Woonstvergoeding bepalen na openbare verkoop

Jabbe
Topic Starter
Berichten: 586

Woonstvergoeding bepalen na openbare verkoop

#1 , 12 sep 2017 15:40

In een andere thread had ik het over de verarming van een familielid tijdens het huwelijk door haar ex.

De volgende vraag kadert in de woonstvergoeding tijdens de onverdeeldheid van hun onroerend goed.
Mevrouw mocht tijdens de uitzetting van haar man het huis blijven bewonen (daar gingen enkele jaren over) tot het in kracht treden van gewijsde van het echtscheidingsvonnis. Later werd de woning werd openbaar verkocht. De ex-man had het hoogste bod en dus is hij nu de eigenaar.
Tussen het in gewijsde treden van het echtscheidingsvonnis en het vrijgeven van de woning aan de nieuwe eigenaar, zijnde ex-man, zijn in totaal 18 maanden verlopen.
Pas in de laatste twee maanden werd de verkoop definitief toegewezen aan de ex-man en moest mevrouw het huis verlaten. Sindsdien is het huis in verval, (ex-man gebruikt het pand, maar bewoont het niet ofschoon zijn domicilieadres er wel is; hij bezit meerdere huizen).

Later, nadat mevrouw het huis heeft verlaten, kwam voor de vereffening-verdeling de woonstvergoeding op tafel.
De man eiste een woonstvergoeding vanaf zijn uitzetting, maar de situatie duidde uiteindelijk op een uitvoering in natura van de hulpverlening tussen echtgenoten die pas vervalt na het in gewijsde treden van het echtscheidingsvonnis.

De notaris werd door de ex-man de toegang geweigerd om een schatting van de huurwaarde te berekenen. Er wordt daarom uitgegaan van een huuropbrengst van 3% van de verkoopprijs B in openbare verkoop op datum X.
Die verkoopprijs werd echter pas verkregen na een tweede openbare zitting; de eerste verkoopszitting vond de ex-man de voorlopige verkoopprijs A veel te laag.
In die 18 maanden heeft mevrouw de onroerende voorheffing betaald alsook de brandverzekering

Volgens mij zou de woonstvergoeding pas mogen worden gerekend vanaf de datum van definitieve toewijzing, zijnde datum X, zijnde X+60 dagen (3% van B). De periode ervoor (X-480 dagen) zou dan berekend kunnen worden op 3% van de eerste ingestelde prijs A (een prijs die evengoed definitief had kunnen worden).

Kan die redenering ondersteuning vinden?
Mag dit zo voorgesteld worden? Of kan dit helemaal niet?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
basejumper
Berichten: 4648
Locatie: Diest

#2 , 13 sep 2017 19:57

Uw redenering zal weinig bijval krijgen vrees ik. 'een prijs die evengoed definitief had kunnen worden' wordt tegengesproken doior de feiten. De man wou niet verkopen aan die prijs en heeft het finaal zelf gekocht aan een hogere prijs. Dat zal dus de waarde zijn waarop men zich baseert.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”