Samenwonen in eigendom vriend, wat met eigen appartement?

sahara
Topic Starter
Berichten: 1

Samenwonen in eigendom vriend, wat met eigen appartement?

#1 , 23 aug 2013 20:47

Mijn vriend en ik zijn beide eigenaar van een appartement van +- gelijke waarde. Omdat zijn eigendom (in een kleine blok zonder lift, terwijl ik in een grote blok die aan renovatie toe is woon, met syndicus en lift) minder gebouwkosten met zich meebrengt en omdat zijn familie dicht bij hem woont, ontstond het plan dat ik bij hem zou intrekken. Ik zou mijn appartement dan verkopen omdat ik niet nog kosten en zorgen wil hebben aan grondbelasting, reparaties e.d. door verhuur.

Wat ik zie aan opties na de verkoop van mijn appartement en het intrekken in het zijne:
1. Mede-eigenaar worden: door de helft van zijn appartement over te kopen. Welke kosten zijn hier aan verbonden?
2. De opbrengst van mijn appartement investeren (een spaarboekje brengt niets op, maar investeren waarin?), en zorgen dat zowel hij als ik eigenaar zijn van zowel zijn appartement als mijn investering. Hoe doe je dit en welke kosten zijn hier aan verbonden?
3. De opbrengst van mijn appartement investeren, waarbij de investering de mijne blijft en het appartement het zijne. Als ik op straat kom te staan na een breuk, zit ik wel zonder liquide geld. Ik betaal in alle geval een bijdrage aan de huishoudkosten (voeding, elektriciteit, water e.d.) Is het gebruikelijk om zonder inkopen mee de lening af te betalen? Of een soort huur? Je bent immers geen eigenaar en houdt hier in de toekomst niets aan over.

Zie ik nog opties over het hoofd?

Hoe werkt dat dan met mijn lening? Moet ik die vroegtijdig aflossen en de kosten daarvoor dragen? Ik kan hem allicht niet gewoon verder aflossen na de verkoop? Zonder onderpand geen lening, denk ik dan. Zijn appartement is al onderpand voor zijn lening. Qua aftrek is de lening houden wel interessant.

Als ik mijn lening vroegtijdig aflos, kan ik misschien mee intekenen op de zijne? Brengt dat kosten mee? Of hoeft intekenen niet, betaal ik gewoon mee en leg je eigendomskwesties en wie wat heeft betaald/zal betalen vast in een notarieel contract?

Zou mijn huidig appartement verhuren in bepaalde opzichten interessanter zijn?

Alvast bedankt.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
KimSe
Berichten: 697

#2 , 23 aug 2013 21:07

Er zijn inderdaad wel een aantal opties...

Je kan mede-eigenaar worden door een deel van het appartement te kopen, dan zul je registratierechten (tot 10% van de aankoopprijs) en notariskosten moeten betalen.
Als jij investeert (zowel vastgoed als geldbelegging) blijven jullie zowiezo alleen eigenaar van hetzij het appartement als de belegging, aangezien jullie niet gehuwd zijn. De kosten die hieraan verbonden zijn, zijn afhankelijk van welke belegging je voor ogen hebt (vastgoed: kosten voor notaris en registratie.)
Als je besluit niet in vastgoed te beleggen kun je de regelingen aangaande huishoudgeld, samen aflossen van de lening ed nog steeds vastleggen in een samenlevingscontract.
Mocht je eventueel van plan zijn om te trouwen kun je de woning inbrengen en op die manier samen de lening aflossen...

Wanneer je je appartement verkoopt zal inderdaad de hypothecaire lening moeten terugbetalen, de bank gaat er inderdaad niet mee akkoord gaan dat de lening blijft lopen zonder onderpand. Je moet, bij verkoop, namelijk kunnen zorgen dat de woning hypotheek-vrij is.

Wat belastingaftrek betreft zullen andere forumleden meer aangewezen zijn om je verder te helpen, daar ben ik niet zo in thuis...

Reclame

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”