Huwelijk en mijn vennootschap

wgoris
Topic Starter
Berichten: 2

Huwelijk en mijn vennootschap

#1 , 05 mar 2014 15:08

Beste,

Ik ga eerst de situatie schetsen. Binnen enkele maanden trouw ik. We nemen aan voor ons leven. Echter zijn we wel realistisch en beseffen we dat dit geen garantie is.

Ik bezit mijn eigen vennootschap met daarin een behoorlijk eigen vermogen. Bovendien is de vennootschap eigenaar voor 99% van een grond met daarop de woning waar we in wonen (ik ben privé voor 1% eigenaar). Ik ben ook de enige aandeelhouder van de vennootschap.

Ik heb reeds een bezoek bij mijn notaris achter de rug ivm ons huwelijkscontract, maar eerlijk gezegd ben ik er niet veel wijzer uit geworden. Volgens mij slaat ze zelfs de bal volledig mis. Zo beweert ze dat bij het wettelijk stelsel ervoor zorgt dat mijn vrouw recht zou hebben op de helft van alle toekomstige reserves die de vennootschap aanlegt indien het tot een scheiding komt. Volgens mij kan dit helemaal niet vermits een vennootschap een 3e persoon is in dit verhaal. Wat wel zou kunnen is dat ze recht heeft op de helft van eventueel uitgekeerde dividenten.

Anyway, de notaris gaf ons geen veilig gevoel. Wat we eigenlijk willen is het volgende:

In geval van een scheiding is het vermogen van de vennootschap en het gebouw beschermt. Maw mijn echtgenote mag hier geen aanspraak op kunnen maken.

In het geval dat ik sterf zou mijn echtgenote wel in het gebouw moeten kunnen blijven wonen en liefst zelfs kunnen beschikken over het kapitaal dat in de vennootschap zit. Zo kan ze financieel onafhankelijk blijven leven.

Indien mijn echtgenote na mijn dood zou hertrouwen en kinderen krijgen in dit nieuwe huwelijk, is het dan mogelijk om ervoor te zorgen dat de vennootschap enkel toekomst aan onze gemeenschappelijke kinderen, en niet ook aan de kinderen uit haar nieuwe huwelijk?

Ik hoop dat er hier iemand dergelijk verhaal ooit gezien heeft en mij raad kan geven. Ik vermoed dat wij sowieso met scheiding van goederen moeten trouwen en dat ik mijn echtgenote moet opnemen in een testament. Maar wat er allemaal wettelijk kan en wat correct is, ik heb er geen idee van. En zoals gezegd, mijn notaris was niet echt behulpzaam. Voor we een andere notaris opzoeken, zou ik toch graag een idee hebben van wat kan in mijn geval.

Alvast bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KimSe
Berichten: 697

#2 , 05 mar 2014 15:20

bezittingen van voor het huwelijk blijven eigen.
De aandelen in de vennootschap en het 1% in de woning zullen dus tijdens jullie huwelijk en erna van jou persoonlijk blijven.

Opbrengsten van deze eigen goederen vallen wel in de gemeenschap (in de veronderstelling dat je onder een gemeenschapsstelsel trouwt)

Volgens mij zit je dan ook op dat vlak wel "veilig" in geval van een scheiding.
Let er dan wel op natuurlijk dat je geen zaken in de gemeenschap inbrengt bij een eventueel huwelijkscontract.

Zijn er in jullie situatie nu al kinderen?

wgoris
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 05 mar 2014 15:45

Er zijn momenteel nog geen kinderen.
Maar we willen zeker en vast kinderen...

Wanneer je spreekt over opbrengsten, bedoel je dan ook de reserves (bv overgedragen winst) die geboekt wordt binnen de vennootschap? Of enkel hetgeen de vennootschap mij persoonlijk betaalt? Mijn grootste zorg is dat indien het tot een scheiding komt, ik een serieus stuk van de meerwaarde in mijn vennootschap moet betalen. Dit kan namelijk bijzonder nare gevolgen hebben voor het bedrijf.

Reclame

KimSe
Berichten: 697

#4 , 05 mar 2014 16:01

de winst blijft eigen van de vennootschap en deze heeft rechtspersoonlijkheid op zich dus daar zal uw echtgenote in geval van echtscheiding niet aan kunnen raken.

Ik heb het effectief over de opbrengsten van die eigen goederen (in dit geval aandelen) dus de intresten, dividenden, ...

Wanneer je komt te overlijden zonder kinderen is het zo dat het gemeenschappelijk vermogen (opnieuw in de veronderstelling dat er een is) naar de langstlevende gaat.
Van het eigen vermogen bekomt de langstlevende het vruchtgebruik (de naakte eigendom gaat naar de ouders, broers of zussen,... van de overledene).
Dan komt het erop neer dat zij in de woning die het gezin tot gezinswoning diende mag blijven wonen, en ook recht heeft op de opbrengsten van de eigen goederen van de overledene (hier opnieuw de aandelen, dus recht op dividend, intrest...)

Bij het overlijden van je partner met niet-gemeenschappelijke kinderen zullen zij niet aan het vruchtgebruik kunnen raken gezien dit aanwast bij de naakte eigenaar op het moment van overlijden van je echtgenote.

Indien er wel gemeenschappelijke kinderen zijn zullen zij de naakte eigendom erven bij jou overlijden en zullen niet-gemeenschappelijke kinderen ook niet kunnen raken aan de aandelen en de woning, gezien ook hier het vruchtgebruik van je echtgenote zal aanwassen bij de naakte eigendom op moment van haar overlijden.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”