co-ouderschapen (maximum) 50km verder gaan wonen

an dries
Topic Starter
Berichten: 48

co-ouderschapen (maximum) 50km verder gaan wonen

#1 , 01 jun 2018 21:53

We hebben co-ouderschap over mijn stiefdochtertjes van 5 en 8 jaar. Zowel ons gezin als moeders gezin wonen in Antwerpen. Papa en ik zouden graag verhuizen naar de Kempen, we (papa en ik) blijven beide in Antwerpen werken dus kinderen kunnen perfect op huidige school blijven. Moeder dreigt dat als we ver weg gaan wonen zij naar de rechter zal stappen om de kindereen permanent bij haar te krijgen. Zij vind dat de school-woon afstand nadelig is voor hen (voor en na school lang in auto zitten) en kinderen daardoor bij haar horen. Wij willen naar "den buiten" verhuizen om de kinderen in de weide natuur op te voeden ipv in de stad. Zodat ze kunnen spelen en ravotten in een grote tuin.

Heeft zij een wettige basis of kans de rechtszaak te winnen? Onze advocaat raad ons af te verhuizen omdat een rechter geneigd zou zijn dit idd als zeer negatieve factor te beschouwen... Dit verbaast mij enigszins.??

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Drone
Berichten: 3030
Locatie: st-niklaas

#2 , 01 jun 2018 22:04

er is zo recent hier nog een topic over geweest, toen ging het maar over +/- 30km, max. 50km is niet het einde van de wereld en zeker goed te overbruggen met de wagen.

de natuurlijke moeder zal van een kale reis terug komen als dat haar enige standpunt is om het voogdijschap over de kinderen te krijgen, de rechter zal het feit dat kinderen buiten kunnen spelen belangrijker vinden dan de afstand die dient te worden overbrugt, zeker als dit puur voor naar het school te gaan is.

enige "nadeel" dat de kinderen mogelijks kunnen ondervinden is dat zij later op school kunnen zijn mocht er onderweg file zijn door een incident op de (snel)weg, maar dat is iets wat niet te voorzien is en de school kan altijd ingelicht worden via de gsm

Blaatpraat
Berichten: 3793

#3 , 01 jun 2018 22:11

50km, dat is ongeveer (zonder file) een halfuur rijden?
In mijn schoolcarrière waren er alvast mede-leerlingen die verder (en langer) moesten reizen wegens co-ouderschap...

Reclame

eylis
Berichten: 8840

#4 , 02 jun 2018 09:29

zelfs meer dan dat: In deze situatie heeft het verder gaan wonen totaal geen invloed op het co-ouderschap. Immers: de kinderen blijven op dezelfde school gaan en het verhuizende gezin neemt alle mogelijke praktische nadelen voor zich. Het ander gezin heeft zich niet uit te spreken over de interne keuken (lees organisatie) van het verhuizende gezin. Het enige wat het verhuizende gezin als vriendelijke geste zou kunnen doen is maandelijks een vergoeding te betalen voor de meer kilometers voor het afhalen van de kinderen op de wisseldag. Laat ook weten aan de andere ouder dat ze zich best informeert bij een neutrale rechtskundige omdat u niet wenst dat zij zich met een rechtszaak die onmogelijk te winnen zou zijn, in zeer hoge kosten zou jagen.

PS en laat ook vriendelijk weten aan jullie advocaat met welke argumenten een mogelijke rechtszaak gepareerd kan worden (kan je wat korting vragen omdat je zelf de suggesties voor een pleidooi aanbrengt...)

-> Jullie nemen/lossen alle practische gevolgen van deze verhuis zelf op.
De werkelijke duur van de verplaatsing duurt niet zoveel langer dan kinderen die s'morgens door de stad via bus en tram naar school gaan.
Ze kunnen hun vriendenkring behouden.
De kinderen kunnen opgroeien en gedijen in een fijne natuurlijke omgeving.

-> En er bestaan zeer waarschijnlijk statistieken over het aantal verblijfsco-gezinnen die iets verder wonen van elkaar, dat bewijst dus dat deze factor géén indicatie is om het gelijk verdeeld verblijf bij grotere afstand te verbieden.
Een vraag die je wel kan stellen aan je advocaat is: gaat het over een specifieke rechter die in deze zaken zo oordeelt, of vermoedt ze in het algemeen dat alle rechters dit zo zouden oordelen; (Dan zit hij/zij er mijns inziens professioneel toch erg naast....)

Fons54
Berichten: 445

#5 , 02 jun 2018 11:12

Afhankelijk waar in de Kempen, ben je tijdens de spitsuren meer dan een uur onderweg. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor jullie zal een verhuis nadelig zijn. Denk toch maar eens over na. Ik heb jaren naar Antwerpen gereden via de e313 en vertrok stipt om 7 uur om ginder te zijn om 8.30. Zonder ongeval, alleen de gewone file.

Franciscus
Berichten: 38594

#6 , 02 jun 2018 18:06

Als u in Antwerpen verhuisd van Zandvliet naar Hoboken dat is 52 minuten en meer dan 40 km.
Hangt er veel van af hoe het wordt aangebracht.
Ken een zaak waarin de klager (eiser) vertelde dat kinderen nu veel verder moesten rijden naar hun nieuwe school door eiser gekozen ... want gezien eiser ook van werk veranderd was was de afstand daar veel te groot voor geworden.
De verweerder was volgens eiser ook veel verder gaan wonen.
Werd aangehaald van Zurenborg naar Groenenhoek. Afstand eiser was iets tussen Antwerpen en Turnhout geworden. Maar dat was volgens advocaat eiser niet relevant. Wel de hele verre verplaatsing tussen Zurenborg en Groenenhoek.
Daarbij moest de verweerder ook nog twee kinderen uit eerste relatie naar school brengen naar Muggenberg en werkte hij zelf op Morckhoven.
Die extra verplaatsingen waren er voor eiser dan te veel aan.

an dries
Topic Starter
Berichten: 48

#7 , 04 jun 2018 14:08

Bedankt voor jullie reacties!

Jabbe
Berichten: 586

#8 , 04 jun 2018 18:20

Nog een opmerking:
Het is niet zozeer de afstand die een rol speelt dan wel de tijd die men moet afleggen tussen thuis en de school.
Als die niet langer duurt dan 30 minuten lijkt dat voor vele rechters aanvaardbaar, maar de ene rechter is niet de andere. De een is soepeler dan de andere.
De een kijkt naar het aantal kilomers afgelegde weg, de ander naar de afstand in vogelvlucht, nog een ander naar de tijd die je nodig hebt.
Dat merken we ook aan de reacties op het forum in andere topics over de afstanden tussen huizen.
Bedenk ook dat tussen twee punten op korte afstand je er soms langer (30km/50km-zone, verkeerslichten, omleidingen door werken, druk sluipverkeer, ...) over kan doen dan tussen punten op lange afstand.

Nevea2
Berichten: 43
Juridisch actief: Nee

#9 , 09 jun 2018 21:15

Beste,

Hier mocht mijn ex niet meer dan 15 km uit de omtrek gaan wonen als ze week/week regeling wilde. Dit zei de rechter zelf! Week/week regeling is er GELUKKIG nooit doorgekomen, want ex is 150 km verderop gaan wonen.

LailaM
Berichten: 18
Juridisch actief: Nee

#10 , 30 jun 2018 21:28

Ik heb kunnen voorkomen dat ex meer dan 30 km verder ging wonen. Ex had nieuwe vriendin en sleepte ons zoontje heen en weer tijdens de schooldagen tot daar. Hierdoor kreeg hij gezondheidsproblemen. Nu gaat hij met ons zoontje enkel nog in weekend naar daar.

Via jeugdrechtbank is er ook strengere beperking op gelegd qua afstand. Als dit overtreden wordt dan vervalt co ouderschap.

Nu gaat alles vlotter en heeft mijn zoontje ook geen gezondheidsproblemen meer.

Jabbe
Berichten: 586

#11 , 03 jul 2018 13:42

Daarom ook dat geval per geval wordt bekeken, en elke rechtbank zal anders oordelen op basis van de aangeleverde elementen.

Terug naar “Echtscheiding”