Niet akkoord met Co-ouderschap

alayne
Topic Starter
Berichten: 3

Niet akkoord met Co-ouderschap

#1 , 08 mar 2014 20:57

Ik ga het kort schetsen, maar ik ben dringend op zoek naar wat informatie.

Ik en mijn ex zijn sinds een week of 2 uit elkaar, hij woont terug bij zijn moeder en ik ga terug bij mijn ouders wonen. We hebben samen 1 zoontje van 16 maanden oud.

Voor de stabiliteit van mijn zoontje ben ik niet akkoord met co-ouderschap, 7 dagen is te lang zonder moeder en 3 dagen is te kort om te wisselen. We gaan 18 maart naar een bemiddelaar van het CAW... Hier wordt dan de regeling getroffen...

Waarom ben ik niet akkoord met het co-ouderschap?
Omdat ik het gevoel heb dat het is om alimentatie uit de weg te gaan, omdat dat het 1ste was dat hij na de breuk tegen me zei, "ik ga geen alimentatie betalen".
Hij is me daarna enkele keren komen afdreigen met dat hij voor een 7/7 co-ouderschaps plan ging...

We waren feitelijk samenwonend, en mij is verteld dat ik dan als mama bijna geen rechten heb.
Mijn kind heeft ondertussen verlatingsangst, doet niks dan huilen en heeft zware nachtmerrie's...
Ik vind het erover gaan dat hij absoluut dit wilt WINNEN.
Het gaat hier niet over WINNEN, het gaat in 1ste instantie over wat het beste is voor ons kind!

Helaas heeft mijn ex een heel arrogante moeder die meent dat ze heel de wereld naar haar pijpen kan laten dansen en dan ook bereid is om een heel arsenaal aan advocaten in te huren om mij, mijn zoontje volledig af te nemen...

Nu is mijn vraag, is dit mogelijk?
Ik heb een goede job als zorgkundige, ik ben van plan om mijn bachelor in verpleegkunde te gaan halen, ik heb geen strafblad, geen drugsverleden en ik ben een goede moeder...

Mijn ex, heeft een drugsverleden, hij dumpt ons zoontje op de dagen dat hij het heeft bij zijn moeder of bij zijn tante en gaat dan zelf zijn gangetje.

De reden dat onze relatie gedaan is, is omdat ons huishouden getiranniseerd werd door zijn moeder. Ook is hij zo lui als de straat en was hij amper met ons kind bezig. Hij lag altijd op de zetel en ons zoontje moest zijn eigen maar bezighouden...

Veel mensen zeggen me, je gaat toch niet akkoord met dat co-ouderschapsplan... Maar ik ben maar bang dat ik niet veel keuze heb omdat ik niks kan aantonen en omdat ik bang ben dat ze me met hevige artillerie gaan aanvallen in de rechtbank...

Nu is mijn vraag, wat zijn als moeder mijn rechten en wat kan ik doen om deze dingen allemaal aan te tonen, en maakt dit mijn zaak sterk?

Dank u bij voorbaat

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
duma
Berichten: 2871

#2 , 10 mar 2014 10:09

Uw moederlijke rechten zijn dezelfde als zijn vaderlijke rechten.

Feitelijk of wettelijk samenwondend, getrouwd: dat maakt allemaal niet uit voor de jeugdrechter.

Jullie hebben SOWIESO co-ouderschap. dat betekent niet meer en niet minder dan het feit dat jullie beide samen moeten beslissen over de belangrijke zaken in het leven van jullie kind; onderwijs, religie, belangrijke medische ingrepen, opvoeding, hobby's, ... Jullie zijn: u en uw ex. Niét zijn moeder. Afspraken maakt u met hem, niet met haar.

Een week-week regeling (bilocatie genoemd) moet ook bij voorkeur toegewezen worden door de jeugdrechter, tenzij er ernstige tegenindicaties zijn (afstand woonplaatsen (waarbij de partij die verhuist in het nadeel is), leeftijd van het kind (maar dat lost zich zelf op na een tijd en indien dit een reden is, wordt ze een opbouwende regeling voorzien), andere noemenswaardige problemen.

U zegt daar 'drugsverleden'. Zijn daar bewijzen van? Zelfs al zijn die er, wil dat niet noodzakelijjk zeggen dat dat in zijn nadeel zal spelen. Iedereen heeft recht op een tweede kans en als het gaat om een drugsVERLEDEN, kan het zijn dat de rechter daar niet veel uit zal maken. als er geen bewijzen zijn, zou ik er sowieso over zwijgen.

Ik denk dat u zich zal moeten neerleggen bij het feit dat bilocatie er wel degelijk zal komen. Het is het recht van de vader, maar ook het recht van het kind om door beide ouders evenwaardig opgevoed te worden. Wat u wel kan doen, is zelf een tegenvoorstel doen met een opbouwende regeling. Daarbij raad ik u wel (persoonlijk) aan om erovor te zorgen dat de bilocatie een feit is VOORDAT uw kind naar school gaat. Twee van die grote veranderingen verwerken, is veel voor een kind.

Voorbeeld opbouwende regeling:
- tot 19 maanden: de ene week van woensdagavond tot zondagavond bij papa, de andere week + de rest bij mama
- tot 21 maanden: van dinsdagavond tot zondagavond bij papa, de andere week + de rest bij mama
- vanaf 23 maanden: bilocatie

op die manier kan u alle drie wennen aan de nieuwe situatie.
(maar vergis u niet: veel vaders die vroeger 'weinig' voor en met hun kind deden in ogen van hun ex, ontpoppen zich plots tot oerouder als ze moeten of de kans krijgen)

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”