co-ouderschap wijzigen

ester vrindts
Topic Starter
Berichten: 1

co-ouderschap wijzigen

#1 , 06 mei 2013 19:33

Beste,
Ik ben bijna 3 jaar uit elkaar met mijn man, en ondertussen gescheiden met EOT.
We hebben 2 kinderen, een dochter van 4 en een zoon van 6 jaar.
Sinds we uit elkaar zijn gaan de kindjes enkel in het weekend naar hun papa (omdat die dat zo wou), ze gaan dan 1 nacht en 1 dag. Elke weekend. We hebben altijd heel goed overeen gekomen of het een vrijdagavond of zaterdagavond was. Soms mochten ze al eens een gans weekend gaan.
We hadden dus via EOT co-ouderschap met bovenstaande regeling.
Mijn ex-man wou dit zo omdat hij geen behoefte had om de kinderen meer te zien en omdat hij in de bouw werkt en alle dagen om 5u vertrekt en meestal om 18u thuis is, of later.
We waren dan overeen gekomen dat het kindergeld voor mij was + 300 euro onderhoudsgeld voor de kindjes. Kindjes staan dus ook op mijn adres.

Nu heeft mijn ex-man een meisje leren kennen van 20 jaar die nog aan het studeren is, hij heeft haar dan bij in huis genomen (zelf is hij 34) en nu wil hij co-ouderschap week/week regeling.
Hij wil dan geen onderhoudsgeld meer voor de kindjes aan mij betalen, hij wil de helft van het kindergeld, 1 kind bij hem ingeschreven. Dus echt alles 50/50.
Dat maakt wel dat ik in één keer 450 euro minder inkomsten heb + dat mijn loon ook zal zakken als ik maar 1 kind ten laste heb.
Mijn netto inkomen (van een fulltime job) is momenteel 1500 euro met 2 kinderen ten laste. Ik ben bijzonder bang dat ik niet meer zal rond komen dan. Want ik moet nog steeds kledij enzo kopen voor de kinderen, wel minder omdat ze maar week om week bij mij zijn. Ik heb nog steeds de zelfde energiefacturen en moet 625 euro huishuur betalen exclusief kosten.
Mijn ex-man zijn nettoloon bedraagt iets van een 1900 euro vermoed ik (+ dat hij veel zwart geld heeft omdat hij lange dagen werkt in de bouw).

Het is dan ook de bedoeling dat zijn nieuwe vriendin zich over de kinderen ontfermt, aangezien hij lange dagen werkt.

Kan hij dit zomaar verkrijgen? Moet ik met zijn voorstel akkoord gaan? Hebben jullie raad of tips voor mij?

Alvast bedankt!
Ester

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 08 mei 2013 08:15

“Art.1288.Zij zijn ertoe gehouden hun overeenkomst omtrent de volgende punten bij geschrift vast te leggen: 2° het gezag over de persoon en het beheer van de goederen van de kinderen en het recht op persoonlijk contact zoals bedoeld in artikel 374, vierde lid, van het Burgerlijk Wetboek wat betreft de minderjarige ongehuwde en niet ontvoogde kinderen waarvan beide echtgenoten de ouders zijn...3° de bijdrage van elk van beide echtgenoten in het levensonderhoud, de opvoeding en de passende opleiding van voornoemde kinderen, onverminderd de rechten hen door Hoofdstuk V van Titel V van Boek I van het Burgerlijk Wetboek toegekend...Wanneer nieuwe omstandigheden buiten de wil van de partijen hun toestand of die van de kinderen ingrijpend wijzigen, kunnen de beschikkingen bedoeld in het 2° en het 3° van het voorgaande lid na de echtscheiding worden herzien door de bevoegde rechter...”(Gerechtelijk Wetboek).
De bevoegde rechter is de jeugdrechter

“Art.374.§1.Wanneer de ouders niet samenleven,blijven zij het ouderlijk gezag gezamenlijk uitoefenen...”(Burgerlijk Wetboek).
Dit houdt in dat beide ouders gezamenlijk hun overeenkomst uit art.1288,2° en 3° Ger.W. kunnen wijzigen. Om afdwingbaar te zijn is evenwel vereist dat hun nieuwe overeenkomst door de jeugdrechter gehomologeerd wordt net zoals in art.1298 Ger.W..
Bij ontbreken van voornoemde overeenkomstwijziging kan u uw ex-echtgenoot voor de jeugdrechter dagen en de gewenste wijziging vorderen.

“Art.45.De zaak wordt bij de jeugdrechtbank aanhangig gemaakt : 1. in de aangelegenheden bedoeld in titel II, hoofdstuk II,(=Burgerrechtelijke bepalingen) van deze wet...bij een verzoekschrift ondertekend, al naar het geval door...de vader, de moeder...”(8 APRIL 1965. - Wet betreffende de jeugdbescherming...).
Kopieer daartoe de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruik deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm. Som daarin omstandig en exact de FEITEN chronologisch op met benadrukking van het belang van het kind U kan in PRINCIPE dit verzoekschrift indienen en de procedure afhandelen zonder advocaat.

“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar EVENREDIGHEID van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, de gezondheid, het toezicht, de opvoeding, de opleiding en de ontplooiing van hun kinderen. Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind...”(B.W.).

‘Mijn netto inkomen...is momenteel 1500 euro...Mijn ex-man zijn nettoloon bedraagt iets van een 1900 euro...’

‘Dus echt alles 50/50’ houdt GEENSZINS in dat voornoemde evenredigheid in acht genomen is.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

eylis
Berichten: 8992

#3 , 08 mei 2013 10:31

Dag Ester,

Wat de papa vraagt, kan en zal een rechter in principe moeten bekijken of het mogelijk is. Zoals je de zaken uitlegt, zal dat zeer waarschijnlijk ook gebeuren.
Even een paar practische tips:
Het zou practischer zijn de kinderen samen te domicilieren op één adres: de kinderbijslag zal dan ook hoger zijn; Jullie kunnen dan nog dit bedrag in 2 verdelen;
als er telkens maar 1 kind per ouder gedomicilieerd wordt, krijgt elke ouder slechts een kinderbijslag (berekend op een geizn met maar 1 kind en dat is echt veeel minder)
- zelfs al zijn beide kinderen op één adres gedomicilieerd, dan kan nog de fiscale aftrekbaarheid aan beide ouders voor 50% toegekend worden. Dan moet er in het vonnis staan dat er een alternerend verblijf (week om week) bij beide ouders geldt.
- in geval van 50/50-verblijf is het een beetje logisch dat de ene ouder aan de andere ouder geen alimentatie betaalt voor de dagdagelijkse kosten. die draagt ieder zelf: maar: de biezondere kosten zullen jullie in het vervolg dan samen overleggen én samen bekosteigen:
wat zijn dat:
- uitzonderlijke medische kosten: orthodontie, logopedie, operaties, speciale medicatie, specialisten, kinesitherapie (dus niet gewoon naar de huisdokter voor een griepje en bijhorende medicijnen: dat is een dagelijkse kost)
- biezondere kosten voor studies en opleidingen: schooluitstappen, laptop, boeken en cursussen, inschrijvingsgelden.
- biezondere kosten voor vrijetijd als ze doorlopen tijdens verblijf bij beide ouders én samen overlegd zijn. Een sportstage tijdens verblijf van de ene ouder behoort tot eigen budget
- aankoop/onderhoud van heen-en weerspullen en - kleding: dat zijn de spullen die telkens mee naar beide ouders gaan: schoenen, jassen, boekentassen, sportzakken ed. elke huishouden schaft wel eigen basiskleding aan.

Dat de partner van de papa ook de kinderen zal verzorgen is geen punt van discussie. De vader mag en kan tijdens zijn afwezigheid een vertrouwenspersoon aanduiden die voor zijn kinderen zorgt.

Met deze nieuwe situatie ga je niet minder "inkomen" hebben. De alimentatie is géén inkomen maar bedoeld voor de dagelijkse verorging van je kinderen. Die ga je nu 50% minder bij jou hebben om voor te zorgen. De vader zal ook verwarming en energie moeten betalen als zijn kinderen bij hem wonen én ze te eten geven, én basiskleding voor hen aanschaffen. Maar je gaat wel de biezonder kosten samen beginnen delen (wat je voordien waarschijnlijk niet deed)

om v

Reclame

roneninge
Berichten: 3

#4 , 16 mei 2013 06:35

mijn echtgenoot heeft 2 kinderen ( bijna 9 en bijna 11)ikzelf heb er 3 (13,18 en 20). Mijn kinderen komen week/week behalve de oudste, woont bij papa . De jongens van mijn echtgenoot komen van woensdag tot zondag (5d/9d),. Wij zijn vorige zomer gehuwd en gaan samenwonen. Hierdoor zou het mogelijk zijn om over te schakelen naar co-ouderschap week/week. Er is al en hele lange weg afgelegd via de rechtbank voor de regeling kinderen/verdeling enz. ong. 4,5 jaar. De verstandhouding met de mama is alles behalve, de kinderen worden zowat "gebruikt" en "misbruikt" in deze vechtscheiding. Zij zullen binnenkort naar een centrum voor geestelijkgezondheidszorg kunnen om wat ondersteuning hierin. Mama vindt dit maar niets, wij zijn diegene die begeleiding nodig hebben.

Co-ouderschap zou in dit geval een gedeeltelijke oplossing bieden voor de vraag van de kinderen om bij ons te komen wonen, maar ook voor vele discussiepunten zoals wat wel en niet betaald moet worden (vastomschreven kosten via kinderrekening), zelf zorgt elk gezin voor kledij (wat nu ook zo is maar zij krijgt alimentatie en zou dit moeten doen) enz...De kinderen zouden minder vaak alleen thuis zitten bij mama (wat eigenlijk al niet kan op deze leeftijd). Ze zouden meer stabiliteit krijgen binnen ons gezin tov knipperlichtrelaties bij mama enz..
We dienden zelf een verzoekschrift in bij de jeugdrechtbank, kunnen ons geen advocaat veroorloven momenteel. de advocaat van de tegenpartij stuurde een brief dat ze conclusietermijnen gaan vragen. We zijn dan terug vertrokken voor een hele lange rechtzaak. Ze kreeg een aangetekende brief en voordien een mail om dit voorstel te bekijken. Er werd geen enkel deftig antwoord gegeven. Enkel verwijten. nu zijn we bijna een jaar verder en moet alles nog starten. Kunnen wij de vraag stellen dit niet te doen en snel een vonnis uit te spreken; Moeten we hiervoor op voorhand een brief schrijven naar de rechtbank. Wat kunnenwe als argumenten geven.Onze zaak komt voor 4 juni as.

eylis
Berichten: 8992

#5 , 16 mei 2013 08:47

roneninge, geen vraag/bericht kapen van een ander poster. dit is verwarrend: want op welke vraag wordt er dan geantwoord? open best een nieuw bericht.

roneninge
Berichten: 3

#6 , 16 mei 2013 09:08

Sorry, zijn nog maar nieuw verkeerd gestart ;-)
Ik krijg bovenstaande niet verwijdert.

eylis
Berichten: 8992

#7 , 16 mei 2013 09:25

gewoon je verhaal opnieuw in een nieuw bericht copieren en posten met een eigen titel. Dat je bericht hier blijft staan is niet zo erg.

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”