Verhuis van Brussel naar Vlaanderen met kind

Scorpio
Topic Starter
Berichten: 242

Verhuis van Brussel naar Vlaanderen met kind

#1 , 11 apr 2018 21:45

De zus van een vriendin krijgt de uitspraak van haar scheiding einde mei. Ze woont nu met haar 11 jarige dochter in Brussel, maar zou graag naar Vlaanderen komen, waar haar zus woont. Ze zijn anderstalig, de vader ook. De vader betreurt vooral dat hij geen gezinsuitkering meer zal krijgen... (invaliditeit denk ik) en wil zijn ex bestraffen op elke mogelijke manier. Er is geen co-ouderschap, hij heeft bezoekrecht, 1 namiddag per week, en zelfs dat doet hij niet dikwijls. Kan hij de moeder stoppen om met de dochter naar Vlaanderen te verhuizen? Hij heeft een auto, dus kan de dochter halen ( 50 à 60 km afstand). Het meisje is op een leeftijd dat een nieuwe taal snel is aangeleerd, ze spreekt nog maar enkele jaren Frans tenslotte. Dank voor enig advies!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38599

#2 , 11 apr 2018 22:43

Sedert 13 april 1995 is in de BE wetgeving geen sprake meer van bezoekrecht of hoederecht. Er is wel co- gezagsouderschap en co-verblijfsrecht. Volgens de wet is dat laatste ook 50/50 maar er kan gemotiveerd door rechter van afgeweken worden.
Uitsprak vonnis moet dan nog aan man betekend worden of advocaten moeten akkoord gaan zonder betekening
Indien dat niets over afstand zegt kan uw vriendin (voorlopig) doen wat ze wil.
Vanaf dat het vonnis in kracht van gewijsde is kan ze elke maal dat man niet komt melding doen dat kind niet is opgehaald.

Opgelet 60 km verder gaan wonen 'kan' wel een probleem vormen en rechtbank kan wel moeilijk gaan doen of vriendin verantwoordelijk stellen voor op zijn minst kosten van vervoer in rekening brengen.

Scorpio
Topic Starter
Berichten: 242

#3 , 11 apr 2018 23:01

Dank voor je antwoord, maar er is geen co-ouderschap. Een bezoekrecht van een dag per week is geen co-ouderschap hé. Dus het kind is altijd bij de moeder tijdens de schooldagen.

Reclame

Scorpio
Topic Starter
Berichten: 242

#4 , 11 apr 2018 23:06

Ik heb haar trouwens aangeraden om de vervoerkosten hem ten laste te leggen. Stel dat die man naar Nederland verhuist (hij zou daar een andere vrouw hebben, maar aangezien hij hier een invaliditeitspensioen trekt, zal hij misschien niet zo snel vertrekken), dan moet zij die vervoerkosten betalen, tenzij het al vastgelegd is hé. Of stel dat hij terug naar zijn thuisland verhuisd...

Franciscus
Berichten: 38599

#5 , 12 apr 2018 00:19

Zoals reeds geschreven sedert 13 april 1995 bestaat er geen BEZOEKRECHT meer in BE.
Dus kan de familierechtbank dat ook niet uitspreken.
Bigamie is in Europa verboden dus kan ook niet.
Uiteraard is zijn adres BX en niet ergens in NL.
Als zij kan bewijzen dat er nog een huwelijk is in NL dan staat ze sterk.

eylis
Berichten: 8840

#6 , 12 apr 2018 08:25

maar er is geen co-ouderschap. Een bezoekrecht van een dag per week is geen co-ouderschap hé. Dus het kind is altijd bij de moeder tijdens de schooldagen.
fout scorpio: de ordegrootte van de omgangsregeling heeft géén invloed op het wettelijk gedeeld ouderlijk gezag (co-ouderschap) dat zelfs geldt, indien er maar een beperkte omgang is tussen de andere ouder en het kind. Er is dus wél co-ouderschap. Dat wil zeggen dat de vader evenveel als de moeder blijft inspraak hebben op beslissingen ivm de opvoeding van het kind. Als de rechter vindt dat de toegekende omgangsregeling (ook al is dat maar 1 dag per week) en bijgevolg het co-ouderschap (het samen delen van de opvoeding van het kind) bemoeilijkt wordt door de (nieuwe) afstand, dan kan de rechter beslissen dat de kosten en extra inspanningen (die hierdoor veroorzaakt worden) door de veroorzaker (de moeder dus) gedragen worden; Dat zou dus kunnen betekenen dat de moeder de extra kosten voor transport, of zelfs het transport zelf moet doen om het kind wekelijks bij de vader te brengen.

Scorpio
Topic Starter
Berichten: 242

#7 , 14 apr 2018 21:57

Dus de moeder moet kunnen bewijzen dat hij zich met regelmaat verplaatst op een grotere afstand dan Brussel - platteland Vlaanderen (zelfs reizen naar het buitenland) om aan te tonen dat de rit om zijn dochter te bezoeken niet te ver is?
Ze heeft al verschillende keren melding gedaan dat hij zijn dochter niet is komen ophalen.

Terug naar “Echtscheiding”