Dit is onze situatie: De woning staat volledig op naam van vrouw in akte beschreven en heeft de volle eigendom van de woning.
Man is wel mede-schuldeigenaar in de lening van het woonkrediet van deze enige gezinswoning. (man heeft verder geen andere woning meer)
Man heeft 2 kinderen (A & B) uit vorig huwelijk. Samen zijn man en vrouw wettelijk samenwonend en hebben 2 kinderen ( C & D) die er kwamen gedurende hun wettelijk samenwonen.
Dit zijn onze vragen:
Momenteel kan in fiscale aangifte enkel woonbonus genoten worden voor vrouw en niet voor man, gezien volle eigendom op naam vrouw staat.
zouden graag situatie bekomen waarbij man ook woonbonus kan inbrengen (eventueel d.m.v. bekrachtiging via een akte maar dan de "goedkoopste" oplossing)
Denken hierbij aan te huwen en de woning in te brengen in een soort huwelijkscontract of gemeenschap (?)
(in verleden ooit door notaris vermeld dat het zo goedkoop "zonder registratierechten te moeten betalen" kon opgelost worden.
Probleem in dit geval: worden de 2 kinderen (A&B) uit vorig huwelijk man dan ook wettelijke erfgenamen op de woning?
Willen die situatie nu vermijden. Willen bekomen dat man zekerheid heeft in de woning te kunnen blijven wonen tot hij sterft zonder dat eigen kinderen (C&D) vader later uit het huis kunnen zetten indien moeder (die eigenaar is) als eerste zou sterven, maar willen vermijden dat kinderen man (A&B) door huwelijk van man en vrouw erfrechten op de woning verkrijgen.
Is een soort huwelijk met contract mogelijk waarbij de naakte eigendom van de vrouw blijft maar de man vruchtgebruiker van de gezinswoning wordt?
Wat voor soort contract moet er dan concreet genomen worden?
Blijven kinderen (C&D) dan volledig erfgenamen van de later te erven gezinswoning of krijgen kinderen (A&B) dan ook recht op verdeling na overlijden van man en vrouw?
Kan door middel van dergelijk huwelijk met man tot vruchtgebruiker te maken een woonbonus fiscaal ook voor man ingebracht worden dan?
(volgens ik de regelgeving onder woonbonus leest dien je eigenaar in volle eigendom of vruchtgebruiker te zijn, hoe kan man in onze situatie vruchtgebruiker worden van de woning van de vrouw?)