Legaliteit schoolinschrijving + allerhande ...

Floris374
Topic Starter
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

Legaliteit schoolinschrijving + allerhande ...

#1 , 30 sep 2017 20:09

Beste,

Ik zit in een zeer lastige en complexe situatie. Ik doe mijn best om het hier zo bondig en duidelijk mogelijk samen te vatten.

* Mijn ex-vriendin geeft enkel om zichzelf. Geen streek is haar te laag of te achterbaks om haar zin te verkrijgen. Ze manipuleert de mensen uit haar omgeving op zo'n manier dat ze altijd haar zin krijgt, overal mee wegkomt ... Dat was ook hoe ze mij aan zich bond :(

* Toen ons zoontje (die ik hierdoor helaas in een gescheiden gezin laat opgroeien) 1 werd, heb ik de kracht gevonden om aan haar te ontsnappen. Ik was helemaal op ... (ze vertoont alle kenmerken van een borderline-patiënt).

* Tijdens onze relatie kreeg ik constant op mijn donder, bepaalde zij alles, ... en zo zou onze zoon dan ook naar de steinerschool gaan. Nu ben ik absoluut niet te vinden voor deze 100 jaar oude schoolvorm die niet is meegegaan met de tijd zoals andere schoolvormen en die is bedacht door een krankzinnige met theoriën die nergens op slaan. Iemand naar het steinderonderwijs sturen is iemands toekomst zwaar hypothekeren.

* We (zij meerbepaald) hebben sowieso over alles ruzie gemaakt; over de regeling voor onze zoon(ze heeft geprobeerd mij af te schilderen als een slechte vader (de pot verwijt de ketel), de verdeling van de inboedel (ze is er met al mijn spullen vandoor), de zorg over onze zoon, ... en natuurlijk de schoolkeuze. Voor haar was er slechts 1 optie: Steiner. Ik wil het beste voor onze zoon.

* Nu hebben we co-ouderschap over onze zoon en dus eveneens gezamenlijk ouderlijk gezag. Over de school zouden we dus samen een consensus moeten bereiken, samen. In het geval we er niet zouden uitkomen, zou de rechter een school voorstellen/opleggen.

* De gedachte dat ze haar slag (steiner) niet zou thuishalen zette haar 'vermoedelijk' aan tot het volgende: ze heeft de directeur van de school wijsgemaakt dat zij het volledige ouderlijke gezag vertegenwoordigde en dat 1 handtekening (de hare) dus volstond voor een geldige inschrijving.

--> Kan ze dat zomaar of moet ze daar een bewijs van voorleggen?
--> Als ze daar geen bewijs van kan voorleggen, mag de school mijn zoon dan toelaten? Of is de school dan in fout/strafbaar?
--> Hoe kom ik van de school te weten op welke manier ze hen zo ver heeft gekregen?


* Tot overmaat van ramp werd de rechtszaak steeds maar uitgesteld en kwam de zitting niet langer vóór de start van het schooljaar maar erin.

* Mijn ex heeft onze - niet rechtmatig ingeschreven - zoon dan ook op 1 september naar de Steinerschool gebracht. Ik heb hem thuisgehouden van school tot aan de rechtszaak. Daar heeft de rechter beslist dat aangezien hij er nu toch al school liep, hij daar dan ook maar het jaar moest afmaken -
om een mannetje van 2,5 niet al dadelijk van school te moeten laten veranderen.

Waar het dus eigenlijk in het kort op neerkomt:

-> Mijn ex weigert elk gesprek over schoolkeuze of laat het ontploffen.
-> Ze liegt zich - al dan niet geholpen/geruggensteund door de school - een weg naar die stomme school.
-> Ik heb al erg vaak en tevergeefs de school verzocht om mij mee te delen hoe ze hem onder valse voorwendselen heeft ingeschreven gekregen.
-> Door alle vertragingen op de rol, komt de schoolstart vóór de rechtszaak - hoewel er door de advocaten sterk op aangedrongen is om dit voor de schoolstart te laten doorgaan.
-> Aangezien de school mij zoon al toelaat en beschouwt als ingeschreven (met slechts 1 handtekening) opteert de rechter om hem voorlopig althans op die school te houden. De rechter legde wel op dat dit enkel gold voor dat ene schooljaar.
-> Op de steinerschool komen ze nu met het verhaal dat mijn zoon inschrijvingsrecht heeft, wat betekent dat een inschrijving voor slechts 1 jaar niet bestaat. Hij staat er ingeschreven en kan alleen maar door beide handtekeningen weer worden uitgeschreven ... Het enige dat zij dan ook dient te doen is verder elk gesprek vermijden en/of nergens op ingaan.

Waarom krijgt mijn ex, die alle regels aan haar laars lapt, gelijk/haar zin???

Op welke manier kan ik mijn ex zover krijgen dat ze een echt gesprek met me aangaat en dat we effectief samen overeenkomen over een school??
Moet ik wederom langs de rechtbank - die me al handenvol geld gekost heeft?
De rechter had zelf opgedragen om na dat ene schooljaar samen te evalueren en dan samen (en samen met de school) te beslissen ... dat heeft ze natuurlijk net als de school mooi geboycot.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8840

#2 , 01 okt 2017 09:23

u laat de schooldirecteur weten dat uw kind nog niet schoolplichtig is en eenzijdig en onrechtmatig door de moeder is ingeschreven ondanks het feit dat Edulex onderwijs zeer duidelijke richtlijnen hiervoor geeft. U voegt hierbij een kopij van het rechterlijk vonnis (inschrijving slechts geldig voor één schooljaar) en licht toe een vonnis uiteraard gevolgd moet worden door de ouders. U meldt tevens dat elke school, en dat geldt ook voor het vrij onderwijs, ressorteert onder het Ministerie van Onderwijs. Dat geen enkele wetgeving verplicht dat een ouder die geen toelating heeft gegeven om een kind in te schrijven, dit kind ook moet uitschrijven. De eenzijdige inschrijving geldt dus voor één jaar. Kleine nota in de marge ter uwer attentie: het Steiner-onderwijs wordt eveneens gesubsidieerd en gecontroleerd door het Ministerie van Onderwijs. Dat u vindt dat deze pedagogie is uitgevonden voor iemand met krankzinnige theorieën is uw persoonlijke mening die aan deze zaak in juridisch opzicht niets relevants toevoegt. Het enige wat in de juridische context wél van tel is: is dat u het niet eens bent met deze (éénzijdig genomen) schoolkeuze van de andere ouder en dat bijgevolg uw ouderlijke rechten niet gerespecteerd zijn. Ook de karakteriele omschrijving van de andere ouder doet er niet helemaal toe. Enkel objectief waarneembare feiten zijn belangrijk. Zoals het éénzijdig inschrijven in een school.

Oude Belg
Berichten: 3192

#3 , 01 okt 2017 16:28

Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Reclame

Franciscus
Berichten: 38587

#4 , 01 okt 2017 19:22

Leerplichtig is men niet op die leeftijd.
U verwittigd die school via aangetekend schrijven dat u als vader niet akkoord gaat met de schoolkeuze en er dus niet ingeschreven kan worden zonder uw toestemming. Vraag aan de school welke wettige bewijzen dus ex heeft voorgelegd nl. een in kracht van gewijsde gegaan vonnis.

Volledig ouderlijk gezag ...als die school daar intrapt ...
Hierbij twee omzendbrieven terzake.
http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/dat ... ocid=13584
http://www.ond.vlaanderen.be/edulex/dat ... ocid=13824

Floris374
Topic Starter
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

#5 , 10 okt 2017 23:35

Bedankt voor de info!
Bij de Steinerschool liegt men mij dus al 2 jaar voor dat ik hem niet kan uitschrijven zonder akkoord van zijn moeder én dat de school hem niet kan uitschrijven vanwege het inschrijvingsrecht én het vonnis (dat nochtans vermeld dat de inschrijving slechts geldig was voor 2015-2016).

Ik heb hen nu via mail laten weten dat ik hem bij deze uitschrijf maar regels gelden blijkbaar niet voor steinermensen. Dit kreeg ik terug:


Kunnen jullie dit aub, gezien er duidelijk een zeer grote onenigheid is over de inschrijving van x, bij de familierechter of via bemiddeling of welke weg die klaarheid kan brengen dan ook, opnieuw samen bekijken en mij ofwel een gehandtekend besluit van jullie beiden, of een nieuw vonnis van de familierechter bezorgen?

Als directeur moet ik het laatste vonnis dat ik ontving (van januari 2016) volgen bij gebrek aan een gezamenlijk besluit of nieuw vonnis, zoals ik al meermaals liet weten.

Ik ben best bereid te luisteren naar jullie beiden in een persoonlijk gesprek maar zal niet verder ingaan op dit soort mailtjes die geen oplossing geven aan jullie discussies, integendeel.


Wat is de volgende stap? Het ministerie van onderwijs inschakelen?

Alvast bedankt!

eylis
Berichten: 8840

#6 , 11 okt 2017 15:48

Je stuurt de school een AS met een formele verbreking van de inschrijving én het vonnis waaruit blijkt dat de inschrijving slechts mocht gelden tem 2016. En de melding dat u een kopij van uw en de correspondentie van de school naar het departement onderwijs (audit) stuurt.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#7 , 11 okt 2017 16:01

Wat hield het vonnis waarover sprake in de mail van de directeur, juist in?

Op zich heeft de directeur wel gelijk in die zin dat jullie er in eerste plaats samen moeten uitkomen waar uw kind naar school zal gaan, en als dit niet lukt, moet een rechtbank maar beslissen. De directuer van die school heeft uiteraard wel wat beters te doen dan speelbal zijn en een welles-nietes spelletje van gescheiden ouders.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Floris374
Topic Starter
Berichten: 13
Juridisch actief: Nee

#8 , 14 okt 2017 21:34

Wat hield het vonnis waarover sprake in de mail van de directeur, juist in?

Op zich heeft de directeur wel gelijk in die zin dat jullie er in eerste plaats samen moeten uitkomen waar uw kind naar school zal gaan, en als dit niet lukt, moet een rechtbank maar beslissen. De directuer van die school heeft uiteraard wel wat beters te doen dan speelbal zijn en een welles-nietes spelletje van gescheiden ouders.
Het vonnis hield in dat hij voor het schooljaar 2015-2016 - hoewel onrechtmatig ingeschreven - toch op de steinerschool school moest blijven lopen. Vervolgens zouden wij (ouders) gezamenlijk een besluit moeten nemen betreffende de uiteindelijke keuze.

De inschrijving was dus slechts voor 1 jaar geldig, maar daar legt de school zich dus niet bij neer. Eerst hebben ze me wijsgemaakt dat ze hem niet konden uitschrijven zonder gezamenlijk besluit en dus 2 handtekeningen (inschrijven op basis van slechts 1 handtekening was dan weer geen enkel probleem); vervolgens laten ze dus middels bovenstaande mail weten dat ze geen gevolg geven aan een mail ...

Tot zo ver gezamenlijk ouderlijk gezag ...

eylis
Berichten: 8840

#9 , 14 okt 2017 23:49

Er zit inderdaad een foute kronkel in de redenering van de directeur: eerst aanvaardt hij een inschrijving met handtekening van één ouder die zomaar beweert het eenzijdig ouderlijk gezag uit te oefenen. Een beetje serieuze directeur - lees manager - vraagt dan het document waaruit dat effectief wel blijkt (bvb; vonnis) Hij schrijft in met één handtekening, maar er moet plots wel uitgeschreven worden met de handtekening van de ouder die niet ingeschreven heeft én zijns insziens het ouderlijk gezag niet uitoefent. Nu is er nog een belangrijk punt: in sé bestaat er niet zoiets als een schoolcontract. Strikt genomen ben je uitgeschreven als je niet meer komt opdagen en/of het schoolgeld niet meer betaalt. Ik ken geen enkele ouder die zijn kind "uitschrijft" als het van school verandert. Bovendien is en blijft het een kleuter en het kind is niet leerplichtig. Gezien de moeder tamelijk frauduleus te werk is gegaan om jullie kind in te schrijven, zou ik haar via AS melden dat je haar uitnodigt om samen de schoolkeuze te bespreken, gezien de periode op deze school volgens het rechterlijk vonnis ten einde is . Dat je openstaat voor elk voorstel van regulier niet-confessioneel onderwijs met een neutrale pedagogie en overtuiging, gezien het feit dat jullie niet dezelfde levensopvattingen delen. En dat het ontwikkelen en inleven in deze filosofie deel kan uitmaken van haar persoonlijke opvoeding binnen haar omgangstijd. Dat je bovendien de extra financiering van een privéschool niet kan dragen. Dat je dus binnen afzienbare tijd een voorstel verwacht. Indien dit niet gebeurt, je je verplicht zal voelen een vraag tot dringende maatregelen zal moeten richten tot de rechter. Ps: weet dat een rechter zeer waarschijnlijk een neutrale schoolkeuze zal voorstellen omdat binnen dat onderwijsgamma genoeg scholen te vinden zijn waar alle wensen en noden van de ouders en het kind gerespecteerd worden.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#10 , 16 okt 2017 12:47

Het vonnis hield in dat hij voor het schooljaar 2015-2016 - hoewel onrechtmatig ingeschreven - toch op de steinerschool school moest blijven lopen. Vervolgens zouden wij (ouders) gezamenlijk een besluit moeten nemen betreffende de uiteindelijke keuze.
En voor zover ik het begrijp hebben jullie dit besluit niet samen genomen? In de eerste plaats zou ik zorgen om alsnog tot een gemeenschappelijk besluit te komen. Misschien handelt de directeur inderdaad niet volledig volgens het boekje, maar dit is in deze zaak niet de oorzaak van het probleem. De oorzaak is het feit dat jij en uw ex er niet uitkomen, wat voor héél erg veel onduidelijkheid zorgt.

Kom dus tot een overéénkomst, desnoods met de hulp van een rechtbank. Dat schept duidelijkheid voor alle partijen.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

ontmoedigd
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#11 , 17 okt 2017 10:39

beste
mijn is het ook overkomen ik had mijn oudste zoon al ingeschreven in school
er is een vonnis waar vader zich niet aan hou strafklacht neer gelegd .klacht neer gelegd bij de politie hij zoon niet terug bracht na weekend .hij wordt er niet eens voor gestraft bij het parket hebben ze geen tijd om de zaak mijn zoon verblijft na al 3 maanden bij vader ik heb alles gedaan vader heeft ook zoon in een andere school ingeschreven aangetekend brief verstuurd via mijn raadsman met het vonnis zelf al email gestuurd naar deze school en krijgt aan geen kanten reactie van deze school
zij doen ook maar waar ze zin in hebben en volgen totaal het vonnis niet maar worden voor niets gestraft .
dan heb je een vonnis en je kunt dan nog niets doen terwijl je recht in je schoenen staat en je 4 jaar bezig bent. en ik nog nergens sta je doet dan wat je moet doen als moeder terwijl vader over al zijn laars aan lapt

het is niet eerlijk en frustrerend om zo door het leven te moeten

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#12 , 17 okt 2017 11:42

@ontmoedigd: eigenlijk kaap je het draadje van de topic starter, maar bon, het onderwerp is gelijkaardig, da's al iets. Maar ook hier weer: je richt je pijlen op de school, terwijl de kern van het probleem bij de ouders ligt: als beide ouders, ondanks het feit dat ze gescheiden zijn, toch nog tot een overeenkomst zouden kunnen komen over de school van de kinderen, zou dit het werk voor de scholen héél wat eenvoudiger maken.

Ik denk dat je je niet kan voorstellen hoeveel extra administratieve rompslomp scholen moeten doorworstelen bij inschrijvingen omdat mama en papa het niet eens zijn over de school. Je schuift in principe een deel van uw probleem door naar de school. De school is geen rechter, nog uitvoerder van vonnissen. Je kan moeilijk verwachten dat een school een jurist in dienst neemt die gespecialiseerd is in echtscheidingsrecht, enkel om kinderen van gescheiden ouders correct te kunnen inschrijven.

Dus nogmaals: kom met uw ex tot een overeenkomst over de school (al dan niet met behulp van een rechter) en voer beiden die beslissing uit: ga samen naar de school waar het kind eventueel moet uitgeschreven worden, en ga samen naar de school waar het kind eventueel moet ingeschreven worden. Dit is duidelijk voor zowel uszelf, de ex-partner, de school en het belangrijkste van al: het kind!
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Terug naar “Echtscheiding”