stopzetting alimentatie

victor20
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

stopzetting alimentatie

#1 , 01 nov 2017 10:45

wij betalen alimentatie voor 2 kinderen ,jongste zoon is 24jaar en nog steeds geen enkel diploma heeft en studeert monteel voor een bachelor diploma en ouste zoon 26jaar en juist heeft bachelor diploma behaald en nu nog verder wil studeren.Wij krijgen al 10jaar lang kinderen niet te zien en krijgen geen enkele informatie i.v.m schoolresultaten.En eerlijk wij al zeer veel pogingen gedaan om ik contact te komen met zowel kinderen als hun moeder.hoeveel slaag kansen hebben we om stoppenzetting van het betalen alimentatie te bekomen voor rechtbank?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 01 nov 2017 12:44

de kans dat u gelijk krijgt voor een familierechter is reeël. Ik lijst de argumenten die u hiervoor kan gebruiken even op:
1: De kinderen hebben geen "gebruikelijk" opleidingsparcours gevolgd waaruit een goede studievoortgang blijkt; Beiden waren minstens 22 wanneer ze het secundair onderwijs verlieten en.of een Bachelorstudie aanvatten. (Dat is dus 3 jaar langer om diploma secundair onderwijs te behalen...)
2: indien deze vertraging te wijten zou zijn aan moeilijkheden of problemen werd daarover met u al géén overleg gepleegd, laat staan dat u op de hoogte gehouden werd van de regelmatige studievoortgang. Terwijl kinderen ten allen tijde respect behoren te betonen aan hun ouders. Al helemaal aan de ouders die in hun onderhoud voorzien en recht hebben om informatie te krijgen over de studievoortgang.
3: De jongste die momenteel nog in opleiding is: daar zou ik voor eisen dat u ali blijft betalen tot het behalen van het einddiploma (binnen de kortste tijd, dus zonder extra jaren) op voorwaarde dat u regelmatig op de hoogte gehouden wordt van de studieresulaten.
4: de oudste is nu 26 en heeft een diploma waarmee hij een job op de arbeidsmarkt kan verwerven. Indien hij alsnog een studie aanvat zal hij minstens 28 zijn. Dat is buiten de redelijkheid. Bachelors van die leeftijdsgroep die nog een extra studie willen aanvatten, gaan zelf werken en doen de studie via het volwassenenonderwijs. Gezien hij nog geen gezin en andere lasten heeft, kan dat perfect.

basejumper
Berichten: 4617
Locatie: Diest

#3 , 01 nov 2017 20:09

Daar ben ik het mee eens. iemand die op 26 pas zijn bachelordiploma haalt zal het al moeilijk hebben om een werkgever te verleiden hem aan te werven. Het getuigt in elk geval van een brokkenparcours. Nu nog verder studeren betekent dat hij pas op 28 op de arbeidsmarkt zou komen (BanaBa).
En daar moet hij dan in concurrentie gaan met mensen die 5 jaar jonger zijn en hun parcours vlekkeloos reden.
Ik neem als werkgever niet snel iemand aa, die op zijn 28° nog moet starten op de arbeidsmarkt. Die is al veel minder kneedbaar dan een jongere schoolverlater.
En zoals Eylis stelt : je kan perfect in avondonderwijs nog een bachelor of master halen. En dat geeft werkgevers dan weer wel een bewijs van inzet en doorzettingsvermogen.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38587

#4 , 01 nov 2017 21:01

Krijgen de kinderen nog kindergeld?
Mogelijk voor de 26 jarige niet meer dus ook geen alimentatie meer
Er is niet direct een leeftijd wel de mogelijkheid om een volwaardig inkomen te bekomen.
Hangt dus van veel factoren af. Ook respect naar ouders heeft zijn belang. Niet mededelen van studieresultaten kan een reden zijn om case terug voor rechtbank te brengen als er geen bewijzen worden geleverd.

Ook eens lezen
viewtopic.php?f=23&t=52897

victor20
Topic Starter
Berichten: 3
Juridisch actief: Nee

#5 , 01 nov 2017 21:27

Bedankt voor jullie reacties,elyis de zonen hebben beide het secundaire onderwijs beeindigd op 18jarige leeftijd.
Dus is het in de bachelor opleiding helemaal misgelopen en zij dus nu respectievelijk 24j en 26j!!!
Kindergeld stopt altijd op 25jarige leeftijd,maar heeft geen verband met alimentatieplicht.

eylis
Berichten: 8840

#6 , 01 nov 2017 22:20

Dan is er nog een argument meer om aan de oudste geen ali meer te betalen: het brokkenparcours is blijkbaar begonnen in het hoger onderwijs. Dat parcours lijkt er op te wijzen dat het zelfstandig studeren op hoger niveau blijkbaar problematisch verloopt en er niet veel garantie is dat nog een bijkomende Banaba zal slagen binnen de twee jaar. Wat het kindergeld betreft: het geeft wel aan dat de betrokkene stilaan wel eens op eigen benen zou mogen gaan staan, anders komen 30jarigen ook nog bij hotel ma&pa aankloppen om een banabanabanaba....te studeren.

Jabbe
Berichten: 586

#7 , 02 nov 2017 17:32

Kindergeld stopt altijd op 25jarige leeftijd,maar heeft geen verband met alimentatieplicht.
Neen, het recht op kinderbijslag eindigt op het einde van de maand waarin het kind 25 jaar wordt. Ook als het nog verder studeert.

Je mag er normaal van uitgaan dat de alimentatieplicht vervalt als ook de kinderbijslag vervalt. De jongere kan zonodig beroep doen op het OCMW als hij hulpbehoevend blijft na de leeftijd van 25 jaar, en nog geen uitzicht op een job heeft, maar er zijn addertjes...
Volgens bepaalde rechtspraak neemt de onderhoudsverplichting een einde bij de verwerving van een einddiploma hoger onderwijs dat toegang verschaft tot de arbeidsmarkt.

Bepaalde opleidingen zijn zeer theoretisch gericht en verschaffen weinig werkgelegenheid. Veel studenten volgen vandaag bijkomende opleidingen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten of om zich verder te specialiseren. Indien de rechtbank oordeelt dat de bijkomende opleiding een aanvulling uitmaakt op de basisopleiding en niet kan aanzien worden als een luxestudie zal de onderhoudsplicht blijven voortduren voor de bijkomende studie.

zie terzake rechtbank Leuven 29/04/05 RABG 2006/07, 533, met noot Vergauwen.

De onderhoudsplicht van art. 203 BW loopt slechts tot het beëindigen van de opleiding en niet totdat de betrokken minderjarige een eigen inkomen heeft. In de praktijk is dit evenwel anders door de bepaling van art. 205 BW die de onderhoudsplicht in rechte lijn voorziet voor alle leeftijden in geval van behoeftigheid.
../..
Rekeninghoudende met de maatschappelijke en fiinanciële situatie van de ouders kan de plicht van de ouders behouden blijven conform art. 203 B.W.teneinde een tweede opleiding mogelijk te maken, wanneer deze tweede studie het gevolg is van een normale evolutie en deze een normale voortzetting kende. Zie Rb. Gent, 9° kamer, 03/11/2005, R.W. 2006-2007, 69
Meer vindt u in deze bron: elfri.be

Terug naar “Echtscheiding”