Elk vonnis van de jeugdrechter is tenzij het anders vermeld in het vonnis een eindvonnis. De jeugdrechter is de grondrechter van zaken mbt verblijfsregelingen, ouderlijk gezag ed. en staat dus boven de vrederechter, de rechter eerste aanleg, de kortgedingrechter.
Als een vonnis is uitgesproken gaat deze in gezag van gewijsde. Dit verhinderd dat je diezelfde zaak niet opnieuw voor dezelfde rechter of een rechter van een lagere orde kan behandeld worden om er opnieuw over te oordelen.
Wil je de uitspraak van de jeugdrechter bestrijden dan moet je binnen een zeker termijn beroep aan tekenen. De termijn is een maand en de maand begint te lopen vanaf de betekening van de gerechtsdeurwaarder. Beroep aan tekenen buiten termijn is in zinloos (tenzij bij een verstekvonnis vb. je was niet op de hoogte dat er een zitting of uitspraak was)
Enkel de jeugdrechter van het Hof van Beroep zal eindvonnissen kunnen vernietigen en door nieuwe rechtspraak vervangen. De definitieve uitspraak van de jeugdrechter van het Hof zal een eindarrest zijn. Inhoudelijk is het dus finitos, gedaan!
Toch kan je dat nog bestrijden of de rechtspraak alle regels gevolgd hebben maar dan kijkt men enkel na op vlak van procedurekwesties
met andere woorden cassatie
In uw geval is er een eindarrest... enkel cassatie kan dat arrest vernietigen. In het eindarrest kan men voor een bepaald gedeelte verwijzen dat de jeugdrechter terug opnieuw een bepaald gedeelte moet opvolgen en eventueel bijsturen
Mocht de jeugdrechter gevat worden dan begint wat dat aspect betreft alles terug opnieuw ...
Als de beroepstermijn verstreken is dan kan die uitspraak niet meer betstreden worden en advocaten spreken dan dat de uitspraak in kracht van gewijsde gegaan is.
RR