Omgangsregels grootouders

Ikketikke2018
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

Omgangsregels grootouders

#1 , 11 maand 1 week geleden (10 aug 2018 17:03)

Hallo,

Kunnen grootouders altijd gebruik maken van hun omgangsrecht?

Hier is echter al 3 jaar nauwelijks contact. Het doet de grootouders wel pijn, maar er is te veel gebeurd en gezegd.
Om welke frequentie zou dit dan gaan? Kan dit geweigerd worden?

Wat is de beste strategie om hiermee om te gaan? Eens ze hiermee dreigen, zelf een regeling voor te stellen of gewoon af te wachten.

Alvast bedankt

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
eylis
Berichten: 7543

#2 , 11 maand 1 week geleden (10 aug 2018 17:22)

De beste strategie is zelf een omgangsregeling voor te stellen en die mondeling mede te delen, maar ook te mailen. Het voordeel daarvan is dat u de touwtjes in handen houdt van de manier waarop u wenst dat dit zal gebeuren. Stel maandelijks een aantal data voor en de plek waar de ontmoeting plaats zal hebben en dat u de kinderen brengt en ophaalt (bijvoorbeeld) Met een frequentie van éénmaal per maand. Ook dat mag u bepalen, u hebt de ouderlijke macht en de grootouders niet. Meldt dat er telkens weken voor datum gekozen moet worden voor een bepaalde datum, zoniet vervalt de omgang van die maand. Vraag om per mail te reageren op dit voorstel. Reageren de grootouders niet, dan heeft u uw plicht gedaan én bewijs dat u wel degelijk omgang toestaat. Dan kunnen de grootouders daar geen rechtszaak meer van maken. Immers: u staat het toe mét een concreet voorstel.

Ikketikke2018
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#3 , 11 maand 1 week geleden (10 aug 2018 18:42)

De beste strategie is zelf een omgangsregeling voor te stellen en die modndeling mede te delen, maar ook te amilen. Het voordeel daarvan is dat u de touwtjes in handen houdt van de manier waarop u wenst dat dit zal gebeuren. Stel maandelijks een aantal data voor en de plek waar de ontmoeting plaats zal hebben en dat u de kinderen brengt en ophaalt (biijvoorbeeld) Met een frequentie van éénmaal per maand. Ook dat mag u bepalen, u hebt de ouderlijke macht en de grootouders niet. Meldt dat er telkens weken voor datum gekozen moet worden voor een bepaalde datum, zoniet vervalt de omgang van die maand. Vraag om per mail te reageren op dit voorstel. Reageren de grootouders niet, dan heeft u uw plicht gedaan én bewijs dat u wel degelijk omgang toestaat. Dan kunnen de grootouders daar geen rechtszaak meer van maken. Immers: u staat het toe mét een concreet voorstel.
Indien we dan maandelijks 4 uur zouden aanbieden bv op zaterdag of woensdag zou dit volstaan. Ook als we er voorwaarden aan hangen zoals bv kinderen niet beïnvloeden, als ze ziek zijn verschuift het, idem voor feestdag of vakantie.

Denk dat we deze weg dan gaan inslaan

Reclame

eylis
Berichten: 7543

#4 , 11 maand 1 week geleden (10 aug 2018 21:58)

een voorwaarde moet natuurlijk ook objectief en verifieerbaar zijn. "De kinderen niet beïnvloeden" is een tamelijk vage en moeilijk (tot niet) verifieerbare voorwaarde. Immers: geef een kind een lekkere tractatie en je hebt het per definitie al beïnvloed. Maar een voorwaarde zou kunnen zijn dat de grootouders de problematiek/conflictsituatie tussen u en hen niet met de kinderen bespreken.

ChristophePaus
Berichten: 350
Juridisch actief: Nee

#5 , 11 maand 1 week geleden (11 aug 2018 08:35)


Indien we dan maandelijks 4 uur zouden aanbieden bv op zaterdag of woensdag zou dit volstaan. Ook als we er voorwaarden aan hangen zoals bv kinderen niet beïnvloeden, als ze ziek zijn verschuift het, idem voor feestdag of vakantie.

Denk dat we deze weg dan gaan inslaan
Het voorstellen van dergelijke wel erg beperkende omgangsregeling is m.i. provocerend. De grootouders zouden dit zeker (kunnen) aanvechten.

Ikketikke2018
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#6 , 11 maand 1 week geleden (11 aug 2018 09:06)

Het is niet beperkend bedoeld. Eerder duidelijk wat er zou gebeuren in “wat als situaties”.
Het is weldegelijk de bedoeling dat we bv elke eerste zaterdag van de maand de omgang voorzien.

Mbt beïnvloeding bedoelen we inderdaad ivm de problematiek

eylis
Berichten: 7543

#7 , 11 maand 1 week geleden (11 aug 2018 09:51)

@Christophe Paus: een omgangsregling voor grootouders is niet hetzelfde als voor ouders. Ouders hebben bij wet de ouderlijke macht en moeten dus de kans hebben om hun kinderen op te voeden. Dat kan inderdaad niet met 1 bezoek per maand. Maar een omgangsregeling als grootouder houdt enkel het sociale aspect in op basis van een relationele band. Met dit voorstel is een wens ingewilligd en wordt er geen recht geschonden. Eigenlijk is er zelfs geen wet die omgangsrecht voor grootouders voorschrijft. Een bezoek per maand is doorsnee normaal. Het zijn en blijven nog altijd de ouders die de agenda bepalen van hun kinderen. De grootouders kunnen dat vervelend vinden, maar voor een rechtbank vangen ze bot. Immers: de ouders doen een goed voorstel. een rechter zal dat niet weerleggen omdat hij daarmee ingrijpt op de opvoedkundige en organisatorische keuze van de ouders waar wettelijk gezien niets fout mee is. Dus neen: dit voorstel is niet beperkend en of je iets provocerend vindt is geen wettelijke grond om naar de rechtbank te stappen.

Terug naar “Echtscheiding”