Het gelijkvloers is een gemeenschappelijke gang, op de eerste verdiep wonen wij zelf, op het tweede verdiep wonen de grootouders.Als dit (een van) de woning(en) van uw ouders was en uw ouders waren zonder huwelijkscontract getrouwd dan hebben jij en je broer de helft van de naakte eigendom geerfd en heeft uw moeder nog de helft van het huis evenals het vruchtgebruik van de vererfde helft. 100% van de verhuurwaarde van uw verdieping komt dus uw moeder toe. Idemdito voor de verdieping die uw grootouders betrekken. Het is dus aan uw moeder om,al dan niet haar "vruchten" bij beide bewoners te plukken.
Is m n veronderstelling juist dat uw moeder op het gelijkvloers woont? Is het huis opgesplitst in 3 appartementen?
Zij hebben niets betaald voor de woning zelf, maar ik heb net gezien dat de notariskosten betaald zijn met een cheque van mijn grootvader. Heeft hij dan enige rechten?Kan het niet zijn dat uw grootouders een deel van de woning van uw vader betaald hebben en het huis op zijn naam gezet, in ruil voor het gratis bewonen van een deel van het huis?
Mijn vader is mondeling overeengekomen met zijn ouders dat zij in zijn appartement zouden mogen wonen als zijn ouders de notariskosten zouden betalen bij de aankoop van deze woning. Er staat niets zwart op wit. Na zijn overlijden door ziekte heeft mijn grootmoeder een vijandige positie genomen tegenover ons waardoor we elkaar niet meer willen zien.Hoe is dan de situatie dat het huis van uw vader is en zijn ouders er wonen ontstaan? Kennelijk is daar toch ooit enige vorm van toestemming voor gegeven. Ze zijn daar immers niet geboren toen je vader er al woonde... Ze kunnen ook betogen dat de huur niet werd betaald door maandelijkse huurtermijnen, maar bv. een tegenprestatie is voor in het verleden gegeven bedragen of dat ze meehelpen met de boodschappen of in het huishouden. Een niet op schrift gestelde huurovereenkomst mag je ontbinden met een opzegtermijn van 3 maanden.
Je zegt dus de huur op met een termijn van 3 maanden en verzoekt ze ook uiterlijk die datum het huis te verlaten. Je moet wel even kijken wat je als reden opgeeft. Een huurovereenkomst zonder motief beëindigen kan gedoe opleveren.
Een en ander hangt ook wel af van hoe de gesprekken met deze grootouders verlopen. Praten jullie nog gewoon normaal met elkaar of slaan jullie elkaar bijna de hersens in?
In dat geval zou wijlen de vader zo'n overeenkomst toch op papier hebben moeten zetten? Of geldt dit ook bij mondelinge afspraken?Echter : ‘Er is sprake van rechtsmisbruik als de eigenaars van een woning het recht van bewoning dat wijlen hun moeder had verleend aan haar toenmalige bejaarde levenspartner,weigeren te verlengen tot op het ogenblik dat deze laatste zijn intrek kan nemen in het door hem verhuurde appartement,en als de eigenaars hem zelfs geen termijn van respijt willen toekennen‘
Een mondelinge afspraak is ook een afspraak. Mits je de afspraak kunt bewijzen.In dat geval zou wijlen de vader zo'n overeenkomst toch op papier hebben moeten zetten? Of geldt dit ook bij mondelinge afspraken?Echter : ‘Er is sprake van rechtsmisbruik als de eigenaars van een woning het recht van bewoning dat wijlen hun moeder had verleend aan haar toenmalige bejaarde levenspartner,weigeren te verlengen tot op het ogenblik dat deze laatste zijn intrek kan nemen in het door hem verhuurde appartement,en als de eigenaars hem zelfs geen termijn van respijt willen toekennen‘
Zijn er bepaalde fiscale voordelen verbonden aan een zogenaamde "kangoeroewoning" en zou het kunnen dat daarvan gebruik werd gemaakt?