Huwelijkscontract

frieda.M
Topic Starter
Berichten: 129

Huwelijkscontract

#1 , 08 aug 2019 09:14

Heb begrepen dat een huwelijkscontract niet per sé tijdens het huwelijk moet aangegaan worden , het kan ten allen tijden.
Maar is het goedkoper als het tijdens het huwelijk wordt aangegaan aub? Zo ja, moet de notaris dan ook tussenkomen of wordt dit langs de gemeente automatisch geregeld

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#2 , 08 aug 2019 10:45

http://notarissen-msp.be/PDFS/Huwelijk.pdf
HET HUWELIJKSCONTRACT WIJZIGEN TIJDENS HET HUWELIJK.
EEN HUWELIJKSCONTRACT OPSTELLEN NADAT MEN GEHUWD IS
De echtgenoten kunnen, indien zij dat wensen tijdens hun huwelijk hun stelsel wijzigen. Ook als men nog geen huwelijkscontract heeft, kan men door een nieuw contract afwijken van het wettelijk stelsel. Enkel een of meer notariële akten zijn vereist; er is geen tussenkomst van de Rechtbank voorzien.
1. WIJZIGING ZONDER BOEDELBESCHRIJVING
De echtgenoten wensen gehuwd te blijven onder hetzelfde huwelijksstelsel, maar wensen een beding toe te voegen waardoor de langstlevende bijvoorbeeld meer bekomt dan de helft van het gemeenschappelijk vermogen, eventueel via een keuzebeding

2. WIJZIGING MET BOEDELBESCHRIJVING: WANNEER IS EEN INVENTARIS NODIG

Wanneer een van de echtgenoten daarom verzoekt, dient vóór de wijzigingsakte een notariële inventaris te worden opgemaakt.

Wanneer men een totaal ander huwelijksvermogensstelsel wenst, bijvoorbeeld overgaan van scheiding van goederen naar het wettelijk stelsel of omgekeerd, is ook een inventaris noodzakelijk.

3. Welke publiciteitsmaatregelen zijn voorzien

U hoeft zich over de navolgende formaliteiten geen zorgen te maken: de notaris zorgt hiervoor binnen de maand na de akte. Vooreerst bezorgt hij een uittreksel van de wijzigingsakte aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de plaats van het huwelijk, en desgevallend aan de notaris die het vorig huwelijkscontract heeft opgemaakt. Voor de meeste wijzigingen wordt het uittreksel binnen dezelfde termijn bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en - voor zover een van de echtgenoten koopman is - neergelegd op de griffie van de Rechtbank van Koophandel.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

frieda.M
Topic Starter
Berichten: 129

#3 , 08 aug 2019 16:56

Bedankt, maar eigenlijk was de vraag of een huwelijkscontract op het moment van het huwelijk ( dus niet Daarna) goedkoper is dan na het huwelijk. Ook vraag ik me af of het contract dan op het gemeentehuis kan opgemaakt worden en niet voor een notaris.

Reclame

Marcus Aurelius
Berichten: 3814
Juridisch actief: Nee

#4 , 08 aug 2019 17:07

Enkel een of meer notariële akten zijn vereist, kan dus enkel via notaris, gaat immers om een notariële akte.

Welk huwelijkscontract past bij u?
12 december 201607:16 Netto De Tijd.

In uw huwelijkscontract (HC) regelt u het lot van uw bezittingen, inkomsten en eventuele schulden. Tijdens en na het huwelijk, door echtscheiding of door het overlijden van een echtgenoot.

1. Is een huwelijkscontract verplicht?
Neen. Dat blijft zo in de hervorming die minister van Justitie Koen Geens voorbereidt. Stelt u zelf geen HC op, dan doet de wetgever u wel het wettelijk huwelijksstelsel ‘cadeau’.

2. Hoeveel kost een huwelijkscontract?
Dat hangt af van de complexiteit van de concrete situatie. In het algemeen is het iets goedkoper om op te stellen voor het huwelijk dan na het huwelijk.

Een HC zonder inbreng van vastgoed kost zo’n 500 euro voor het huwelijk en zo’n 600 euro na het huwelijk.

Wordt ook vastgoed in de huwelijksgemeenschap ingebracht dan loopt de kostprijs op tot zo’n 1.500 euro.

3. Is een huwelijkscontract definitief?
Neen. U kunt het op elk moment wijzigen. Dat zou u in feite moeten doen telkens de omstandigheden wijzigen. Helaas wordt dat te vaak vergeten. Bovendien moeten beide echtgenoten akkoord gaan. Zolang u geen akkoord bereikt, blijft het oude contract geldig.

Opteert u in de wijzigingsakte voor een ander huwelijksstelsel, dan loopt de kostprijs op. ‘Soms realiseren koppels zich kort na het huwelijk dat ze een ander stelsel verkiezen. Voor hen lijkt deze wijziging eenvoudig omdat ze nog niet zo lang getrouwd zijn, maar dat is niet relevant. De volledige (duurdere) procedure moet worden nageleefd. Dat houdt in: inventaris, wijziging, verdeling en publicatie in het Belgisch Staatsblad’, merkt de notarisfederatie op.

4. Welk huwelijksstelsel kunnen we kiezen?
U heeft de keuze uit drie basisstelsels.

A. Algehele gemeenschap

Ook wel het stelsel van de ultieme liefde genoemd. De echtgenoten hebben geen eigen vermogen meer, alles wat ze al bezaten voor het huwelijk en alles wat ze opbouwen tijdens het huwelijk is gemeenschappelijk. Bij echtscheiding wordt alles netjes in tweeën verdeeld. Dat stelsel wordt zelden gekozen.

B. Het wettelijke stelsel

Dat is het stelsel van scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten. Wie niet expliciet een huwelijksstelsel kiest, krijgt dat stelsel cadeau van de wetgever.

In dat stelsel zijn er drie vermogens:

Het eigen vermogen van de ene echtgenoot: dat is alles wat hij bezat voor het huwelijk en alles wat hij tijdens het huwelijk erft of geschonken krijgt.
Het eigen vermogen van de andere echtgenoot.
Het gemeenschappelijk vermogen. De aanwinsten tijdens het huwelijk vallen daar automatisch in. Denk aan het loon dat u verdient. Maar ook de inkomsten uit eigen goederen vallen daar in. Denk aan de huurinkomsten van het appartement dat u al bezat voor het huwelijk.
Het basisprincipe in dat stelsel is solidariteit: wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd, behoort aan beide echtgenoten samen toe. Het maakt niet uit wie er voor gezorgd heeft.

Het nadeel is dat dat gemeenschappelijk vermogen door de schuldeisers van de afzonderlijke echtgenoten aangesproken kan worden. Specialisten zoals professor Alain Verbeke oordelen daarom dat het wettelijk stelsel in het voordeel is van schuldeisers. Naast het eigen vermogen van de betrokken echtgenoot kunnen ze vanaf dan ook het gemeenschappelijk vermogen aanspreken. De echtgenoot die niets met die beroepsschulden te maken heeft, is hier het kneusje.

U kunt dat gemeenschappelijk vermogen naar eigen wens ‘kneden’.

U kunt het beperken, bijvoorbeeld door af te spreken dat de opbrengsten uit eigen goederen niet in de gemeenschap vallen. Maar u mag het gemeenschappelijk vermogen niet volledig uithollen. De inkomsten uit arbeid moeten gemeenschappelijk blijven.

Het omgekeerde is eveneens mogelijk: het gemeenschappelijk vermogen uitbreiden door eigen goederen ‘in te brengen’ in de gemeenschap. Zo’n inbreng kost amper 25 euro registratierecht. Zo kan bijvoorbeeld de echtgenoot die eigenaar is van de gezinswoning, een tweede verblijf of een effectenportefeuille inbrengen in de gemeenschap.

C. Scheiding van goederen

In dat stelsel zijn er twee vermogens:

Het eigen vermogen van de ene echtgenoot. Het beheer, bestuur en de beschikking over de goederen wordt alleen uitgeoefend.
Het eigen vermogen van de andere echtgenoot.
Het basisprincipe van dat stelsel is de autonomie van de echtgenoten. De keerzijde is de ‘koude uitsluiting’. Dat gebrek aan solidariteit speelt vooral op bij een echtscheiding wanneer een van beide partners minder of niet werkt.

Ook aan dat basisstelsel van zuivere scheiding van goederen kunnen correcties aangebracht worden. Partners kopen bijvoorbeeld de gezinswoning ‘in onverdeeldheid’. Of ze voegen een beperkt gemeenschappelijk vermogen toe waarin ze bepaalde activa inbrengen, zoals een effecten- portefeuille. Ook een verrekenbeding is mogelijk. Het meest voorkomende verrekenbeding is het zogenaamde alsof-beding: echtgenoten zijn gehuwd onder scheiding van goederen, maar verrekenen bij echtscheiding of overlijden ‘alsof zij gehuwd waren onder het wettelijk stelsel’.

In de hervorming die minister Geens plant, wordt dat derde stelsel vervangen door het nieuwe stelsel van scheiding van goederen met verrekening van aanwinsten (zie vorige pagina).

5. Waarin verschilt het nieuwe stelsel van scheiding van goederen met het wettelijk stelsel?
‘Het wettelijk stelsel is ‘scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten.’ Het nieuwe wordt ‘scheiding van goederen met verrekening van aanwinsten.’ Wat is het verschil tussen ‘gemeenschap’ dan wel ‘verrekening’? Bij het einde van de relatie, door overlijden of echtscheiding, zijn de economische gevolgen van beide stelsels identiek. Maar tijdens het huwelijk is er wel een verschil. ‘In een wettelijk stelsel zijn de goederen onmiddellijk gemeenschappelijk. Beide echtgenoten kunnen erover beschikken. In een stelsel van scheiding van goederen blijft elke echtgenoot tijdens het huwelijk alleen bevoegd om over zijn vermogen te beschikken. Door het verrekenbeding is er alleen op het eind een schuld voor de ene en een vordering voor de andere’, legt Renate Barbaix uit.

6. Welk huwelijksstelsel is het beste?
Hét beste stelsel bestaat niet. Het hangt af van wie u bent, wat u bezit en wat u wenst. Werkt slechts een van beide partners, dan is het wettelijk stelsel vaak billijker. Is een van beide partners een zelfstandige, dan kiest men vaak voor scheiding van goederen om het vermogen van de andere echtgenoot te beschermen tegen schuldeisers. Ook nieuw samengestelde gezinnen met kinderen uit een vorige relatie kiezen vaker voor scheiding van goederen.
------------------------------------------------------------------------
wat baat kaars en bril, als de uil niet zien en lezen wil.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”