Vereffening/verdeling echtscheiding

lgreetje
Topic Starter
Berichten: 32

Vereffening/verdeling echtscheiding

#1 , 14 nov 2018 03:21

Een man brengt een bouwgrond in de huwgemeenschap en moet later met lede ogen toezien dat de ex recht heeft op de helft.
Nu de vrouw erft tijdens het huwelijk dat niet op een gezamenlijke rekening is gekomen en blijkt dat de man de helft moet teruggeven omdat dit blijkbaar niet in de huwgemeenschap ingebracht wordt.
Hoe kan het dat de man een deel van zijn aanvullend pensioen (via de werkgever) moet afstaan na echtscheiding?
Waar kan men een kopie van het betreffende huwelijkscontract vinden want de notaris is reeds overleden.
Hoe kan men alle zicht- en spaarrekeningen achterhalen alsook kasbons e.d.
Is het stelsel van algehele gemeenschap dan niet op alles toepasbaar?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4619
Locatie: Diest

#2 , 14 nov 2018 07:12

Greetje

Wat betreft het huwelijkscontract : de 'minuten' van aktes worden bewaard door de opvolger van de overleden notaris. U kan bij eender welke notaris bevragen wie die rechtsopvolger is en u zal de correcte info krijgen waardoor de belanghebbenden inzicht kunnen krijgen in huwelijkscontract.
Wat betreft aanvullend pensioen/groepsverzekering : deze kapitalen worden opgebouwd met beroepsinkomsten. Beroepsinkomsten behoren tot het gemeenschappelijk vermogen en dus zijn de kapitalen daarmee opgebouwd eveneens gemeenschappelijk.

Erfenissen blijven in het eigen vermogen. tenzij zoals hier aangehaald de ontvangende partij beslist om dit in de huwgemeenschap te brengen.
De man heeft dat gedaan met zijn grond, de vrouw heeft dat niet gedaan met haar erfenis. De huidige verdeling is een logisch gevolg van die keuzes.

Wat betreft bankgegevens : die kan betrokkene natuurlijk zelf terugvinden in zijn persoonlijk archief. Of desgevallend (max 10 jaar) bij zijn bank opvragen tegen betaling.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”