Koppel die uiteen gaat met een huis

mayishwari
Topic Starter
Berichten: 1

Koppel die uiteen gaat met een huis

#1 , 23 apr 2010 12:04

Beste allemaal,
Ik heb een vraag voor mijn buurmeisje die diep in de put zit en niet goed weet wat haar rechten zijn.
Zij en haar vriend hebben samen het huisje naast ons gekocht. Nu gaan ze uit elkaar en proberen ze de dingen op een volwassen manier te regelen. (zoals iedereen weet gaat dit soms heel moeilijk en alles behalve volwassen).
De overeenkomst was dat hij het huis ging behouden en de hypothecaire lening ging overnemen. Zij heeft ondertussen een appartement gevonden waar ze eind mei kan intrekken. Ze zijn ondertussen naar de notaris geweest en er is een voor akkoord getekend. Nu kreeg ze gisteren het nieuws van haar ex vriend dat de bank niet akkoord gaat met de overname van de lening omdat haar ex vriend momenteel geen loonfiche kan voorleggen. (hij volgt momenteel een opleiding via de vdab en krijgt dus alleen dop). Hij vraagt haar dus een uitstel van tekenen voor het effectieve akkoord tot augustus. Dit betekend voor haar dat zij in het huis met hem moet blijven wonen tot augustus en haar bijdrage moet geven van de lening. Dit is zoals jullie je kunnen voorstellen onmogelijk. Ze maken constant ruzie en ze gaat er langzamerhand aan onderdoor. Nu mijn vraag. Kan hij dit haar verplichten. Wat gebeurd er als zij in mei gewoon weggaat en haar deel van de lening niet meer betaald. Zij hoeft het huis niet en moest het openbaar verkocht worden is dit voor haar geen probleem. Het enige wat ze wil is verhuizen zodanig zij verder kan met haar leven. Het voorakkoord heeft toch een bepaalde waarden. Kan er iemand hier een antwoord op geven?
Alsinds heel erg bedankt om het probleem te lezen en ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8932

#2 , 23 apr 2010 13:46

tja, ze hebben dat huis wel samen gekocht en dus samen geleend bij de bank. Dat de relatie afketst is jammer, maar doet niets af aan het feit dat ze hun gezamelijk bezit samen zullen moeten afhandelen.
Valt niet onder huwelijkswetgeving (scheiding)dus een rechter kan geen uitspraak doen over woonsttoewijzing of woonstvergoeding...

De wetgeving heeft in dat verband geen oplossingen voor "concubinaat": die zegt letterlijk; "De 'ongehuwd) samenwonenden passeren naast de Wet, de Wet passeert de ongehuwd samenwonenden.


Ofwel bijven ze samen even in onverdeeldheid: en betalen samen de lening af, ofwel koopt de ene de andere uit (en dat moet de bank inderdaad goedkeuren, want je moet financieel solvabel zijn...)
ofwel meteen in openbare verkoop. Kan op eigen initiatief, of inleiden via gerecht en dan wordt het een gedwongen verkoop (risico; huis gaat onder de prijs: verlies)

Tot de verkoop stelt de bank beide eigenaren hoofdelijk verantwoordelijk voor de lening.
Dus ze hebben er beiden belang bij hun relatieperikelen even in de ijskast te steken totdat ze een concrete oplossing voor het huis vinden.

Als de verdeling niet vlot, kan zij die via het gerecht "gedwongen" aanvragen. Vergt wel een advocaat. Dit wordt wel toegekend want niemand kan verplicht worden in onverdeeldheid te blijven.
Courage!

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”