Scheiden maar toch in hetzelfde huis blijven wonen

Baccardigirl
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Scheiden maar toch in hetzelfde huis blijven wonen

#1 , 16 okt 2017 10:32

26 oktober 2017 a.s. komen wij voor de rechtbank in Tongeren om onze echtscheiding te bevestigen. Wij scheiden met onderlinge toestemming, na een huwelijk van bijna 27 jaren...
Daar wij getrouwd zijn zonder contract, is dus alles wat wij bezitten van ons beiden. We hebben een huis aangekocht en willen dit niet verkopen daar dit bedoeld was als erfgoed voor onze kinderen later.
Aangezien we beiden ook niemand op straat kunnen zetten, zijn we dus genoodzaakt wel in hetzelfde huis te blijven wonen en dus beiden ons domiciel daar te laten staan.
Wordt ik dan evenzeer als alleenstaande aanzien, daar we wel gescheiden zijn tegen dan, of is daar een andere benaming voor.
We leven niet in onvrede, hebben geen ruzie, en de kosten worden evenredig verdeeld naargelang het inkomen ( hij is zelfstandig en ik heb een voorlopige invaliditeitsuitkering ) .
De kinderen komen ook op mijn naam, maar hij betaald geen onderhoudsgeld voor mij of alimentatie voor de kinderen daar de kosten vd kinderen door beiden gedragen gaat worden, net zoals de kosten vd lening, energie enz ..
Iemand ook enig idee hoeveel ik zal krijgen als alleenstaande ( indien ik dus in die categorie ga vallen ) ?

Alvast bedankt voor jullie reacties ..

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 16 okt 2017 15:49

Living Apart Together, het kan maar er zijn veel valkuilen.

Als jullie scheiden hebben jullie geen huwelijksverplichtingen meer, en kan jullie voortaan gaan en staan waar je wil zonder daar rekenschap van te moeten geven. De vraag is echter hoe de situatie zal verlopen is als 1 van jullie in een nieuwe relatie verzeild raakt, zowel voor de partner zonder relatie als voor de nieuwe partner van de andere ex.

U woont samen op hetzelfde adres, u bent op hetzelfde adres gedomicilieerd. Zelfs al slaapt u apart, dan nog kan u volgens mij moeilijk als alleenstaande worden beschouwd.
Door de echtscheiding kan u wel apart belast worden.
Als u uit de echt gescheiden bent in 2017 (opgelet: de datum waarmee u rekening moet houden is de datum waarop de echtscheiding ingeschreven is in het rijksregister en niet de datum van de uitspraak) moet u in 2018 elk een afzonderlijke aangifte indienen.
Daarin vermeldt u uw eigen inkomsten en de inkomsten van de kinderen waarvan u het wettelijk genot heeft (dat zijn in principe de inkomsten van uw minderjarige kinderen behalve het onderhoudsgeld en de beroepsinkomsten).
De administratie zal een individuele aanslag vestigen op naam van elke ex-echtgenoot, maar omdat u de kinderen te laste neemt, hebt u meteen de fiscale voordelen wegens kinderen, idem voor de onroerende voorheffing. U kan wel beslissen het fiscaal voordeel met uw ex te delen.
Natuurlijk kan er geen alimentatiegeld worden betaald want 1 van de fiscale voorwaarden is dat de alimentatieplichtige niet op hetzelfde adres als de kinderen woont.

Jabbe
Berichten: 586

#3 , 17 okt 2017 15:06

Ik moet nog iets rechtzetten in mijn vorig antwoord: in deze situatie kan men het fiscaal voordeel niet verdelen, want dat kan enkel als de ouders geen deel uitmaken van hetzelfde gezin, dus niet feitelijk samenwonen.

Wel ook interessant voor gelijkaardige topics.

Elke instantie kan een andere invulling geven aan het begrip gezinssituatie: RIZIV, RVA, Ziekenfonds, werkgever, fiscus, ... Het is dan ook van belang om de voorwaarden en definities apart te bekijken. Je kan dus tezelfdertijd alleenstaande EN samenwonende zijn,

FISCUS: (fiscaal) alleenstaande = niet gehuwd of wettelijk samenwonende: Als u feitelijk samenwoont wordt u fiscaal beschouwd als alleenstaanden. U moet dus elk apart een aangifte indienen en u wordt afzonderlijk belast. U hebt dan geen voordeel op een eventuele toepassing van het huwelijksquotiënt, en geen toeslag op de belastingvrije som. De fiscaal alleenstaande met kinderen ten laste (kinderen hebben dezelfde fiscale woonplaats) kan rekenen op een verhoging van het belastingvrije minimum en een toeslag voor alleenstaande met kinderlast op een belastingvrije som van 1520 (Inkomen 2016, AJ 2017). Fiscaal co-ouderschap is niet van toepassing als beide ouders (fiscaal alleenstaande) in hetzelfde gezin verblijven.

Vlaamse Belasting: voor de onroerende voorheffing maakt uw gezinstoestand niets uit zolang de bijslaggerechtigde kinderen op het adres van de (gezamenlijke) woning - voor dewelke de OV wordt gevestigd - hun domicilie hebben. De woonbonus (hypoth. lening vóór 1/1/2016 verhoogt vanaf drie kinderen ten laste.

RIZIV (invaliditeitsuitkeringen) : zolang u beide feitelijk op hetzelfde adres verblijft, bent u samenwonende gerechtigde. U voldoet dan niet aan de voorwaarden van gerechtigde met gezinslast, alleenstaande gerechtigde of daarmee gelijkgesteld (resterende gezinscategorie).
Voor de ziekte- en invaliditeitsuitkering betekent ‘Samenwonende’: met iemand samenwonen die een inkomen heeft dat hoger is dan een wettelijk bepaald bedrag. Wie dat is en of men al dan niet gehuwd is, speelt hierbij geen rol. Meer over het begrip inkomen en samenstelling van gezin in een omzendbrief.
Uw ziekenfonds bepaalt uw gezinssituatie op basis van:

de gegevens van het rijksregister
de informatie die u zelf meedeelt

Uw ziekenfonds controleert de samenstelling van uw gezin op basis van de gegevens van het rijksregister en stuurt u (behalve als u alleen woont) een formulier op dat u moet (laten) invullen, ten laatste:

voor de zelfstandigen : op het einde van de 1e maand van de arbeidsongeschiktheid (die niet voor vergoeding in aanmerking komt)
voor de werknemers: in de loop van de 6e maand van de arbeidsongeschiktheid


Vanaf dan moet u uw ziekenfonds spontaan en zo snel mogelijk op de hoogte brengen van elke verandering in de samenstelling of de inkomsten van uw gezin.
Bovendien moet u het formulier dat het ziekenfonds u toestuurt (laten) invullen en het de gevraagde bewijsstukken bezorgen.
Ziekenfonds:
De term 'Samenwonende' heeft andere betekenis dan in het courante taalgebruik. In de omgangstaal staat ‘Samenwonende’ voor: met iemand samenwonen zonder dat er een huwelijksband is.
Bij de uitbetaling van een invaliditeitsuitkering wordt de uitkering die je in de primaire arbeidsongeschiktheid (de eerste twaalf maanden van de arbeidsongeschiktheid) ontving, herberekend naargelang je gezinssituatie. Er zal ongeveer een maand voor de overgang naar invaliditeit een enquête worden gedaan door je ziekenfonds. Daarop zal je moeten aangeven wat je gezinssituatie is. Voor volgende gezinssituaties zijn de bijhorende percentages van toepassing op je uitkering.

Je bent een gerechtigde zonder gezinslast of alleenstaande als je alleen woont of samenwoont met een persoon die geen inkomen bezit en ook niet ten laste is ( bijvoorbeeld een kind). Indien de persoon met wie je samenwoont een inkomen uit arbeid heeft tussen 932.98 en 1.501,82 dan wordt je als alleenstaande of persoon zonder gezinslast uitbetaald. Dit percentage bedraagt 55%. Indien je samenwoont met iemand die een vervangingsinkomen ontvangt dan moet dit inkomen tussen 932.98 en 1026.65 euro liggen om uitbetaald te worden aan het tarief van alleenstaande. (cijfers 2015)
Indien je kinderen ten laste hebt en er niemand anders inwoont die een inkomen geniet, zal je uitbetaald worden als gerechtigde met gezinslast en dan wordt je uitkering verhoogt tot 65%. Indien de persoon met wie je samenwoont een inkomen ontvangt lager dan 932.98 euro dan heb je recht op het tarief ‘met gezinslast’. (cijfers 2015)
Tot slot kan je ook als samenwonende uitbetaald worden indien de persoon met wie je samenwoont een werkinkomen heeft die het plafond van 1.501.82 euro overschrijdt. Je zal dan aan een percentage van 40% van je voormalig bruto inkomen worden uitbetaald. (cijfers 2015)
[Bron: ziekenfondsenvergelijken.be]

RVA: samenwonend (categorie B), dus geen recht op kinderopvangtoeslag [een alleenstaande woont feitelijk alleen (Categorie N)]

RSZ: Als je als ouder langdurig ziek bent, kan je recht hebben op een sociale toeslag op de kinderbijslag.
- Als de kinderen deel uitmaken van het gezin van de zieke of invalide en deze leeft alleen, mag het totale gezinsinkomen niet hoger liggen dan 2.309,58 euro bruto per maand.
- Als de zieke of invalide samenwoont met een partner, mogen de inkomsten samen niet hoger liggen dan 2.385,65 euro bruto per maand.
- Als de kinderen deel uitmaken van het gezin van een andere ouder dan de zieke of invalide, mag deze ouder geen gezin vormen en mag het inkomen niet hoger liggen dan 2.309,58 euro bruto per maand. Het inkomen van de zieke of invalide telt dan niet mee.
Kinderbijslagwet:
Wat is een feitelijk gezin?
De wet van 12 augustus 2000 houdende sociale, budgettaire en andere bepalingen (Belgisch Staatsblad van 31 augustus 2000) heeft alle
discriminatie tussen samenwonenden op basis van het geslacht uit de Kinderbijslagwet Werknemers (verder afgekort als KBW) geschrapt. Alle gezinsvormen worden voortaan gelijk behandeld.
De wet gaat er nu in het algemeen van uit dat twee (of meer) personen een feitelijk gezin vormen als ze
- samenwonen op hetzelfde adres (wat moet blijken uit het rijksregister of een andere officiële bron),
- geen bloed- of aanverwanten zijn van elkaar tot en met de derde graad (bijvoorbeeld geen echtgenoten, ouders, schoonouders, kinderen, broers, halfzusters, grootouders, ooms en tantes),
- en gezamenlijk hun huishouden regelen en daartoe elk financieel of op een andere manier bijdragen.
Daarbij is het van geen enkel belang of ze van hetzelfde of van verschillend geslacht zijn.

De gegevens die u meedeelt kunnen bij u thuis gecontroleerd worden. De verklaring van feitelijk gezin geldt in principe voor alle sectoren van de sociale zekerheid.
Voor wat betreft bijslagen als éénoudergezin kan ook niet gebeuren, want:
Wat is een éénoudergezin ?

U vormt een éénoudergezin indien u alleen woont of met één of meerdere personen tot de derde graad verwant samenwoont en dit met uw:

-eigen kinderen
-stiefkinderen
-kinderen door u opgenomen
-kleinkinderen
-neven en nichten
-kinderen in uw gezin geplaatst ten laste van een publieke overheid

U bent geen éénoudergezin indien :

U samenwoont met uw echtgeno(o)t(e) of met een niet verwant persoon

U kan geen aanspraak meer maken op het supplement voor éénoudergezinnen indien u :

- alleen woont en nog uw eigen kinderbijslag geniet.
U zal echter aanschouwd worden als éénoudergezin indien u kinderbijslag trekt voor uw eigen kinderen.
- kinderbijslag ontvangt in het kader van een bilaterale overeenkomst (met Marokko, Turkije,....)
[Securex.eu; Vrij Sociaal Verzekeringsfonds voor zelfstandigen]

RIJKSREGISTER bvb voor attest gezinssamenstelling
Hoe wordt men referentiepersoon, vroeger “gezinshoofd” genoemd?

De informatie over de gezinssamenstelling heeft twee aspecten: de referentiepersoon, voorheen bekend als "gezinshoofd" en de leden van het huishouden.
Wanneer een persoon alleen leeft, zal deze automatisch worden beschouwd als het hoofd gezinshoofd.

Wanneer het huishouden bestaat uit meerdere personen, zal slechts een van hen worden beschouwd als referentiepersoon. Er bestaat geen bijzondere regel voor de aanwijzing van de referentiepersoon, behalve de logica en het gezond verstand. De referentiepersoon is echter meestal een van de echtgenoten of partners, of een (van de twee) ouder(s), of de persoon die het recht op verschillende vergoedingen opent.

Het feit dat men wordt aangewezen als de referentiepersoon van een huishouden brengt geen voordelen met zich mee.
Wat de referentiepersoon betreft, bevat de informatie de lijst van personen die deel uitmaken van zijn huishouden, terwijl bij de andere leden van het huishouden, alleen de referentiepersoon wordt vermeld.
Wat als iemand op een vast adres verblijft en er zijn inschrijving vraagt, terwijl men vaststelt dat een andere persoon reeds op dat adres werd ingeschreven?
Het onderzoek van verblijfplaats kan leiden tot een schrapping van een fictieve inschrijving, maar eveneens tot een aanpassing van de samenstelling van het gezin. De twee personen die hun inschrijving op hetzelfde adres vragen, kunnen immers misschien een gezin vormen.

Als de twee personen niet erkennen dat ze een huishouden vormen, moet de gemeente een beslissing nemen op basis van de tijdens het onderzoek verzamelde elementen. Als de twee personen een inschrijving als alleenstaanden vragen, kan de bevoegde gemeenteambtenaar dus verzoeken om als ooggetuige de inrichting van de plaatsen vast te stellen en hem alle nodige inlichtingen te laten bezorgen. Als de betrokkenen weigeren mee te werken, gaat de gemeente over tot de inschrijvingen op basis van de beschikbare informatie, en als het in principe gaat over een ééngezinswoning, schrijft ze hen in als gezin.

Bij moeilijkheden of betwistingen in dit verband kan het dossier ook voorgelegd worden aan de FOD Binnenlandse Zaken.
Mogen er meerdere, aparte gezinnen hun hoofdverblijfplaats hebben aan hetzelfde adres / in dezelfde woonst ?
‘Samenleven’ dient te worden begrepen als dezelfde wooneenheid delen zonder dat hierbij rekening dient te worden gehouden met eventuele affectieve en/ of financiële banden tussen de betrokken personen.

Het niet samenleven wordt vertaald in de vaststelling dat een persoon een apart gezin vormt.

De regionale overheden hebben echter uitzonderingen hierop gedefinieerd : het zorgwonen, tijdelijke opvang, gemeenschappelijke woning of collectieve woning.
Verder herneem ik via j. demoor uit een andere topic de volgende interessante wettekst:
“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...§ 4. De aangifte bedoeld in § 1 moet binnen acht werkdagen gebeuren nadat de nieuwe woning EFFECTIEF betrokken werd...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar.Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister)

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”