‘Ik ben nu 19 jaar...nu blijkt dat hij in 2003 al mijn spaargeld van mijn rekening gehaald heeft.’ houdt in dat u in 2003 19 - (2008-2003) = 14 jaar en dus minderjarig was.
“Art.376.Wanneer de ouders het gezag over de persoon van het kind
gezamenlijk uitoefenen,
beheren zij ook gezamenlijk zijn goederen...”(Burgerlijk Wetboek).
Uit wat u meedeelt kan niet afgeleid worden dat uw ouders al dan niet het gezag over uw persoon gezamenlijk uitoefenden.
‘Wanneer geld op naam van een minderjarige aan een spaarkas of een bank wordt toevertrouwd,hebben de ouders daarop geen wettelijk vruchtgenot,maar wel het recht van beheer.In geval van gebruik van dit geld door de ouders,moeten zij rekenschap ervan kunnen geven.Dit geld of zijn opbrengst kan alleen worden gebruikt wanneer het aangewend is in het voordeel van het kind met uitsluiting van de kosten van opvoeding,opleiding en levensonderhoud,die in ieder geval op de ouders rusten‘(Rb.Brussel 25 april 1995,Pas.1995,III,9).
‘Het plaatsen van
eigen gelden door een ouder op een spaarboekje op naam van zijn minderjarig kind kan niet worden beschouwd als een definitieve schenking.De bedoeling om te schenken bestaat pas op het ogenblik van de meerderjarigheid van het kind of vroeger ingeval van ontvoogding‘(Antwerpen 17 januari 2000,R.W. 2000-01,272).
Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.