vereffening en verdeling, niet opdagen ex

mrb2
Topic Starter
Berichten: 65

vereffening en verdeling, niet opdagen ex

#1 , 23 aug 2017 18:13

Beste,

Er zijn al een 5-tal afspraken geweest m.b.t. de vereffening verdeling. De ex is nooit komen opdagen. Haar advocaat/advocate eveneens. Blijkbaar worden haar advocaten niet betaald, waarbij deze niet opdagen EN verandert ze om de 5 lappen van advocaat.

Nu heeft mijn advocaat aangedrongen dat de notaris de volgende uitnodiging via aangetekend schrijven zou versturen.

1. Wat is de waarde van een uitnodiging m.b.t. vereffening verdeling t.g.v. een aangetekend schrijven vs een regulier schrijven?
2. Kan de vereffening en verdeling gebeuren zonder ex (en zonder advocaat die haar vertegenwoordigt?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jabbe
Berichten: 586

#2 , 15 sep 2017 15:26

1. Wat is de waarde ervan? Dat de ex voor ontvangst moet aftekenen, waardoor zij te kennen geeft de uitnodiging wel degelijk ontvangen te hebben, en dus niet van kromme haas kan gebaren. Bij afwezigheid van een of beide partijen neemt de notaris akte en stelt hij PV op, indien dit voor de rechtbank moet komen.

Ik ga ervan uit dat de vordering tot vereffening in de periode na 1 april 2012 is gestart.
De Wet van 13 aug 2011 (B.S. 14.09.2011) stelt dat indien een partij voortaan afwezig blijft of ‘weigert', de notaris-vereffenaar dit gewoon vaststelt en de procedure verder gaat.
Een deel van de opdracht die tot op heden toevertrouwd werd aan de notaris belast met de vertegenwoordiging van de afwezige en weigerachtige partij wordt voortaan toevertrouwd aan de
notaris-vereffenaar (zie het voorgestelde artikel 1214 § 6 van het Gerechtelijk Wetboek en de toelichting daarbij).
De afschaffing van de instelling van de notaris belast met de vertegenwoordiging van de afwezige en weigerachtige partijen (waarvan de tussenkomst toeliet de procedure te kunnen voortzetten niettegenstaande de afwezigheid of de obstructie van bepaalde partijen), maakt het anderzijds noodzakelijk de voortgang van de procedure te regelen in geval van afwezigheid of obstructie van
één van de partijen.

In het licht hiervan bepaalt artikel 1215 § 3 van het Gerechtelijk Wetboek zoals voorgesteld dat de afwezigheid van één of meerdere partijen niet verhindert dat de procedure wordt voortgezet. Aldus zal de procedure worden voortgezet zelfs indien een partij verstek laat gaan (onder meer in de notariële fase). Dit heeft in de praktijk voor gevolg dat voor zover de partijen op regelmatige wijze werden opgeroepen om deel te nemen aan de verrichtingen, de partijen die niet aanwezig zijn bij de aanvang van die verrichtingen niet kunnen verhinderen dat de notaris-vereffenaar zijn wettelijke opdracht voltrekt of het nu is in de fase van de opening van de werkzaamheden dan wel bij de navolgende stappen in de procedure.

De notaris-vereffenaar zal erover waken dat in elke stap van de procedure op formele wijze gebeurlijk wordt vastgesteld in de handelingen die hij stelt of in de processen-verbaal die hij maakt, dat een partij niettegenstaande haar oproeping, afwezig is. Maar deze vastgestelde afwezigheid zal geen invloed hebben op het verloop van de procedure.
Voor zover het gaat over partijen die beschouwd kunnen worden als weigerachtig in de zin van de huidige bepalingen (meerbepaald de partijen die niettegenstaande aanwezig, afzijdig blijven bij de akten, processen-verbaal of de verrichtingen die de procedure noodzakelijk maakt), moeten worden gelijkgesteld met afwezigen. De partijen die grieven laten gelden ten aanzien van de akte die de notaris-vereffenaar maakt, moeten bijgevolg om te kunnen worden gehoord, die grieven formuleren met eerbied voor de vormen en binnen de termijnen die door de wet worden gesteld.
In het algemeen, laten de wijze van oproeping van de partijen (bij deurwaardersexploot of aangetekende brief) alsook de wijze van mededeling aan de partijen van de akte van de procedure (bij deurwaardersexploot of aangetekende brief) toe, om in elke fase van de procedure er zich van te verzekeren dat alle partijen werden geïnformeerd over het verloop van de procedure en dat zij bijgevolg kunnen beslissen om daaraan al dan niet deel te nemen.
[Bron: Advocaat.be: standpunt vereffening-verdeling]

Ik veronderstel dat hierbij de wettelijke termijnen van toepassing zijn, waarbij in hoofdzaak periodes van 2 maanden worden gehanteerd. Bovendien heeft de rechtbank de mogelijkheid om de wettelijke termijnen te verkorten op verzoek van een partij of de notaris-vereffenaar.
Elke kennisgeving aan partijen gebeurt voortaan bij deurwaardersexploot, aangetekend schrijven of ter post aangetekende brief met ontvangstbewijs. De raadslieden van partijen worden ter kennis gesteld via gewone brief, fax of e-mail.

2. Advocaat verplcht?
In het proces-verbaal van opening van de werkzaamheden kunnen er reeds bepaalde overeenkomsten of deelakkoorden worden, bijvoorbeeld de aanstelling van een schatter of een revisor, de toebedeling van de gezinswoning, de verdeling van de roerende goederen...

Op de opening der werkzaamheden dienen de partijen of hun wettelijke, of gerechtelijke vertegenwoordigers aanwezig te zijn. De partijen kunnen zich laten vertegenwoordigen door hun advocaat of een lasthebber (het mandaat moet verleend worden in authentieke vorm wanneer er onroerende goederen dienen verdeeld). Een advocaat dient niet over een volmacht te beschikken gezien zijn mandaat wordt vermoed ook in deze procedure (W. Pintens, De vereffening van de nalatenschap, Intersentia, 2007, p. 207). Maar de advocaat kan geen minnelijke akkoorden sluiten zonder bijzonder mandaat en kan net zomin als de lasthebber de eed afleggen.

De bedoeling van de opening werkzaamheden is zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen. Strikt genomen dient alle informatie nog niet verzameld te zijn en kan er in de verdere loop van de vereffening nog bijkomende stukken worden neergelegd of opgevraagd. Voor de goede lezing van deze uiteenzetting dient men goed te beseffen dat de regels inzake de vereffening verdeling gelijklopend zijn inzake de vereffening-verdeling van de nalatenschap als de vereffening-verdeling van een huwgemeenschap.
[Bron: Elfri.be]

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”