Pagina 1 van 1

allimentatie en verder studeren

Geplaatst: 09 mei 2008 17:21
door Rene
Een gescheiden koppel heeft kinderen die bij de moeder wonen. Kinderen zijn meerderjarig maar gaan nog naar school.

De oudste is vorig jaar afgestudeerd in de hoge school en heeft dus haar diploma. Nu heeft ze beslist om nog een jaar specialisatie te gaan doen. Dus eind dit schooljaar is ook die richting gedaan (en waarschijnlijk met goed resultaat)
Ondertussen wordt er alimentatie betaald tot op heden. (vader => moeder)
Waneer mag de vader stoppen met betalen van alimentatie?
Einde schooljaar = eind juni (dus met 2 diploma's op zak) of eind september als hij gaat op 1 oktober gaat werken. Of

En hij heeft ondertussen stages gedaan MAAR ook in de weekend (vakanties) gaan werken volgens de modaliteiten van zijn 1e diploma.

Ook wil hij nog verder studeren. Wie betaald dan wat?

Geplaatst: 11 mei 2008 14:04
door j.demoor
“Art.203.§ 1. De ouders dienen naar evenredigheid van hun middelen te zorgen voor de huisvesting, het levensonderhoud, het toezicht, de opvoeding en de opleiding van hun kinderen.Indien de opleiding niet voltooid is, loopt de verplichting door na de meerderjarigheid van het kind......”(Burgerlijk Wetboek).

‘In het raam van een normale en evolutieve interpretatie moeten onderhouds- en opleidingskosten met betrekking tot een bijkomend universitair diploma of een doctoraatsopleiding tot de ouderlijke plicht van art.203 B.W. worden gerekend,zeker als die studie in het verlengde ligt van de reeds gevolgde opleiding‘[Vred.Antwerpen 25 januari 2005(W./W.),R.W.2004-05,1357].

‘De verplichting van de ouders blijft voortbestaan tot op de dag dat het kind effectief zal genieten van een werkloosheidsuitkering.De onderhoudsverplichting van de art.205 e.v. B.W. komen in de plaats van deze bedoeld in art.203 eens de studies beëindigd zijn‘(Vred.Waver 20 mei 1999,Rev.trim.dr.fam.2000,74).

‘De ouderlijke onderhoudsverplichting loopt nog een tijdlang door,doch in beperkte mate,nadat het kind zijn studies heeft beëindigd teneinde dit de mogelijkheid te bieden een betrekking te zoeken,minstens zijn toestand administratief te regelen‘(Vred.Gent 25 juni 1998,T.G.R. 1998,204).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/.Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

Geplaatst: 12 mei 2008 20:37
door Rene
Bedankt j.demoor,

Dus er moet alimentatie betaald worden tot 1/10/2008 (de dag dat hij gaat werken)

Alimentatie

Geplaatst: 15 mei 2008 17:02
door roadie
Beste, ik kan hier moeilijk mee akkoord gaan:
Deze situatie komt wel meer voor. U moet gewoonweg afschaffing van uw alimentatieverplichting vragen bij de vrederechter. Dat is een eenvoudige procedure. U moet na uw verzoekschrift bij de vrederechter uw argumenten op papier zetten en die desgevallend op de zitting verdedigen. U kunt vragen dat de vrederechter alle informatie inwint over het beëindigen van de studies van uw zoon, over zijn inkomen en over zijn huidige beroepssituatie. De rechtspleging is doorgaans zo dat een ouder alimentatieplichtig blijft tot zijn kind een inkomen verwerft, of tot hij de eerste cyclus van zijn hogere studies heeft voltooid. In de huidige situatie van het hoger onderwijs is het zo, dat het kind het recht heeft op alimentatie tot hij een diploma verwerft van initiële master. Bij master na master of bij een doctoraat gecombineerd met een assistentschap is die voorwaarde niet meer vervuld. U zult nu wel die stap moeten zetten naar de vrederechter toe om officieel ontheven te worden van uw alimentatieverplichting. Het kan ook dat het in der minne geregeld wordt.