Ik hoop dat ik dit in de juiste topic plaats. Ik had graag even jullie kijk op onderstaand probleem gehad.
Situatie:
Koppel heeft samen een huis gekocht. Wettelijk samenwonenden.
Relatiebreuk, vrouw gaat tijdelijk naar haar ouders. Ondertussen blijft ze er nog gedomicilieerd, maar man heeft de sloten van het huis veranderd zodat ze niet binnen kan als hij er niet is. Hij weigert wettelijke samenwoonst te beëindigen en doet moeilijk over verkoop van het huis.
De stappen die ondernomen moeten worden :
- Eenzijdige verklaring van beëindiging wettelijke samenwoonst (Verklaring voor ambtenaar op de bevolkingsdienst) - Kosten (ca 170 EUR voor betekening via gerechtsdeurwaarder) zijn ten laste voor vrouw.
Domicilie wijzigen (nadeel : verlies woonbonus, maar huis dient toch verkocht / overgenomen te worden)
Nagaan op wiens naam de facturen (tv / telefonie / internet / verzekeringen / ... ) staan en ofwel (via aangetekend schrijven) melden dat man hiervoor verantwoordelijk is gelet op de verhuis (indien op zijn naam) ofwel contact opnemen met de providers om dit te laten stopzetten / over te laten nemen (indien op haar naam). (Opletten : eventueel verbrekingsvergoeding)
Bezettingsvergoeding opvragen aan man aangezien hij er gedomicilieerd blijft
Lijst opmaken van de goederen / nagaan van de facturen en een verdeling voorstellen
Vragen (per aangetekend schrijven) om binnen X termijn (wat is redelijk?) antwoord te geven betreffende overname of verkoop van het huis. Indien geen antwoord, dreigen (?) met openbare verkoop. Nadeel : risicovol, verlieslatend?
Ik weet dat het een administratieve rompslomp is, maar ze moet erdoor.
Wat indien hij halsstarrig blijft weigeren om mee te gaan met de vrijwillige verkoop? Voor rechtbank dagen? Of onmiddellijk procedure openbare verkoop inleiden? Kan men dan nog op de beslissing terugkomen?
Met vriendelijke groeten,
Nathalie