bijdrage kind

Alexanderzondernaam
Topic Starter
Berichten: 113

bijdrage kind

#1 , 16 okt 2017 08:07

Beste forumleden,

Daar ik niet thuis ben in deze materie ga ik graag bij jullie ten rade.

De volgende situatie doet zich voor:
Een koppel gaat uit elkaar op de moment dat hun enigste kind nog zeer jong is. Partij A vertrekt, partij B blijft (voorlopig) in de gezamenlijk aangekochte woning met het kind zodat deze in zijn bekende omgeving kan blijven. Gezien de zeer jonge leeftijd van het kind wordt er geopteerd dat het kind vooral bij de hoofdverzorger , zijnde partij B, blijft. Het kind verblijft 1-2 dagen per week (met wekelijkse overnachting) bij partij A.

Partij A heeft vanaf dag 1 van de scheiding het kind financieel ondersteund door een vaste maandelijkse bijdrage met daarbovenop helft van de kosten van de opvang enzovoort te betalen; en staat in voor minstens 95% van het vervoer wanneer het kind naar de andere ouder gaat.

Partij A vraagt na enkele maanden aan partij B om een overzicht te maken van de maandelijkse kosten inzake het kind gezien de maandelijkse bijdrage tot op heden gebaseerd was op een inschatting. Partij B gaat akkoord en stelt een gedetailleerde kostennota op.

Op deze nota worden alle kosten vernoemd, zoals eten, kleding, dokterskosten, apothekerskosten, nutsvoorzieningen, luiers,... maar ook de bijdrage die partij B wenst te ontvangen inzake huisvesting.
Partij B verklaart dat er, na de verkoop van hun gezamenlijk aangekochte woning, een woning gehuurd of aangekocht dient te worden met een extra slaapkamer voor het kind en partij B wenst hiervoor een financiële ondersteuning van partij A te ontvangen.

Partij A gaat akkoord met alle kosten op de nota behalve die van de huisvesting. Met als reden dat partij A exact dezelfde kosten maakt inzake huisvesting.
Beide partijen zullen een woning (moeten) huren of aankopen met een extra slaapkamer voor het kind.

Daarbovenop worden de kosten voor het kind tijdens het verblijf bij partij A volledig betaalt door partij A.
Partij A voorziet zelf luiers, verzorgingsproducten, speelgoed, ... alles wat het kind nodig zou kunnen hebben. Enkel kleding wordt door partij B meegegeven wanneer het kind naar partij A gaat.
De vervoerskosten worden volledig betaalt door partij A, dewelke ook instaat voor 95% van het effectieve vervoer.

Toch blijft partij B eisen dat partij A financieel bijdraagt aan zijn/haar huisvesting.


Extra info:
- beide partijen hebben een gelijkwaardig inkomen
- de hypotheek van de gezamenlijk aangekochte woning wordt door beide partijen betaald


Mij lijkt dit een onredelijke eis gezien beide partijen dezelfde kosten dienen te maken. Of is het gebruikelijk dat 1 partij de huisvestingskosten betaalt voor beide woonplaatsen van het kind ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 16 okt 2017 15:57

Ik denk dat beide partijen best bemiddeling zoeken om de financiële situatie uit te klaren en dat dan netjes op papier zet.
Denk er ook aan dat een baby niet baby blijft. Ook voor de toekomst dient een en ander voorzien te worden. Hier kan een bemiddelaar goed van pas komen.

Alexanderzondernaam
Topic Starter
Berichten: 113

#3 , 28 okt 2017 17:26

Bemiddeling heeft geen soelaas gebracht...

Reclame

eylis
Berichten: 8840

#4 , 28 okt 2017 18:24

het is een vrij ongewone eis om ook nog eens een vergoeding voor de huisvesting te eisen én te krijgen. Elke ouder voorziet zelf in de" huisvesting van het kind tijdens zijn/haar verblijfstijd (onafgezien van het feit dat het kind er halftijds of slechts per weekend verblijft) en daar kunnen keuzes in gemaakt worden. Daarmee bedoel ik dat een ouder een bescheiden woning met slechts één slaapkamer kan kiezen en waar het kind de beschikking krijgt over de slaapkamer en de ouder kiest voor een slaapbank in de leefruimte. Er zullen niet veel rechters zijn die ook nog eens een bedrag gaan toewijzen voor "huisvesting". Trouwens als het kindje opgroeit kan (en zal zeer waarschijnlijk) de andere ouder stilaan opteren voor een gelijk verblijf.

Franciscus
Berichten: 38592

#5 , 28 okt 2017 18:58

Huwelijk, wettig samenwonen al of niet met contract, feitelijk samenwonend
Qua huidige woning zijn er verschillende opties ...persoon die er woont staat in voor alle kosten en betaald een halve huur.
De lening wordt door beide betaald indien door beiden aangegaan.

Wat de toekomst betreft als bemiddeling niet heeft geholpen zal het de familierechtbank zijn waar ook een bemiddelingskamer is... dat kan u als eerste proberen... daarna zal het al de kamer ten gronde zijn als het alleen over de kinderen gaat is het de jeugdkamer.
Dit zijn de algemene regels.
http://justitie.belgium.be/nl/publicati ... erechtbank
http://www.weliswaar.be/

Terug naar “Echtscheiding”