehad en is slachtoffer van zedenfeiten. Ze zit erdoor. Ik zeg dit (en maak deze post eigenlijk) omdat ik schrik heb dat ze zich van het leven gaat ontnemen als dit nog lang doorgaat.

Dus mijn vraag,

- juridisch gezien, waar kan zij op berusten van rechten (zonder naar de rechtbank een proces te starten) om hem buiten te krijgen?

Zij is de eigenaar.
Ik weet dat haar post op het adres van het gekochte huis toekomt dus veronderstel dat haar domicilie daar staat. Haar broer ontvangt daar zijn post, maar ik weet niet of zijn domicilie ook daar staat.

- maakt het enig verschil uit (qua moeilijkheden uit huiszetting) , als haar broer zijn domicilie zou staan?

- Indien er een proces van komt, wat zijn de eerste stappen die zij kan / moet ondernemen?

- hoe werkt een 'poging tot verzoening' via de rechtbank, is dit kostelijk en lijkt dit jullie de beste keuze?
- en, kan deze enkel door haar worden aangevraagd?


Bedankt[/b]

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22257
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 17 jul 2020 15:57

Verzoening is gratis. Tegenpartij wordt uitgenodigd, maar is niet verplicht op te komen dagen. Dan rest enkel nog maar de procedure voor de vrederechter. Op de bevolkingsdienst van de gemeente kan u te weten komen of hij daar is geregistreerd.

Inazuma
Berichten: 9769
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#3 , 17 jul 2020 18:05

Is de broer ooit officieel gemeld dat hij moet vertrekken ?

Kwestie van de bezetting ter bede officieel te beëindigen, als er geen afgesproken einddatum is ...

https://www.jureca.be/gratis-juridisch- ... g-ter-bede


Als je daar leest, kan rechter ook oordelen dat het om huur gaat als de bezetting reeds lang duurt.


Aangetekende brief sturen
Redelijke termijn geven om op te krassen (maand of 2)


Helpt dat niet :arrow: vrederechter

Reclame

Robin23
Topic Starter
Berichten: 17
Juridisch actief: Nee

#4 , 18 jul 2020 02:09

Dankjulliewel!!!

NSP
Berichten: 17
Juridisch actief: Nee

#5 , 18 jul 2020 22:22

Tip: je kunt zelf checken wie er nog op je domicilie is ingeschreven. Via je online rijksregister kun je een attest gezinssamenstelling vragen en dan zie je iedereen die op jouw adres woont.

https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/rijksreg ... n-dossier/

Als er huur betaald wordt, val je in principe onder de woninghuurwet, zelfs als er geen huurovereenkomst is geregistreerd. Als de eigenaar er zelf wil in wonen kan deze de huurovereenkomst wel te allen tijde opzeggen met een aangetekende brief (opzegtermijn van 6 maanden). Dat lijkt mij de eerste stap die moet gebeuren. Als de huurder na 6 maanden niet weg is, kun je naar de vrederechter.

Meer info op (bij de veelgestelde vragen):
https://www.wonenvlaanderen.be/verhuren ... ereenkomst
Een huurovereenkomst van 9 jaar kan ten allen tijde door de verhuurder worden opgezegd om zijn bloed- of aanverwanten (of die van zijn echtgenoot) in de woning te laten wonen in plaats van de huurder. Met bloed- of aanverwanten worden bedoeld:

afstammelingen,
aangenomen kinderen,
bloedverwanten in de opgaande lijn en
bloedverwanten in de zijlijn tot in de derde graad (ooms, tantes en de kinderen van een broer of zus).

De verhuurder moet een opzegtermijn van zes maanden respecteren.
De opzegging vermeldt de identiteit van de persoon die het goed zal betrekken en de band van verwantschap met de verhuurder. De huurder kan vragen aan de verhuurder dat het bewijs van de verwantschap wordt voorgelegd.
Praktisch:

De opzeg wordt het best per aangetekende brief gegeven.
De opzegtermijn van zes maanden begint te lopen op de eerste dag van de maand die volgt op de datum waarop de huurder de opzegging heeft gedaan. De rechtspraak neemt in de meerderheid van de gevallen aan dat de opzegging wordt gedaan op het ogenblik dat de aangetekende brief wordt aangeboden aan de bestemmeling.

Opgelet :

De woning moet binnen het jaar na het verstrijken van de opzegging worden betrokken en effectief en doorlopend betrokken blijven, zo niet heeft de huurder recht op een schadevergoeding ten bedrage van 18 maanden huur. Hier kan de verhuurder enkel aan ontsnappen indien hij “buitengewone omstandigheden” kan aantonen. Hiermee worden omstandigheden bedoeld onafhankelijk van de wil van de verhuurder die niet voorzienbaar waren. Een voorbeeld hiervan is het overlijden van de bloed- of aanverwant die de woning heeft betrokken.
Deze opzegmogelijkheid in het voordeel van bloed- of aanverwanten kan uitdrukkelijk in de huurovereenkomst uitgesloten zijn. Het is aangewezen om het contract er op na te lezen.
Voor huurovereenkomsten afgesloten of vernieuwd vanaf 31 mei 1997 is deze opzeg tijdens de eerste drie jaar van de huurovereenkomst niet mogelijk voor bloed- of aanverwanten in de derde graad maar wel voor bloed- of aanverwanten in de eerste of tweede graad.
Deze opzegmogelijkheid is enkel van toepassing op huurovereenkomsten van negen jaar en niet op huurovereenkomsten van drie jaar of minder. Houd er wel rekening mee dat een contract van drie jaar of minder dat nooit werd opgezegd en stilzwijgend is blijven verder lopen, ook een contract van 9 jaar is.
De huurder kan een tegen-opzeg geven van één maand. De schadevergoeding die de huurder bij opzeg in de eerste drie jaar van de huurovereenkomst moet geven is in dit geval niet verschuldigd.

Robin23
Topic Starter
Berichten: 17
Juridisch actief: Nee

#6 , 21 jul 2020 18:01

Heel erg bedankt. ik kan hier zeker mee verder.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”