alimentatie

Kefali
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

alimentatie

#1 , 06 aug 2018 13:39

Mijn echtgenoot heeft 2 kinderen, zoon van 22 en dochter van 18 waarvoor hij alimentatie moet betalen en de helft van de buitengewone kosten, waaronder natuurlijk de inschrijvingsgelden voor de scholen.

Zijn zoon heeft al 1 jaar gedubbeld in het middelbaar, 2 keer niet geslaagd voor de universiteit en heeft nu een jaar achter de rug op de hoge school. Tot nu toe geen resultaat gekregen.

Wi kregen een brief van de advocaat van de ex-vriendin van mijn man waarin ons verteld werd dat de dochter van 18 naar Denemarken vertrekt om een cursus te volgen aan het "FOLK COLLEGE BRENDERUP" en dit van 15 augustus tot 15 december . Ze zou er zogezegd naartoe gaan om kennis te maken met "internationaal recht" en haar engels te perfectioneren.
Bij nazicht op internet blijkt dit college gericht te zijn op persoonlijke ontwikkeling, workshops, een reis in Europa en zijn de deelnemers tussen de 18 jaar en de 30 jaar oud. Er bestaan zelfs kortere verblijven (4weken). Wat het perfectioneren van de Engelse taal betreft....de colleges worden gegeven in het Deens of het engels aangezien het om een internationaal publiek gaat, dus het gaat hem niet om het engels maar om het feit dat ze geen keuze heeft tenzij ze Deens spreekt.
Blijkbaar zou het kindergeld worden doorbetaald totdat ze terug studeert .
Deze cursus zou betaald worden door de moeder en bedraagt 6800 euro.

Daardoor is ze dus te laat om haar eerste jaar "rechten" te beginnen aan de universiteit in Luik en zal ze zich dus pas inschrijven voor het schooljaar 2019 - 2020. Er werd ons er op gewezen dat wij voor de universiteit in Luik dus de helft van de kosten zullen moeten betalen.
Wij stellen ons echter de vraag of de studies zomaar een jaar kunnen opgeschoven worden omdat de juffrouw naar Denemarken wil gaan ?!
Wat kunnen wij hieraan doen of...is er wel iets aan te doen ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8842

#2 , 06 aug 2018 18:27

Dat zijn beslissingen die samen genomen worden door de ouders en de jongere omdat deze opleiding géén erkend diploma oplevert. Dit is ongetwijfeld een interessante ervaring maar geen noodzaak om aan een job te geraken. Haar rechtenstudies zijn dat wel. En logischerwijze zou ze die dus eerst moeten doen. Het is strategisch nogal doorzichtig dat de vragende ouder de "eis" door een advocaat laat formuleren om het hele zaakje een beetje gewicht te geven. Maar dat heeft het niet. Pak het slim aan: antwoord met een formele AS het volgende: dat voor jou de opleiding van je dochter primeert; Een opleiding die toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Dat leuke trainingen en extra cursussen mogelijk zijn na gezamelijk overleg en beraad hoe dit financieel aan te pakken ook tot de mogelijkheden behoren. Stel voor dat de dochter aan haar rechtenstudie begint om zich te oriënteren. en dat cursussen over internationaal recht en Engels, binnen het Erasmusprogramma van de universitaire opleidingen perfect organiseerbaar zijn. Dwz: dat ze een of twee trimesters kan volgen in een buitenlandse universiteit. Voordelen: ze behaalt haar studiepunten binnen het gevolgde curriculum zonder onderbreking. Ze behaalt een extra minor (internationaal recht) én ze verbetert haar Engels. En het kost enkel maar het verblijf op de unifkamers, waar je volop de kosten voor wil delen. De meeste unifstudenten doen zo'n Erasmusjaar na hun 1e of 2 bachelorjaar. Argument: kennis maken met het internationaal recht, doe je logischerwijze pas na een eerste jaar algemeen recht. Recht vanuit de secundaire schoolbanken heeft dat vanuit pedagogisch standpunt niet veel zin. En Engels kan je overal leren. nog een argument: met het voorstel van de andere ouder vrees je dat de dochter met deze (niet-conforme) opleiding weinig toevoegt aan haar studiecurriculum, met het risico dat er zich alsnog een buitenlands Erasmusjaar/trimester opdringt in de verdere studie. Meldt dat jouw alternatief een waardig en beter voorstel is waarmee je juridisch gezien aan je plicht voldoet én dat perfect aansluit bij de noden en vervolmaking van haar opleiding. En dan een persoonlijke indruk: ik heb de website bezocht: het lijkt me een leuke cultureel en mondiaal vormingscentrum te zijn. voor elk wat wils; overgoten met volksdans ed; Maar Je krijgt er niet eens een attest voor. Het is dus gewoon een veredelde vorm van vakantie. Gezien de opleiding al start op 15 augustus, zou ik het AS ook opnemen dat mbt deze culturele vakantie geen overleg gepleegd is en dat er veel te laat hierover geinformeerd is.

Franciscus
Berichten: 38602

#3 , 06 aug 2018 21:24

Uiteraard dient uw dochter / ex echtgenote wel de nodige documenten van school/ hogeschool/ unif te bezorgen ten laatste pak 30 oktober want dat u anders niet bereid bent wegens ontbreken van de nodige verplichte meldingen en afspraken u zich genoodzaakt zal zien via de familierechtbank een aanpassing te vragen van de overeenkomst inzake de kinderen*

* dit afhangend van wat er in het vorige vonnis staat.

Reclame

Kefali
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#4 , 07 aug 2018 14:15

Hallo Eylis en Franciscus,
Hartelijk dank voor jullie reactie en advies.
We kunnen idd proberen om een AS te sturen of om te antwoorden aan haar advocaat.
Communicatie is er echter niet tussen beide partijen en zal er ook nooit zijn. Tegenpartij is er enkel op uit om zo lang mogelijk onderhoudsgeld te krijgen van mijn echtgenoot. De kinderen komen al 8 jaar niet meer op bezoek op hun eigen verzoek. Nooit is er een sms of enig ander contact geweest naar hun vader toe.
Indien dit anders was gelopen dan waren die problemen er ook niet maar U kan nu mss wel begrijpen dat er van overleg dus nooit sprake is geweest en dat dit niet zal veranderen. We krijgen nooit schoolresultaten zonder een brief van een advocaat gericht aan haar advocaat, hetgeen telkens 200 à 300 euro kost omdat er een dossier moet worden geopend dat na enkele maanden door de advocaat terug word afgesloten, tenzij we bijbetalen. U ziet dus dat we niets anders doen dan betalen en volledig aan hun zijn overgeleverd.
Nooit is er overleg geweest en de buitengewone kosten waarbij vermeld staat dat ze moeten worden betaald , mits voorafgaand overleg en akkoord van beide partijen, hebben we uiteraard steeds geweigerd. Dit was ons recht .
familierechtbank is een oplossing maar zal ook weer handenvol geld kosten.....
Aangezien ze in Wallonie wonen komt alles daar voor de rechtbank en in Wallonie zijn ze nogal ex-vrouw gezind als ik het zo mag uitdrukken.

Hoe komt het echter dat FAMIFED het kindergeld ondertussen wel gaat verder betalen ?
Haar advocaat schrijft dat het college zou erkend zijn door FAMIFED die het kindergeld blijft doorbetalen....
Dit is ook een argument van tegenpartij om te zeggen dat we moeten blijven betalen en de helft van de schoolkosten van zodra ze zich inschrijft volgend schooljaar.

eylis
Berichten: 8842

#5 , 07 aug 2018 15:55

Na contact met de organisatie die de culturele reizen organiseert, blijkt dat de formulieren voor de kinderbijslag afgestempeld worden door het college in Denemarken als bewijs dat de "student" daar de stage zal volgen. De organisatie organiseert verschillende formules: één er van is dat je 1 jaar onderwijs volgt in een buitenlandse secundaire school (uiteraard komt die opleiding in aanmerking voor kinderbijslag) Maar een andere is het culturele bad waarin je drie maanden gedompeld wordt waar je aan muzieken sport doet, aangevuld met debatten en workshops over werledvrede, economie etc...Dit is géén reguliere opleiding. Na contact met Famifed blijkt dat de studie een erkende opleiding moet zijn (die in aanmerking komt voor studiepunten/diploma in het europees curriculum. Dus de kinderbijslag wordt hier een beetje bij de neus genomen, want de "stage" is geen studie, maar een workshop waar de (Europese) studiepunten niet voor tellen, noch een diploma of attest wordt uitgereikt. De "stage" gaat wel door op de locatie van een college, maar heeft totaal niets te zien met het wettelijk studiecurriculum van welke opleiding dan ook. Dat meldt de organisatie overigens uitdrukkelijk zelf in haar website.... Een ander punt is dat de kinderbijslag pas in januari nakijkt of een student weer voor studiepunten staat ingeschreven. (Sommige studenten ronden hun vorige schooljaar pas in september/oktober af. dus als de dtudent zich eind december inschrijft op de unif is er geen lancune in de uitkeringen. Ik zou de advocvaat antwoorden dat de organisatie zelf uitdrukkelijk communiceert geen opleidingen te organiseren die onder het wettelijk curriculum vallen en er voor de kinderbijslag uiteraard geen probleem is, omdat de studiepunten pas worden nagekeken per 1 januari. Meldt in je AS dat er geen overleg geweest is over deze activiteit en dat je absoluut wil engageren om een volwaardig alternatief te financieren: namelijk een regulier buitenlands Erasmustrimester tijdens de universiteitsopleiding dat recht geeft op studiepunten en een volwaardige extra minor (en de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot) Mijn persoonlijke reflexie; gaan volksdansen in Denemarken en over wereldvrede praten doet dat niet en dat is uw plicht als ouder ook niet...

Kefali
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#6 , 24 aug 2018 10:28

Beste Eylis,
Mijn echtgenoot nam contact op met de kas voor kinderbijsleg. Deze beweren dat zij akkoord zijn om de kinderbijslag te blijven betalen ondanks dat de studies een jaar worden uitgesteld en dat ze genoegen nemen met een stempel van het folkcollege op de documenten die ze daarvoor hebben afgeleverd aan de tegenpartij.
De unief in Luik werd eveneens gecontacteerd en zei dat ze kon inschrijven tot de laatste dag van september en niet tot eind december.
We zitten dus vast en zonder een nieuwe rechtzaak voor de familierechtbank, hetgeen weer enorm veel geld gaat kosten, kunnen we dus niets doen.
Er is blijkbaar héél veel verschil tusen Vlaanderen en Wallonië.....
het enige dat we kunne doen is een AS met de mededeling dat we niet akkoord gaan met deze gang van zaken.

eylis
Berichten: 8842

#7 , 24 aug 2018 11:17

Laatste argument om de "stage" niet te aanvaarden als studie: deze stage geeft géén recht op een diploma of getuigschrift en is bijgevolg géén geldige opleiding die de jongere naar een plaats op de arbeidsmarkt leidt. Ook vergroot het de kansen op een job niet. Ik zou een AS sturen met als melding dat je de alimentatiegelden voorlopig op een aparte rekening zet in afwachting van de bewijzen (van het college zelf) dat de opleiding een geldig getuigschrift of diploma oplevert. Hiermee bewijst u dat in principe akkoord bent met het betalen van alimentatie, maar u mag juridisch gezien eisen dat u de bewijzen worden geleverd dat dit gaat om een geldige opleiding.

Kefali
Topic Starter
Berichten: 4
Juridisch actief: Nee

#8 , 25 aug 2018 13:17

Hallo Eylis,

Dit zouden we inderdaad kunnen doen maar dat hebben we helaas al eens geprobeerd. Als antwoord daarop kregen we een brief van de advocaat van tegenpartij met het dreigement om loonsbeslag te laten doen. We zijn ook verplicht blijkbaar om tijdens het jaar wachttijd, als uitkeringsgerechtigde, na inschrijving bij de VDAB, verder het onderhoudsgeld te betalen. Ik heb nu een mail gedaan naar het Brenderup college om te vragen of ze een erkend diploma afleveren. Maar zelfs als dit niet het geval is zitten we nog steeds vast. Het feit dat we niet akkoord zijn met dit uitstel van de studies geeft ons blijkbaar niet het recht om volgend schooljaar niet meer de helft van de studies te betalen. Dit kan dus weer niet anders dan naar de rechtbank gaan.....dus weer geld dat we niet hebben....

eylis
Berichten: 8842

#9 , 25 aug 2018 13:29

Nog een belangrijke tip: tijdens de wachttijd (voor werkloosheidsuitkeringen) wordt inderdaad ook alimentatie uitbetaald. Maar er is een verschil met een tijd geleden: de economie trekt weer aan en er is werk. Vaak trachten alimentatiebeluste ouders inderdaad nog een jaar lang deze wachttijd uitbetaald te worden. Dan heb je de VDAB als stok achter de deur. Een werkzoekende moet namelijk zijn inspanningen bewijzen dat hij/zij werk zoekt. (inschrijving in interimkantoren, mails naar bedrijven etc. als ouder heeft u daar recht op) En dat kan u ook eisen om te bepalen of een kind geen werk zoekt omdat dit een persoonlijke keuze is. (en daar moet u niet voor opdraaien). tip voor de toekomst: als u weet wat de opleiding of sector is waar het kind een job in kan vinden, is met een zoekmotor zoals "indeed" zeer makkelijk in te geven welke jobs er op de arbeidsmarkt beschikbaar zijn. Als een kind geen bewijs kan leveren op de jobs te solliciteren, is het bewijs geleverd dat het kind niet actief werkzoekend is en er zlef voor kiest om een jaartje te sabatten.....

Terug naar “Echtscheiding”