Buitengewone kosten

Eliass
Topic Starter
Berichten: 128
Juridisch actief: Nee

Buitengewone kosten

#1 , 17 aug 2017 08:52

Bestaat er ergens een lijst van buitengewone kosten die wettelijk erkend is?
Ik vind er wel her en der op internet, maar er zijn een aantal kosten die niet vermeld zijn of die vaag zijn.
Bijvoorbeeld: schoolkosten: bijna overal wordt vermeld: schoolkosten (boeken en uniform) vanaf middelbaar onderwijs. Wat met de facturen in het kleuter en lager onderwijs? Zijn dit buitengewone kosten of niet? En indien niet, wie draait hier dan voor op?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xenophon
Berichten: 2641
Juridisch actief: Ja
Locatie: Brussel

#2 , 17 aug 2017 15:38

Er bestaat bij mijn weten enkel een omschrijving in Art. 203 bis, §3:

De kosten omvatten de gewone kosten en de buitengewone kosten.
De gewone kosten zijn alle gebruikelijke kosten met betrekking tot het dagelijkse onderhoud van het kind.
Onder buitengewone kosten wordt verstaan de uitzonderlijke, noodzakelijke of onvoorzienbare uitgaven die voortvloeien uit toevallige of ongewone gebeurtenissen en die het gebruikelijke budget voor het dagelijkse onderhoud van het kind dat desgevallend als basis diende voor de vaststelling van de onderhoudsbijdragen, overschrijden.


Het bovenstaande zegt uiteraard alles en niets. Het staat partijen vrij om zelf tot een meer gedetailleerd akkoord te komen over hetgeen erin begrepen wordt maar er zijn weinig bepalingen die tot zoveel discussie aanleiding geven dan die over 'bijzondere kosten'.

Een echte oplossing is er niet; indien een partij van kwade wil is, kan er steeds gechicaneerd of overdreven worden. Best een zo precies mogelijke lijst maken en bepalen dat kosten van bepaalde 'riskante' klassen zoals brilmonturen, hobbies, reizen, niet strikt noodzakelijke medische behandelingen.... welke boven een bedrag "x" uitkomen slechts verhaalbaar zijn op de andere ouder mits voorafgaande expliciete toestemming. Vermijdt gevallen zoals dat waarin de EOT bepaalde 'de helft van de kosten van vrijetijdsbesteding' en waar een bemiddeld ouder dochterlief prompt inschreef: maandag en zaterdag op paardrijles (inclusief paard dat werd aangeschaft en gestald op een manège), woensdag muziekschool (piano....)...om de andere partij de duvel aan te doen. Heeft wel niet standgehouden voor de rechtbank wegens manifest excessief.
Ik ben geen advocaat, u gebruikt de informatie die ik verstrek strikt op eigen risico. Win steeds gekwalificeerd advies in voor belangrijke beslissingen.
Gelieve vragen te stellen via het forum, NIET via persoonlijke berichten.

eylis
Berichten: 8840

#3 , 17 aug 2017 16:41

Practische tip: soms is het inderdaad niet duidelijk of bepaalde schoolkosten biezondere kosten zijn of niet. Ook in de lagere school zijn er soms facturen te betalen. Ik raad telkens volgende redenering aan: facturen van schoolmaaltijden en naschoolse opvang behoren tot de dagelijkse kosten van het gezin. Immers: of je kind warm eet op school of dat je kind na school ook nog nablijft is een gezinsgerelateerde keuze. Schoolreizen, bosklassen, middagopvang tijdens de schooluren zijn wél gedeelde biezondere kosten. Ook de aankoop/huur van schoolboeken, schooltas en PC zijn biezondere kosten die gedeeld worden. Met dien verstande dat die spullen ook in beide gezinnen gebruikt zullen worden. Een fiets om enkel bij de ene ouder naar school te gaan is een eigen gezinsgebonden aankoop. Als de fiets mee heen en weer verhuist is het een gezamenlijke aankoop.

Vrijetijdsbesteding (abo, materiaal, sportkleding, lidgelden) is enkel gedeeld als die ook over de beide verblijven heen gebruikt worden. Er mag uiteraard gediscussieerd worden over hoeveel, hoe dikwijls en hoe duur. Als er reeds een volledige uitrusting+ lidgeld voor een bepaalde sportbeoefening is gefinancierd én een abo voor een creatieve vrijetijdsbesteding, moeten er niet persé nog andere activiteiten gesponsord worden. Zo'n beslissingen worden dus vooraf samen genomen. De kostprijs mag ook onderhandeld worden. Niemand is verplicht een designer brilmontuur te betalen. Een middenprijsklasse model kan volstaan. Met deze tactiek kan je kooplustige ouders overigens wat overlegcultuur bijbrengen: maak van onaangekondigde aankopen en prijsvergelijking en betaal de helft terug van wat een modaal geprijsd item zou kosten. een PC màg een tweedehands model zijn. En als er in jouw gezin een PC beschikbaar is, dan moet je niet de helft van een PC voor bij de andere ouder bekostigen. Tegenwoordig kan iedereen in de cloud werken of op een USB-stick en maakt het niet uit op welk platform er gewerkt wordt.

Reclame

Hutselpot
Berichten: 38
Juridisch actief: Nee

#4 , 17 aug 2017 19:58

Volgens mijn vonnis: enkel meerdaagse uitstappen (zeeklasse van een week bijvoorbeeld) is een buitengewone kost in het kleuter en lager onderwijs. Aankoop schrijf-, tekengerief, boekentas, schoolreis, voor/ middag/ naschoolse opvang, valt onder de gewone kosten en worden betaald door diegene die alimentatie ontvangt.

eylis
Berichten: 8840

#5 , 17 aug 2017 21:47

Hutselpot, dat hangt er natuurlijk ook nog van af of er een +/- gelijk verdeelde verblijfsregeling is en daar aan verbonden dus géén alimentatie: dan zijn de schoolikosten voor schriften, schrijfgerief ed wél biezondere kosten opdat ze voor de beide huishoudens opgaan. Bij een verblijfsregeling met hoofdverblijf bij de ene ouder en een vaste alimentatiesom, kunnen zo'n kosten dan weer vallen onder de ali.

Eliass
Topic Starter
Berichten: 128
Juridisch actief: Nee

#6 , 18 aug 2017 16:14

Maar is het dan redelijk dat de partij die alimentatie ontvangt voor de kinderen bij een 50/50 verdeling die "gewone" (opvang/eten/... - dus inderdaad niét de schoolreizen) kosten draagt van lager/kleuteronderwijs?

Terug naar “Echtscheiding”