effect op hoederecht van "lichamelijke straffen" d

beinus
Topic Starter
Berichten: 1

effect op hoederecht van "lichamelijke straffen" d

#1 , 24 mei 2008 22:52

Hallo,

Ik heb een vraagje voor een vriendin die in een benarde situatie zit. Ze zijn niet wettelijk getrouwd, maar haar partner heeft wel hun 2 kinderen (5 en nog geen 1 jaar oud) erkend.
Hij heeft blijkbaar een alchohol probleem en heeft dagelijkse buien waarin hij heel luid uitvliegt. Nu geeft hij ook vaak hun oudste dochtertje een pak slaag tegen haar hoofd als ze niet meteen naar hem luistert.
Mijn vriendin vindt dat verschrikkelijk maar is bang dat als ze van hem weg zou gaan, hij toch nog co-ouderschap zou krijgen en de kinderen de helft van de tijd bij hem zouden moeten zijn. Dan zouden ze misschien zelfs nog meer geslagen worden, is ze bang voor. Hun jongste zoontje krijgt ook nog steeds borstvoeding en ze is ook bang dat dat zou verstoord worden.

Ze wil zelf geen advies inwinnen omdat ze bang is dat hij het zou te weten komen.

Veel dank bij voorbaat.

E.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 26 mei 2008 09:58

“Art.3.Niemand mag worden onderworpen aan folteringen noch aan onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen.”(EVRM=4 NOVEMBER 1950. - Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden).

‘Krachtige en herhaalde stokslagen bereiken de door art.3 verboden ernstgraad.Kinderen hebben recht op bescherming,door doeltreffende,afschrikwekkende maatregelen,tegen dergelijke behandelingen. Het Engelse recht luidens welk in de akte van inbeschuldigingstelling moet worden aangetoond dat de feitelijkheden op de persoon van het kind de grenzen van een redelijke tuchtiging hadden overschreden,verzekerde de verzoeker geen voldoende bescherming‘[E.H.R.M.=Europees Hof Rechten van de Mens 23 september 1998(A. t. U.K.),NJB(Ned.) 1998,1875]

‘De Staten die het EVRM hebben bekrachtigd,hebben de verplichting passende maatregelen te nemen om te beletten dat personen die onder hun rechtsmacht vallen worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke en vernederende behandelingen of straffen,zelfs wanneer die door particulieren worden toegediend.Zelfs al worden de maatschappelijke diensten geconfronteerd met moeilijke en gevoelige beslissingen en zelfs al moeten ze het gezinsleven eerbiedigen en beschermen,dan lijdt het helemaal geen twijfel dat het systeem heeft nagelaten de kinderen te beschermen tegen de nalatigheid en de zware misbruiken die zij over een lange periode hebben geleden.Bijgevolg werd art.3 geschonden‘[EHRM 10 mei 2001(Z. e.a. t. U.K.)]

‘In samenhang met art.1,vereist art.3 dat staten maatregelen nemen om te verzekeren dat individuen die zich onder hun rechtsmacht bevinden,niet worden onderworpen aan foltering, of onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing,met inbegrip van mishandeling door private individuen.Die maatregelen moeten in het bijzonder bescherming bieden aan kinderen en andere kwetsbare personen,en houden in dat redelijke stappen gezet moeten worden om mishandeling waarvan de overheid weet heeft of had moeten hebben,te voorkomen(§73)’[EHRM 10 mei 2001(Z. t. U.K.),R.W.2002-03,1113-1115,bespreking VANDENHOLE,W.]

Eens de slagen de grenzen van een redelijke tuchtiging overschrijden geldt “Art.398.Hij die opzettelijk verwondingen of slagen toebrengt, wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en met geldboete van zesentwintig frank tot honderd frank of met een van die straffen alleen...”(Strafwetboek).

“Art.374...Hij(=de rechter) bepaalt de wijze waarop de ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, persoonlijk contact met het kind onderhoudt. Dat persoonlijk contact kan enkel om bijzonder ernstige redenen worden geweigerd...”(Burgerlijk Wetboek).

Kindermishandeling is zulke bijzonder ernstige reden.

‘Men bakt geen omeletten zonder eieren te breken’.U kan zich wenden tot het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling op:
http://www.kindermishandeling.org/VK/wa ... /index.jsp

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”