Gemeenschappelijke kosten tijdens scheiding

Frank
Topic Starter
Berichten: 21
Locatie: Dendermonde

Gemeenschappelijke kosten tijdens scheiding

#1 , 29 jan 2018 11:02

Beste,

Mijn partner en ik zijn momenteel nog getrouwd met gemeenschap van goederen (zonder huwelijkscontract) en wij huren een appartement samen.
Alle gemeenschappelijke kosten (huur, water, elektriciteit & gas, telenet, Ivarem (afvalophaling),brandverzekering en familiale verzekering) worden betaald van onze gemeenschappelijke rekening waarop wij elk maandelijks hetzelfde bedrag storten om deze kosten te betalen.

We gaan echter scheiden maar moeten de scheiding nog aanvragen.

Het huurcontract van het appartement hebben we echter al opgezegd en de opzeg van drie maanden begint vanaf 1/02/2018.
Mijn partner weigert echter nog mee te betalen voor alle gemeenschappelijke kosten en hij heeft al het geld van de gemeenschappelijke rekening gehaald.

De huur moet echter nu betaald worden alsook facturen van water en dergelijke.....

Moet ik deze kosten nu helemaal zelf betalen om intresten en achterstalligheden te vermijden en kan ik dan de helft van al deze kosten terugeisen van hem via een advocaat of betaal ik beter zelf ook niets en regel ik alles meteen rechtstreeks met de advocaat?

Met vriendelijke groeten,

Dorien Inzé

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 29 jan 2018 12:46

“Art.1401.De gemeenschap omvat, wat de baten betreft :...2° Alle vruchten, inkomsten, interesten en rentetermijnen, van welke aard ook, gedurende het huwelijk vervallen...Art.1409.De gemeenschap omvat, wat de lasten betreft :...5° Het levensonderhoud van de echtgenoten, de opvoeding en het onderhoud van de kinderen en alle andere lasten van het huwelijk.”(Burgerlijk Wetboek=BW).

“Mijn partner en ik zijn momenteel nog getrouwd houdt in dat art.1401 en 1409 BW nog van toepassing zijn.

“Art.1253ter.Het verzoekschrift (inzake wederzijdse rechten) bevat naam, voornaam, beroep en woonplaats van de echtgenoten. Een schriftelijk verzoek wordt ondertekend door de eiser of zijn advocaat. De artikelen 1034bis tot 1034sexies zijn van toepassing op het schriftelijk verzoek. In alle zaken die vallen onder de bevoegdheid van de familierechtbank informeert de griffier, zodra een vordering wordt ingesteld, de partijen over de mogelijkheid tot bemiddeling, verzoening en elke andere vorm van minnelijke oplossing van conflicten, door hen onmiddellijk de tekst toe te zenden van de artikelen 1730 tot 1737, vergezeld van een door de voor Justitie bevoegde minister opgestelde informatiebrochure over de bemiddeling, de lijst van de erkende bemiddelaars die zijn gespecialiseerd in familiezaken en gevestigd zijn in het gerechtelijk arrondissement, alsook de inlichtingen betreffende de informatiesessies, wachtdiensten of andere in het gerechtelijk arrondissement georganiseerde initiatieven die erop gericht zijn de minnelijke oplossing van conflicten te bevorderen.”(Gerechtelijk Wetboek=Ger.W.)
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”