Samenwonen met buitenlander

Tim74
Topic Starter
Berichten: 5

Samenwonen met buitenlander

#1 , 09 sep 2013 12:43

Graag jullie advies over het volgende.

Ik heb een vriendin die momenteel nog in Bulgarije woont. Zij is echter nog getrouwd met een Nederlander, dit al ongeveer 10 jaar (gertrouwd in Nederland én Bulgarije). Zij is wel een 5-tal jaar geleden van hem weggegaan om terug alleen in Bulgarije te gaan wonen. Zij wil scheiden, maar kan hem niet of heel moeilijk bereiken, én hij heeft al een aantal keer aan haar laten weten dat hij niet geïnteresseerd is om te scheiden om welke reden dan ook.

Hoe dan ook, vroeg of laat komt die scheiding wel in orde. Op welke manier weten we nog niet.

De vraag is dat zij ondertussen bij mij kan komen wonen, en wat ik en zij moeten doen om dit op een legale manier te kunnen doen.

Alvast bedankt voor jullie en advies en informatie.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39722
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 sep 2013 12:52

Gehuwd in Nederland EN in Bulgarije lijkt me raar.
Vermoedelijk burgerlijk gehuwd in land A en geregistreerd in land Z.
Gezien een Nederlander kan gescheiden worden volgens Nederlands recht.
http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=& ... 3540,d.bGE" onclick="window.open(this.href);return false;

Tim74
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 09 sep 2013 13:04

Ja, dat klopt gehuwd in Nederland en geregistreerd in Bulgarije.

Kunnen wij dan alsnog samenwonen in Belgiê?

Reclame

Tim74
Topic Starter
Berichten: 5

#4 , 09 sep 2013 13:28

En kan zij dan relatief makkelijk éénzijdig het huwelijk laten ontbinden? Want daar vindt ik niet veel informatie over. Nederlander met een Nederlander daar vindt ik informatie genoeg over, maar een buitenlander die éénzijdig het huwelijk wilt verbreken niet.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 11 sep 2013 08:41

“Art.61/7. § 1. Wanneer een vreemdeling die houder is van een geldige EG-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetene, afgegeven door een andere lidstaat van de Europese Unie op grond van de richtlijn 2003/109/EG van de Raad van de Europese Unie van 25 november 2003 betreffende de status van langdurig ingezeten onderdanen van derde landen, een aanvraag voor een machtiging tot een verblijf van meer dan drie maanden indient, moet deze worden ingewilligd, voor zover geen enkele reden van openbare orde of nationale veiligheid zich ertegen verzet, de vreemdeling niet is getroffen door een van de ziekten die de volksgezondheid bedreigen vermeld in de bijlage bij deze wet, en hij een van de volgende voorwaarden vervult : 1° een activiteit als werknemer of als zelfstandige uitoefenen in België; 2° een studie of een beroepsopleiding volgen in België; 3° met andere doeleinden naar België komen. Het bewijs van de voorwaarde bedoeld in het eerste lid, 1°, is geleverd indien hij bewijst dat hij gemachtigd is om in België te werken of dat hij vrijgesteld is van deze machtiging en dat hij, al naar het geval, een arbeidsovereenkomst, een voorstel voor een arbeidscontract of de documenten die zijn vereist om een activiteit als zelfstandige uit te oefenen bezit, en op grond van deze activiteit stabiele, regelmatige en toereikende inkomsten ontvangt of kan ontvangen om zichzelf en zijn gezinsleden te onderhouden en om te voorkomen dat ze ten laste vallen van de overheden. Het bewijs van de voorwaarde bedoeld in het eerste lid, 2°, is geleverd indien hij voldoet aan de voorwaarden bepaald in de artikelen 58 tot 60. Het bewijs van de voorwaarde bedoeld in het eerste lid, 3°, is geleverd indien hij bewijst dat hij beschikt over stabiele, regelmatige en toereikende inkomsten om zichzelf en zijn familieleden te onderhouden en om te voorkomen dat zij ten laste vallen van de overheden, en indien hij bewijst dat hij beschikt over een ziektekostenverzekering die de risico's in België dekt. De regels bedoeld in het eerste lid, zijn niet van toepassing als de langdurig ingezetene in het Rijk wenst te verblijven als gedetacheerd werknemer van een dienstverstrekker gevestigd in een andere lidstaat van de Europese Unie in het kader van een grensoverschrijdende dienstverlening of als verlener van grensoverschrijdende diensten.”(15 DECEMBER 1980. - Wet betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen).

“Art.42.De Belgische rechters zijn bevoegd om kennis te nemen van de vorderingen betreffende...de echtscheiding...indien :...3° de echtgenoot die de vordering instelt, bij haar instelling sedert ten minste twaalf maanden zijn gewone verblijfplaats in België heeft...”(16 JULI 2004. - Wet houdende het Wetboek van internationaal privaatrecht).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Franciscus
Berichten: 39722
Juridisch actief: Nee

#6 , 11 sep 2013 12:17

Ook eens lezen
http://www.kruispuntmi.be/vreemdelingen ... x?id=10800" onclick="window.open(this.href);return false;

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”